play

Cecibin keittiössä: Raparperi on nyt parhaimmillaan – piilota piirakka vaniljakastikkeen alle

Anna rapaperperipiirakan ja vaniljakastikkeen yhdistelmälle rohkeasti mahdollisuus.

Anna rapaperperipiirakan ja vaniljakastikkeen yhdistelmälle rohkeasti mahdollisuus. Kuva: Hanna Suhonen

Hanna Suhonen

Raparperi käynnistää kunnolla kesän satokauden, ja niinpä nyt on oiva aika valmistaa erilaisia raparperiherkkuja. Kaikkien suosikki on varmasti raparperipiirakka, joten tällä kertaa annan siihen hauskan, ehkä jo hieman unholaan painuneen reseptin kokeiltavaksi.

Muutoin raparperi sopii niin ruokiin, suolaiseen kuin makeaan leivontaan. Kannattaa kokeilla raparperichutneyta, joka maistuu vaikkapa grilliruokien kirpakkana lisukkeena.

Mikäli raparperia sattuu saamaan reilummin, on raparperimehuakin tehtävä. Oma suosikkini on sellainen, jota ei keitetä mehuksi perinteiseen tapaan mehumaijalla, vaan mehu syntyy enemmänkin mehustamalla kattilassa sokerin kanssa. Aikaa mehustukseen kannattaa varata yön yli.

Parhaimmillaan raparperi on nuorena ja aivan alkukesästä, myöhemmällä kasvukautta raparperi muuttuu puumaiseksi, joskin on edelleen käyttökelpoista etenkin kuorittuna.

Raakana raparperia ei tule syödä sen sisältämän oksaalihapon vuoksi, ja lehtiä ei saa syödä laisinkaan.

Oksaalihappo voi suurina määrinä aiheuttaa vatsakipua, oksentelua, väsymystä ja pahaa oloa, joten myös suuret määrät raparperia voivat aiheuttaa oireita. Oksaalihappo sitoo kalsiumia, joten raparperin kanssa kannattaa aina nauttia kalsiumpitoisia tuotteita: kermaa, kermavaahtoa, vaniljajäätelöä, vaniljakastiketta tai maitoa. Oksaalihappo, mikä ihana tekosyy herkutella!

Tämän ikivanhan raparperipiirakan juju on siinä, että sen päälle kaadetaan kuumana omatekoinen vaniljakiisseli.

Lopputulos on supermehevä ja herkullinen, eikä vastaavaa ole tullut aiemmin vastaan. Kiisselillä kuorrutetut piirakkapalat katoavat vadilta alta aikayksikön, mutta kannattaa varata tarjolle niin lusikat kuin serviettejäkin. Niille tulee varmasti molemmille tarvetta. Ulkonäöllään tämä piirakka ei ehkä hurmaa, sillä vaniljakiisseli piirakan päällä on eittämättä hieman valju esitys, mutta anna sille rohkeasti mahdollisuus. Lopputulos on todella herkullinen ja mehevä.

Tällä piirakalla aion tänä vuonna aloittaa raparperikauteni leivonnat.

Kirjoittaja on ruokaintoilija Cebicin keittiö -blogista.

Raparperipiirakka vaniljakiisselillä

20 annosta / uunipellillinen


taikina


4 kananmunaa


4 dl sokeria


2 dl kuohukermaa


125 g voita sulatettuna


5 ½ dl vehnäjauhoja


3 tl leivinjauhetta


1 l raparperinpaloja


vaniljakiisseli


5 dl maitoa


2 dl sokeria


4 rkl perunajauhoja


4 rkl voita


lopuksi 3 tl vaniljasokeria


Valmista taikina. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää kerma ja voisula, sekoita nuolijalla nostellen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, sekoita nuolijalla nostellen.


Pese raparperinvarret ja pilko raparperit pieniksi kuutioiksi. Sekoita raparperipalat taikinan joukkoon, nostele nopeasti sekaisin nuolijalla mutta älä vatkaa, ettei taikina sitkisty. Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille ja paista 200-asteisessa (kiertoilmalla 180 c) uunissa n. 20–25 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä.


Valmista vaniljakiisseli piirakan kypsyessä. Mittaa kiisselin ainekset teflon-kattilaan ja kiehauta kiisseliksi koko ajan sekoittaen. Lisää vaniljasokeri valmiiseen kiisseliin. Anna kiisselin jäähtyä hetki ja levitä se kuuman piirakan päälle.


Anna piirakan jäähtyä ja täytteen jähmettyä, leikkaa annospaloiksi ja koristele halutessasi esim. tuoreilla mansikoilla ja yrteillä (minttu tai sitruunamelissa). Säilytä piirakka kylmässä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta