play

Kolumni: Nyt harmittaa, mutta hyvä makuhan sopeutuskeväästä jäi

Aimo Salonen

Hämmentyneeksi veti olon Joensuun kaupunginvaltuuston maanantai-iltainen kokous. Eriäviä mielipiteitä jätettiin runsaasti ja pettymystä tuntenevat äänestystappioita kärsineiden valtuutettujen lisäksi ainakin reijolalaiset, joilta valtuutetut tulivat ikään kuin epähuomiossa lakkauttaneeksi koulun.

Tiukkaa kokousta ennakoitiin, ja muutamat puhujat toivoivat ennen puhe- ja äänestysurakkaa, että käypä illan aikana miten tahansa, toivottavasti päätöksentekoa voidaan jatkaa toisia kunnioittavassa hengessä.

Toivoa sopii, että myös kaupunkilaiset voivat jatkaa elämäänsä toisiaan kunnioittaen.

Toivoa sopii, että myös kaupunkilaiset voivat jatkaa elämäänsä toisiaan kunnioittaen. Joku valtuutetuista ilmaisikin illan aikana pahoittelunsa siitä, kuinka eri kaupunginosia ollaan asettamassa vastakkain.

Harmittaa. Ennen maanantai-iltaa nimittäin sopeutuskeväästä jäi hyvä maku: asioista kerrottiin avoimesti ja kaupunkilaisia tunnuttiin oikeasti kuunneltavan.

Varsinkin tuupovaaralaiset voivat onnitella itseään. He kutsuivat päättäjiä tutustumaan arkeensa, ja moni havaihtuikin siihen, kuinka merkittäviä ovat etäisyydet ja niiden vaikutukset. Ihan aina ei kouluista ja päiväkodeista päätettäessä voi tuijottaa pelkkiä numeroita.

Petja Vuojärvi (kok.) totesi konsulttien esityksestä, että siinä käytettiin ansiokkaasti exceliä, mutta kartan käyttäminen oli unohtunut. Vuojärvi kiitti Tuupovaaran ja Uimaharjun koulujen säilyttämistä tavalla, jota ei ole totuttu kokoomuslaisen valtuutetun suusta kuulemaan.

Toisaalta Vuojärvi esitti Pyhäselän lukion lakkauttamista ja sai sen verran kannatusta, että siihenkin asiaan palattaneen vielä. Voi olla, että Reijolan kouluasiaankin on vielä pakko palata.

Juhannus kun lähestyy, etsitään valoa ja lämpöä kommenteista, joissa mainittiin sopeutusprosessin opetukset.

Kuntalaisten aktiivisuutta kiitellessään yksi valtuutettu kehui, kuinka kuulemiset sparrasivat hänen omaa ajatteluaan. Myös toisin päin on tänä keväänä ollut havaittavissa ajattelun sparrausta: Otsolassa asukkaat ottavat tosiasiana sen, että kaupunki lakkauttaa heidän lähileikkikenttänsä, ja ovat valmiita tarjoamaan kaupungille vaihtoehtoa, että he alkaisivat ylläpitää sitä itse.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Niitynkin otsolalaiset haluavat perustaa leikkikentän vieressä olevalle nurmialueelle, ja kumpaankin ideaan kaupungin viranhaltijat suhtautuvat myönteisesti.

Hyvän siemeniä tässä prosessissa on ollut paljon, eikä niitä ole hyvä hukata.

Juhlitaan nyt juhannusta ja nautitaan kesästä ja toivotaan, että kun syksy koittaa, vasemmistoliitto ja kokoomuskin pystyvät sovittamaan menestyksellisesti yhteen ajatuksensa verotuksesta ja säästöistä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta