play

Pitkästä aikaa baarikeikka ja erityismeininkiä

Viime vuonna Nevicate sai Joensuun Popmuusikoiden Hyvä tyypit! -tunnustuspalkinnon. Bändi yllättyi huomiosta iloisesti, eikä vähiten siksi, että moni kiertopalkinnon aiemmin pokanneista bändeistä on sittemmin esiintynyt Ilosaarirockissa.

Viime vuonna Nevicate sai Joensuun Popmuusikoiden Hyvä tyypit! -tunnustuspalkinnon. Bändi yllättyi huomiosta iloisesti, eikä vähiten siksi, että moni kiertopalkinnon aiemmin pokanneista bändeistä on sittemmin esiintynyt Ilosaarirockissa.

Tiina Sormunen
Lukijan mielipide

Pyhä kolminaisuus. Sillä nimellä kitaristi Lassi Porali kutsuu itseään, vokalisti Anni Kokkosta ja kosketinsoittaja Lumi Ollilaa, koska kolmikko kantaa päävastuun joensuulaisen metallibändin Nevicaten biiseistä.

Samainen pyhä kolminaisuus istuu perjantai-iltana ravintola Kerubissa Karjalan Heilin haastateltavana, ja tunnelma on tällä kertaa kaikkea muuta kuin harras.

Ja miksipä ei olisi, sillä lauantaina rockklubi Marksissa Foredoomedin ohella esiintyvä Nevicate menettää keikan myötä kauppakeskushevibänditittelinsä. Kyseisen nimikkeen yhtye maalaili ylleen tammikuun lopulla soitettuaan kaksi keikkaa Luotsissa.

Ne esiintymiset sujuivat musiikillisesti hyvin, vaikka ihan kaikilta kauppakeskus Centrumin asiakkailta ei herunut ymmärrystä sinfoniselle metallille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Saimme varoituksen soundcheckistä. Joku asiakas oli kaupassa valittanut, että kuuluu meteliä, Kokkonen muistelee, ja kolmikkoa naurattaa.

Siihen polemiikki jäikin, ja Nevicaten molemmilla Luotsi-keikoilla oli mukavasti porukkaa.

– Yleisöä oli yllättävänkin paljon siihen nähden, että keikat olivat keskellä viikkoa ja keskellä päivää, Ollila täsmentää.

Lauantaina pitkästä aikaa baarikeikan soittava Nevicate lupailee omalta osaltaan erityismeininkiä, jonka tarkemman sisällön yhtye haluaa paljastaa vasta paikan päällä Marksissa. Se on kuitenkin julkaisuvapaata tietoa, että Kokkosen, Poralin, Ollilan, basisti Oskari Hevonkosken ja rumpali Toni Mannisen kokoonpano soittaa keikalla ensimmäistä kertaa livenä tulevan, järjestyksessään kolmannen singlensä.

Dewdrops-nimistä kappaletta Porali ja Ollila luonnehtivat radioystävälliseksi ja helposti lähestyttäväksi ”poppibiisiksi”. Siihen yhteiset näkemykset kilpistyvätkin, sillä tulevan Nevicate-singlen julkaisuajankohdasta kolmikolla on hieman eriäviä näkemyksiä. Päivämäärää kun ei ole vielä päätetty.

– Mutta ennen kesää, Porali lupaa.

– Ennen syksyä, Kokkonen korjaa.

– Mahdollisimman pian. Kesän aikana, Ollila linjaa.

– Ai kesän aikana? Porali puolestaan ihmettelee.

– Tästä olemme vielä eri mieltä, Kokkonen summailee hyväntuulista sananvaihtoa.

Yhteinen sävel palautuu pöytään, kun keskustelu siirtyy Nevicaten työn alla olevaan debyyttialbumiin. Noin vuosi sitten alkaneen projektin julkaisupäivää kukaan ei ole vielä uskaltanut edes ajatella, sillä Poralin mukaan tulossa on kohtalaisen mietitty kokonaisuus.

– Eikä edes kohtalaisen, Ollila vielä yskäisee.

Debyytti on tällä hetkellä niin sanotusti vaiheessa. Osa albumille päätyvistä 10–12 raidasta ovat valmiimpia kuin toiset, minkä lisäksi levyn rakenne on alkanut hahmottua.

Sen alkuun tulevat Nevicaten popimmat kappaleet, kun taas loppupuolella saavat rönsyillä yhtyeen elämäkerralliset ja visionääriset tarinat kaikessa mahtavuudessaan. Nevicaten lisäksi julkaisulla kuullaan muun muassa jousisoittajia ja kuoroja.

Valmis albumi on sitten, kun se on tekijöidensä mielestä tarpeeksi hyvä.

Joensuu on tunnetusti metallikaupunki, jossa bänditkin ovat rautaa. Esimerkiksi muutama viikko sitten kisatuissa Tuska-torstain alkukarsinnoissa kaikki kolme mukana ollutta joensuulaisbändiä selvittivät tiensä toukokuussa kisattavaan semifinaaliin.

Tuska-torstai on tuttu myös Nevicatelle, sillä bändi on ollut karkeloissa mukana kahdesti. Tänä vuonna he jättivät kisan väliin, sillä mukana olo olisi heidän mielestään vaatinut uutta musiikkia.

Mutta miksi metalli on Snowonder-yhtyeen pohjalta vuonna 2014 perustetun Nevicaten valinta? Onhan bändin ilmaisussa myös popvivahteita ja elektronisia elementtejä.

Vastaus tuntuu olevan, että juuri siksi.

– Metalli on alusta, johon pystyy sotkemaan kaikkea muutakin. Sitä kautta pystyy kertomaan ja ilmaisemaan paremmin kuin muiden genrejen kautta, Porali pohtii.

– Minä ainakin tykkään eniten esittää vähän raskaampaa musiikkia, siinä saa koko kehon energiat mukaan, Kokkonen täydentää.

– Varmaan se on lähtenyt alun perin esikuviemme kautta. Nightwish ja Amaranthe ovat ne kaksi selkeintä, jotka kuuluvat myös musiikissamme, Ollila taustoittaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta