Julkaistu    |  Päivitetty 
Sinikka Ahponen

Sateenkaaren tällä puolen

Yrjö Kokko kirjoitti Pessin ja Illusian jatkosodan aikana satuna lapsilleen. Tarina julkaistiin ensimmäisen kerran kirjana vuonna 1944. Nyt satuun on tarttunut Joensuun kaupunginteatteri koko perheelle suunnatussa musiikillisessa ja tanssillisessa näytelmässä.

Pessi ja Illusia kertoo huolettoman ja optimistisen Illusia-keijun ja pessimistisen Pessi-peikon tarinan.

Illusian karkumatka sateenkaaren reunalta maan päälle muotoutuu metsäseikkailuksi, jossa vastakohtien ja vastoinkäymisten kautta löydetään tasapainoa ja samankaltaisuutta.

Metsään ovat löytäneet tiensä myös sota ja ihminen. Näytelmä herätteleekin kysymyksiä luonnon lakien realiteeteista ja ihmisen luontosuhteesta. Teemoina ovat myös kuoleman kohtaaminen ja tappamisen oikeutus.

Koittaako kevät ankaran talven jälkeen?

Näytelmän ovat dramatisoineet Roosa Helenius ja Ilmari Pursiainen. Esitykseen on siirretty monenlaisia kerronnallisia tasoja ja silti onnistuttu pitämään se selkeänä ja kohderyhmälle suunnattuna. Pursiaisen ohjaaman näytelmän alku lähtee hiukan vaisusti liikkeelle, mutta tarinan saadessa lisää syvyyttä sadun taika välittyy katsomoon.

Justiina Saari Illusiana tavoittaa keijun herkkyyden, riemun ja haavoittuvaisuuden eleillään ja liikkumisellaan. Saaren kuplivuus ja hersyvä nauru valaisevat koko lavan. Jussi Lankosken Pessi jää flegmaattisempana hahmona hiukan varjoon. Toisaalta peikon uneliaisuus toimii keijun energian vastakohtana.

Olli-Kalle Heimo on Illusian rintamalla sotivan isän sekä sotilaallisen oravan rooleissa. Etenkin oravan hahmo nauratti lapsikatsojia. Markku Maasilta tekee energiset suoritukset pelottavana ristilukkina ja viekkaana Martes-lumikkona. Lassi Uimonen ja Minna Maaria Virtanen venyvät moneksi eri eläin- ja ihmishahmorooleissa.

Puvustus on perinteikkään sadunomaista. Lavastusratkaisujen keveys sekä valkoisten kankaiden käyttö tanssin osana tukevat tulkintaa. Valot ovat tärkeä juonen ja tunnelman rakentaja. Niillä saadaan aikaan talven hyytävyys ja kevään heleys.

Ammattiopisto Outokummun tanssijat tekevät mainiota työtä. Tanssijoiden tulkitsemille eläinhahmoille tehty koreografia ilahduttaa ja tavoittaa eläimille lajityypilliset liikkumisen tavat.

Lapsikatsojat seurasivat intensiivisesti näytelmää. Ristilukki-kohtaus aiheutti pienimmissä selvästi aistittavaa säikähdystä. Illusian liikkeitä lavalla ja katsomon käytävillä seurattiin innostuksella päät kääntyen.

Näytelmän seuraaminen oli miellyttävää myös aikuisen näkökulmasta. Pessi ja Illusia tarjoaa katsojalle samassa paketissa niin sadun väriloistoa kuin syvällisten teemojen pohdintaa.

Kommentoi

Hae Heilistä