Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Elokuva: Tekoälyn murhaavuus

M3gan käy ylisuojelevaksi omistajaansa kohtaan. M3gan käy ylisuojelevaksi omistajaansa kohtaan.

Ihmismäisissä nukeissa on jotain karmivaa. Ehkä siksi nukkekauhu on oma kauhun alalajinsa. Näissä elokuvissa lasten leluksi tarkoitettu nukke herää eloon pahantahtoisena. Genren populaari aloittaja oli Child’s Play vuonna 1988, jossa Chucky-nukkeen siirtyi sarjamurhaajan sielu. Pelottavia elollisia nukkeja on toki nähty kauhussa tätäkin ennen.

M3GAN tuo asetelmaan scifi-mausteen ja oikeastaan elokuva on enemmän scifiä kuin kauhua. Säikyttelyä elokuva tekee vasta loppumetreillä. Paljon ollaan velkaa Terminaattorille ja tavallaan elokuva on jonkinlainen slasher-versio Alex Garlandin Ex Machina -tekoälyelokuvasta.

Allison Williamsin näyttelemästä Gemmasta tulee tahtomattaan sisarentyttärensä Cadyn (Violet McGraw) huoltaja muun perheen kuoltua auto-onnettomuudesta. Älykkäitä leluja työkseen suunnitteleva Gemma ei juuri uhraa ajatuksia siskonsa kuolemalle, mutta nuoresta Cadysta tulee kätevästi testikäyttäjä vasta demovaiheessa olevalle M3gan-nimiselle nukelle. M3gan on tekoälyllä varustettu seuralainen, joka osaa ottaa huomioon ihmisten tunteet.

Cadyn ja M3ganin suhteesta muodostuu tiivis ja pian M3gan on ylisuojeleva Cadya kohtaan. Tytön suojelemiseksi kaikki keinot ovat sallittuja. Elokuvan aloitus ja kehittely tehdään huolella. Elokuva ei perustu helpoille jump-scare-kohtauksille. Juonen kaari on mietitty, vaikkakaan juonta tai perhetragedian esittämistä on mahdoton pitää uskottavana. Tapahtumat ovat hyvin ennalta-arvattavia. Se on osa genreä.

Kuten slasher-genressä usein, elokuva ja jännitys toimivat, kun ei liikaa mieti juonen aukkoja. Elokuva on näyttävä ja tehty tyylitietoisesti ja isolla rahalla. M3GAN on hiotumpi mitä tämän tyylilajin elokuvat yleensä ovat.

Tekoäly on aihe, josta on helppo esittää ajatuksia ikään kuin syvällisinä. M3GAN pyörittelee kasvatuksellisia teemoja ja sanoo jotain algoritmeista, mutta ei kehittele mitään siitä, miten algoritmit todella ovat jo nyt osa lasten ja nuorten maailmaa. Lopulta tappajanukke ei ole kovin hyvä vertauskuva algoritmien vaaroista.

Kommentoi

Hae Heilistä