play

Rokkihumu on pian täällä – tarkka 3D-malli ja kokemus auttavat Ilosaarirockin tekijöitä

Festivaalin pitkä historia helpottaa tapahtuman suunnittelua, Ilosaarirockin tuotantopäälliköt Jani Salomaa ja Katri Kilpiä kertovat.

Festivaalin pitkä historia helpottaa tapahtuman suunnittelua, Ilosaarirockin tuotantopäälliköt Jani Salomaa ja Katri Kilpiä kertovat. Kuva: Veera Vuori

Veera Vuori

Ilosaarirock on toteutukseltaan kuin yhteiskunta pienoiskoossa. Festivaalille tarvitaan peruspalvelurakenne, väliaikaisia infrastruktuureja, kuten teitä, sekä turvallisuus- ja ensiapupalveluita. Eli siis kaikkia vivahteita, joita yhteiskunnan toimimiseen yksinkertaisuudessaan tarvitaan, Ilosaarirockin tuotantopäälliköistä toinen, Jani Salomaa, vertaa.

Katri Kilpiä, toinen festivaalin tuotantopäälliköistä, on samaa mieltä:

– Me rakennamme joka vuosi viikonlopun ajaksi tyhjälle kentälle pienen kaupungin, jossa ihmiset voivat nauttia turvallisesti sekä saavat ruokaa, juomaa ja elämyksiä.

Ilosaarirock järjestetään tänä vuonna 12.–14. heinäkuuta Joensuun Linnunlahdella. Kilpiä, Salomaa ja muu festivaalin tuotantotiimi ovat alkaneet suunnitella tämän vuoden Ilosaarirockia jo viime syksynä. Festivaaliviikonlopun suunnittelu onkin pitkälti valmiina. Mahdollisiin muutoksiin ja yllätyksiin toki ollaan varautuneita, ja Kilpiän sanoin pientä säätöä on aina odotettavissa. Itse festivaalialuetta aletaan pystyttää Linnunlahdelle heinäkuun alussa.

Rakentaminen vaatii paljon työtä ja materiaaleja. Esiintymislavat tilataan kokonaisuuksina valmistajalta, osa kalusteista piirretään festivaalia varten ja rakennetaan mittatilauksena. Aitaa festivaalialueelle kuluu Salomaan mukaan 10 kilometriä kolmen metrin paloina.

Yksi Ilosaarirockin suunnittelun keskeisimmistä apuvälineistä on tarkka 3D-malli festarialueesta. Mallin avulla mahdollistuu niin suuren mittakaavan kuin pientenkin yksityiskohtien ja yksittäisten palveluiden suunnittelu. Sitä käytetään myös apuna rakennusmateriaalien tilaamisessa ja festivaalin pystyttämisessä, sillä malli tekee kalustoluettelon ja toimii mallikuvana rakentamiselle.

Tarkalla 3D-mallilla voidaan suunnitella festivaalialueesta mahdollisimman toimiva. Mallin avulla aluetta voidaan tarkastella esimerkiksi ihmisen katseen korkeudelta, minkä avulla käytännön toimivuutta voidaan hioa jo suunnitteluvaiheessa.

Tarkalla 3D-mallilla voidaan suunnitella festivaalialueesta mahdollisimman toimiva. Mallin avulla aluetta voidaan tarkastella esimerkiksi ihmisen katseen korkeudelta, minkä avulla käytännön toimivuutta voidaan hioa jo suunnitteluvaiheessa. Kuva: Jani Salomaa

– Alueen suunnittelemisessa mikään ei ole itsetarkoituksellista, vaan jokaiselle yksityiskohdalle pitää olla jokin funktio. 3D-mallin avulla voidaan parantaa festivaalin toimivuutta ja tarkoituksenmukaisuutta, Salomaa kertoo.

Ilosaarirockin ohjelmistossa on yli 60 artistia ja bändiä. Artistikattaus on monipuolinen: seassa on niin kansainvälisiä kuin suomalaisia tekijöitä. Salomaa toteaa monentyyppisen musiikin takaavan sen, että Ilosaarirockissa käy monentyyppisiä ihmisiä.

Salomaan mukaan erilaiset esiintyjät luovat myös esiintymislavoille yhteensopivia tunnelmia ja kokonaisuuksia.

– Esimerkiksi Rento-lavalla esiintyvät Steve ‘n’ Seagulls, Asa, Benjamin ja Saimaa. He ovat tosi erityylisiä mutta sopivat kaikki vaaleanpunaisen lavan tunnelmaan.

Kilpiä on innoissaan tämänvuotisen festivaalin palvelutarjonnasta. Musiikin lisäksi festivaalialueella on tarjolla monenlaista syötävää, nähtävää ja tehtävää. Ruokapaikkoja pitävät niin paikalliset kuin ympäri Suomea tulevat toimijat.

– Ruokaa on tarjolla ihan laidasta laitaan, sushista paistettuihin muikkuihin ja burgereista georgialaiseen katuruokaan, Kilpiä luettelee.

Musiikin lisäksi muutakin tekemistä on paljon.

– Itse odotan erityisesti Radio Helsingin bailukonttia, jossa DJ soittaa musiikkia ihan pienessä kontissa. En osaa kuvitellakaan, miten siistiä siitä tulee! Kilpiä naurahtaa.

Ilosaarirockin alueelle mahtuu 24 000 kävijää päivässä. Yhteensä kävijöitä on vuosittain noin 70 000. Lippuja on vielä saatavilla.

– Nyt vielä ainakin! Sitä, onko niitä vielä ensi viikolla, en osaa sanoa, Salomaa vitsailee.

– Myynti on ollut todella hyvää. Me olemme siihen erittäin tyytyväisiä, Kilpiä toteaa.

Ilosaarirockin eteen työskentelee vuosittain noin 3 000 ihmistä. Määrään lukeutuu niin festivaalituotannon ja -johdon työntekijät kuin erilaisia alihankkijoita, yhteistyöyritysten edustajia, seuroja ja vapaaehtoisia. Johdossa toimivat ympärivuotisesti strategisissa tehtävissä promoottori, toiminnanjohtaja, myynti- ja markkinointipäällikkö, operatiivisen johdon tehtävissä tuotantopäälliköt Kilpiä ja Salomaa sekä muu ydintiimi.

Tänä päivänä Ilosaarirock toteutuu pääosin organisaation ammattilaisten työnä, mutta myös vapaaehtoisilla on merkittävä rooli. Noin kaksikymmentä seuraa ja joukkuetta junioreista aikuisiin toimii apuna erilaisissa urakkatehtävissä, kuten aluesiivouksessa ja pystytyksessä. Myös yksityishenkilöt voivat toimia vapaaehtoisina.

– Meille on tärkeää, että voimme tarjota vapaaehtoisuudella mahdollisuuden festivaalikokemukseen sellaisille ihmisille, joilla ei välttämättä olisi muuten mahdollisuutta päästä Ilosaarirockiin, Kilpiä toteaa ja jatkaa:

– Lisäksi vapaaehtoisuus on hyvä tapa saada ensihipaisu festivaalituotantoon alana. Minä ja Jani olemme molemmat itsekin päätyneet vuosia sitten vapaaehtoisuuden kautta näihin töihin.

Festivaali on kiinteästi osa pohjoiskarjalaista yhteisöä. Kilpiän ja Salomaan mukaan yksi festivaalin sisään kirjoitetuista perusarvoista on tukea paikallista toimintaa. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että festivaalissa on mukana paljon paikallisia yrityksiä ympäri maakuntaa – ja koko Itä-Suomea.

– Joensuun seudulla on hyvää ja vankkaa kokemusta tapahtumatuotannosta. Olemme siinä mielessä hyvässä asemassa, että meillä on mahdollisuus työskennellä paikallisten toimijoiden kanssa. Meille on tärkeää kuulua osaksi tätä maisemaa, Salomaa mainitsee.

Vaikka tämän kesän festivaaliin on vielä kaksi viikkoa ja se on yhä aktiivisessa tuotannossa, tuotantopäälliköt Katri Kilpiä ja Jani Salomaa ovat kääntäneet katseensa jo tuleviin vuosiin. Ensi vuoden ohjelmabuukkaus on jo meneillään, ja pitkän linjan yhteistyökumppanuuksia suunnitellaan jo vuosia etukäteen. Seuraavan vuoden festivaalin tuotannon suunnittelu aloitetaan syksyllä perustuen kävijöiden palautteeseen ja festivaalikokemuksiin.

– Yhtälönä voi sanoa, että Ilosaarirock tehdään vankalla ammattitaidolla, suurella sydämellä, intohimolla ja halulla toteuttaa kaikille kävijöille kesän paras viikonloppu, Kilpiä ja Salomaa summaavat.

Ilosaarirockin aikatauluja ja liikennejärjestelyjä

Laululavan alue ja nurmikenttä sen takana sekä Lähtelän puistikko on suljettu pystytys- ja purkutöiden takia 1.–19. heinäkuuta.

Ravirata on suljettu 5.–18. heinäkuuta, Linnunlahden uimaranta 8.–18. heinäkuuta ja raviradan parkkipaikat on varattu Ilosaarirockin käyttöön 10.–16. heinäkuuta.

Alueiden sulkeminen on turvallisuuden kannalta käytännön pakko, koska pystytys- ja purkutöiden aikana alueella liikkuu valtava määrä tavaraa ja lukuisia erikokoisia työkoneita. Myös alueen läpi lenkkeily on sulkemisen aikaan turvallisuussyistä kielletty.

Ilosaarirock aiheuttaa tilapäisiä muutoksia Laulurinteen ja sen lähialueen liikennejärjestelyissä. Linnunlahdentien liikenne on suljettu tapahtuman ajan kaikelta liikenteeltä välillä Takilatie-Länsikatu.

Linnunlahdentie välillä Hallitie–Lähteläntie on suljettu ma 8.7. klo 8–ma 15.7. klo 20. Ajo tänä aikana tapahtuu reittiä Hallitie–Kuntopolku–Lähteläntie pitkin.

Linnunlahdentie suljetaan läpikulkuliikenteeltä torstaina 11.7. kello 18. Ajo Tiedepuiston parkkihalliin on sallittu. Ajoreitti parkkihalliin kulkee Tiedepuiston kulmalta, reitti on ohjeistettu kyltein. Linnunlahdentie avataan uudelleen käyttöön maanantaina 15.7. kello 8.

Länsikatu väliltä Kalastajankatu–Eteläkatu sekä Papinkatu väliltä Länsikatu–Sepänkatu suljetaan liikenteeltä perjantaina 12.7. kello 8. Pihoihin ajo on sallittu ajoluvilla. Kadut avataan maanantaina 15.7. kello 8.

Ajo Hasanniemeen onnistuu Sepänkatua pitkin.

Laulurinteen alueen lähikaduilla on Ilosaarirock-viikonloppuna tilapäisiä pysäköintikieltoja, joiden rikkomisesta sakotetaan. Pysäköintiä valvoo järjestyksenvalvojien lisäksi poliisi.

Lisätietoa tilapäisjärjestelyistä löytyy Ilosaarirockin verkkosivuilta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta