Taivastelua

Waltari: Nuori Johannes

Jos haluat näyttää filosofilta, älä pukeudu kuin filosofi. Sen sijaan etsi tietoa ja kokemuksia, sekä myönteisiä että kielteisiä. Älä anna kokemusten valua hukkaan, vaan mieti niitä, tarkkaile itseäsi ja maailmaa. Pikkuhiljaa olemus muuttuu sellaiseksi, joka kumpuaa sinusta itsestäsi. Se voi olla erilainen kuin mikä oli ihanteesi, mutta se on sinun omasi.

Näillä ajatuksilla opettaja opasti nuorta Johannesta matkalla elämässä eteenpäin.

Nuoruuteen kuuluu oman itsensä ulkoinen rakentaminen ja sen merkityksen korostaminen. Ei siinä mitään pahaa, mutta jossakin vaiheessa sisäisen minän on kasvettava hyväksymään epätäydellisyyttä, elämää. Katseen tulee siirtyä pikkuhiljaa ulkoa sisälle päin. Muotovirheet, arvet ja roikkuva nahka ovat osa minuutta. Kyky tarkastella itseään muutoinkin kuin kauniisti väritettynä kuvana on ihmisenä kasvamisen suuri ja tärkeä päämäärä.

Luin hömppälehdestä nuoren naisen synnytyskertomusta. Esikoistaan synnyttäessään hän supistusten välissä meikkasi ahkerasti itseään näyttääkseen postauksissaan hyvältä. Eikä! Omat kuvani kyseisestä tapahtumasta eivät ole julkaisukelpoisia mutta eipä tulisi mieleenikään julkaista niitä. En kyllä muistanut meikata enkä tainnut kammata hiuksianikaan, hikoilin vain.

Jotenkin pelottaa tämä ulkoisen rakentamisen määrä ja tehokkuus. Vielä enemmän se, että itsensä ulkoinen rakentaminen ei jää nuoruuteen vaan jatkuu hamaan hautaan saakka. Elämänkokemukset eivät enää olekaan omia yksityisiä kasvun paikkoja vaan osa julkista kuvaa.

Ja nyt lähden kampaajalle. Pistätän harmaat piiloon etteivät häiritse haavetta ikuisesta nuoruudesta…

Saila Musikka. diakoni

Kesäteatterin noviisin kehitys, osa 25: Hassuuksia...
Kesäteatterin noviisin kehitys, osa 24: Vaarallist...
 

Bloggarit

Taivastelua
92 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Aimo Salonen
98 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia
Jussi Viljala
1 artikkeli

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä