Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

What's your focus?

Matti-FB Matti Nevalainen, erityisnuorisotyönohjaaja

Pahoittelen englanninkielistä otsaketta. Mutta ehkä useimmat meistä sen ymmärtävät - jopa minäkin. Mihin kiinnität huomiosi, mihin keskityt. Meillä on monenlaisia kiinnittymisen ja keskittymisen kohteita ja reittejä. Mistä ne tulevat ja mihin ne liittyvät? Taustalla on usein se perusjuttu: haluan tulla hyväksytyksi ja ainakin riittävästi arvostetuksi. Elämän yksi perusjuttu on tulla nähdyksi ja kuulluksi, hyväksytyksi.

Kevätkin on jo aika pitkällä. Olisiko fokus nyt keväässä? Linnunlaulua, puiden ja kasvien viherrystä, lunta ei enää juuri ole. Pian on myös se odotettu koulujen ja opintojen päätös, jolloin voivat lapset ja nuoret vapautua talvikauden kahleista; koulu- ja opiskelupäivistä, loputtomilta tuntuvista tehtävistä ja kokeista, (liian?)aikaisesta heräämisestä. Monen fokus alkaa olla myös koulun päättäripäivässä. Mitä silloin tapahtuu, kenen kanssa ja missä?

Koulujen päättäminen Joensuussa johtaa monen askeleet Laulurinteelle. Iso joukko ihmisiä, paljon ääntä, kavereiden kanssa hengaamista. Sinnehän minäkin. Minun juttuni on vain ehkä vähän toinen kuin nuoren, joka sinne saapuu. Tai ei ehkä sittenkään; siellä voi tavata upeita ihmisiä, nähdä, että suomalainenkin osaa juhlia ja näyttää iloista naamaa. Haluan tavata, kohdata nuoria ihmisiä, jutella. Katsoa, että kaikki on ihan hyvin. Ja useimmilla onkin. On upeaa tavata fiksuja nuoria, jotka juhlivat talvikauden vapautustaan iloisin ilmein.

Mutta: onhan se kolikon kääntöpuolikin. Kaikilla ei välttämättä homma pysy ns. "hanskassa". Menee överiksi. Silloinkin haluan olla paikalla kohtaamassa ja tarvittaessa auttamassa, jos apuani tarvitaan. Enhän tietenkään ole yksin - meitä on muitakin. Saapaslaiset ovat mukana ja nuorisotyöntekijät läsnä aikuisina kesäänsä aloittaville nuorille. Jutellaan, kohdataan, kuulostellaan, missä mennään ja mikä on se fiilis - ja fokus.

Välillä mielen valtaa myös pelko. Ei, nuoria en pelkää. Sitä pelkään, että jonkun ilta menee liian pahasti yli. Ja että tuon illan tapahtumia saa katua vielä pitkäänkin. Siihen haluan vaikuttaa, että kenellekään ei kävisi huonosti. Että elämä hymyilisi myös seuraavana päivänä. Että voisin herätä uuteen aamuun ja sanoa itselleni: "olipas mukava ilta".

Kaikkiaan tuo ilta tullee tarjoamaan hyviä keskusteluja, mainioita kohtaamisia, avun ja tuen tarjoamista. Hyviä ja huonoja asioita, mutta sitähän elämä on. Ja se fokus? Focus on life. Keskity elämään, elämiseen. Elämä jatkuu; toivottavasti pääosin hyvissä merkeissä. Elämä on elämistä varten annettu - ja se on ihanasti sanottu.

Matti Nevalainen, erityisnuorisotyönohjaaja

Kesäteatterilaisen kehitys II, osa 19: Marssilaulu
Kesäteatterilaisen kehitys II, osa 18: Lähes yhtä ...
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
156 artikkelia
Tutkailua
16 artikkelia
Aimo Salonen
137 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä