Mietteitä maailman menosta ja ihmiselosta

Kirjoittaja on yhden kirjan julki saanut kaupunkilehden toimittaja, joka yrittää ymmärtää, mitä ihmettä tässä maailmassa ja oman pään sisällä oikein tapahtuu.

Vielä se joskus kajahtaa, Vanha holvikirkko

Suoraan sanottunahan vappu oli ankea. Laitoin kyllä hilpeitä videoita Facebookin Hetki ilolle -ryhmään ja peukutin muiden laittamia videoita ja kuvia ja nautin ihan oikeasti erilaisista etätuotannoista ja striimauksista, mutta kaikessa tuossa oli vähän samaa epätoivoa kuin Speden, Veskun ja kumppaneiden mustavalkoisessa tv-sketsissä jostain 50 vuoden takaa: kyllä vappuna voi pitää hasukaa ilman viinaakin, kyllä pemalauta jurkele voi ja se ei kyllä kuulu kenellekään, jos minä pidän hauskaa ilman viinaa.

 

Itse nyt en vappuna 2020 kaivannut viinaa, mutta oikeita kohtaamisia kaipasin. Normaalistihan se olisi mennyt niin, että olisi menty yliopiston Alkukiville, kuunneltu Koutolan puhe, napattu puhuja mukaan ja menty Sointulaan. Pia siellä ainakin olisi ollut paikalla jo siellä Alkukivillä ja ehkä Tissari ja Uapokin. Ismo olisi tavattu viimeistään Sointulassa. Mairoa olisi jossain vaiheessa ikävöity ja laulettu Vihtarin punikin versio Punaorvon valasta. Sointulan Anita luuli pitkään, että ne sanat menevät oikeasti, että tulee kerran vielä toisenlainen aika, jolloin porvarien ...seet tervataan.

 

Vapusta kun olisi selvitty, olisi taas harjoiteltu Roukalahden kesäteatterin ihanan porukan kanssa Meidän luokkaa, jonka ensiesitys olisi odottanut juhannussunnuntaina.

 

Ja tuossa tullaan eristäytymisajan oivallukseen: omaan yksinäisyyteensä havahtuu vasta sitten, kun sitä ei voi paeta. Mies, jolla ei ole naista, ja jonka aikuiset lapset ovat jo muuttaneet omilleen, on yksinäinen, vaikka normaalioloissa onnistuukin pettämään itseään ja vakuuttamaan, että mihinpä sitä uusiopoikamies naista tarvitsee ja oikeasti on upeaa, kun ei tarvitse neuvotella kenenkään kanssa kodin sisustamisesta. Elämä on upeaa, kun on työ, jossa tapaa ihmisiä, ja kun on oma kantakapakka ja sen rakkaat ihmiset ja hieno harrastusporukka, joista on tullut rakkaampia kuin yhteistä tekemistä aloittaessa osasi unelmoidakaan.

 

Kosketustakin on alkanut kaivata niin, että tekee kipeää. Se oivallus tuli, kun työpaikalla, joka oli hiljentynyt, mutta jossa kuitenkin on pakko pitää jonkinlainen miehitys ja naisitus päällä, työkaveri tuli vastaan portaissa. Minä olin menossa alas, hän ylös ja sivuuttamisvaiheessa työkaveri sipaisi vahingossa olkapäätäni. Tajusin, että se oli ensimmäinen kosketus pitkään, pitkään aikaan. Kokonaiseen kuukauteen ei ollut ollut ainuttakaan halausta, kättelyä tai edes ohimenevää hipaisua.

 

Tunteen menevät aaltoina: välillä iskee tyhjyys ja tuska, sitten taas helpottaa. Nyt ovat muistot arvossaan ja muistoja elävöittää musiikki. Nyt eletään vapun jälkeisen lauantain aamupäivää ja tätä rakkaudentunnustusta läheisille piti ruveta kirjoittamaan, kun tiskailin (tiskikone on rikki, Ami-merkkinen tiskari hoitaa kyllä homman kunhan jaksaa) vappuviikon aikana kertynyttä likaisten astioiden vuorta ja kuuntelin Spotifyhyn lataamaani Junnu biisit -listaa. Korviin kajahti Kotkan poikii ilman siipii. Tiskari muisti jotain, joka toi hyvän mielen.

 

Voi sitä iltaa Kajaanissa! Oltiin marraskuussa Roukalahden porukan kanssa teatterimatkalla katsomassa Laila-musikaalia ja mentiin teatterin jälkeen Luotikujalle karaokebaariin. Omalla Luojan antamalla änelläni lauloin tuota Junnun kappaletta ja kaverit ryhmittäytyivät lavan eteen. Huojuivat siinä lavan edessä ja kannustivat nuorta laulutaiteilijaa ja pitivät hauskaa. Koronalauantaina 2020 tuolla muistolla on tavattoman iso, eteenpäin kantava merkitys.

 

Vielä me treenataan yhdessä ja varmaan lauletaankin. Tulee se vappu myös vuonna 2021, ja tarjotaan yleisölle hukea ensi-ilta sitten juhannuksena 2021. Ja hei, Spotify alkoi juuri soittaa Vanhaa holvikirkkoa! Vielä tässä karaokeakin kajautetaan.

Takaisin kouluun, eli adventin aika alkoi jälleen ...
Tottumus on toinen luonto
 

Bloggarit

Tutkailua
32 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Aimo Salonen
141 artikkelia
Taivastelua
183 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä