Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Kuinka terroristi määritellään

Josh Brolin on elementissään ilmeettömänä äijänä. Josh Brolin on elementissään ilmeettömänä äijänä.
Aivan aluksi myönnän, että en ole nähnyt Denis Villeneuven vuonna 2015 ohjaamaa Sicarion ykkösosaa. Se ei onneksi elokuvan seuraamista haittaa. Nyt elokuvan ohjakset on annettu italialaisen Stefano Solliman käsiin.

Sicario 2: Soldado on nihilistinen action-elokuva, jota ei kuitenkaan voi sanoa yksioikoiseksi tai ennalta arvattavaksi. Elokuvassa hyvän ja pahan välinen raja on häilyvä, ja samanlaista ambivalenttia kaksinaisuutta on myös elokuvan tapahtumapaikassa, Teksasin ja Meksikon välisessä rajavyöhykkeessä.

Elokuva lähtee käyntiin siitä, kun Yhdysvaltain puolustusministeriö määrää CIA:n operaatioon, jonka tarkoitus on horjuttaa Meksikon huumekartellien valtaa.

CIA haluaa usuttaa rajaseudun kartellit sotaan toisiaan vastaan. Tehtävää johtaa kovaotteinen, mutta hallituksen talutushihnassa oleva Matt Graver (Josh Brolin), joka ensitöikseen kutsuu operaatioon mukaan Benicio del Toron näyttelemän Alejandron. Alejandro on likaisen työn tekijä, joka voi toimia mielensä mukaan.

Operaatio huipentuu kartellipomon Isabel-tyttären kidnappaukseen. Isabel (Isabela Moner) revitään yltäkylläisestä elämästä ja paiskataan keskelle autiomaata, jota hallitsevat väkivalta ja ihmissalakuljetus. Samalla hänelle selviää isänsä pääelinkeino.

Juoneen sekoittuu myös Elijah Rodriguezin esittämä nuori Miguel, joka pakenee perheensä keskiluokkaista elämää huumejengin karuuteen.

Hyvin käsikirjoitettuun juoneen tulee lisäkierroksia, kun operaatio ei suju suunnitellusti ja Isabel karkaa autiomaahan. CIA-agentti Graver on jo valmis uhraamaan sekä Isabelin että Alejandron, jotta Yhdysvaltain hallitus selviäisi tapauksesta ilman lommoja.

Aivan elokuvan alussa kysytään, voidaanko huumekartelleista käyttää nimitystä terroristijärjestö. Elokuvan taustalla pyörii myös vastaväite tähän. Jos Yhdysvaltain puolustusministeriö on valmis poliittisiin murhiin rajojensa ulkopuolella, mitä termiä siitä tulisi käyttää?

Brolin ja del Toro ovat elementissään ilmeettöminä äijinä, joiden ”on tehtävä se mikä heidän on tehtävä”. Samoin Moner onnistuu loistavasti roolissaan todellisuuteen heräävänä teinityttönä.

Sicario 2 rakentuu kovaksikeitetyille aineksille ja koko ajan tihentyvälle jännitykselle. Harmi vain, että aineksista olisi ollut parempaankin, jos loppua ei olisi pedattu niin selvästi jatko-osalle.

Hyvin rullaava juoni lopetetaan täysin kesken. Samalla elokuva jättää vastaamatta esittämiinsä kysymyksiin. Ovi läimäytetään katsojan naamalle ja hänet jätetään odottamaan jatko-osaa.

Kommentoi

Hae Heilistä