Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Vertaisfoorumi – Meidän erhe

Työni kautta tiedän, että moni kehitysvammaisen lapsen vanhempi on osallistunut jonkinlaiseen vertaistukitapaamiseen. Niille on tarvetta. Kela järjestää vuosittain sopeutusmisvalmennuskursseja myös monille muille ryhmille. Kelan mukaan sopeutumisvalmennuskurssien tavoitteena on tukea valmiuksia mahdollisimman täysipainoiseen elämään sairaudesta tai vammasta huolimatta. Kevyempää vertaistukea eri vamma- ja sairausryhmille on tarjolla nettifoorumeilla ja paikallisestikin. Aksoni ry, Kehitysvammaisten tukiliitto, Jaatinen ry ja Leijonaemot - nyt joitakin ryhmiä omalta työkentältäni mainitakseni.

Minusta me useimmat ruuhkavuosissa tuskailevat tarvitsisimme tällaista sopeutumisvalmennusta ihan perusarkeen. Tiedättehän ihanat lehdet, joita katsellessa ajattelee, että voi kunpa… Siistejä koteja, uusia huonekaluja, nopeita autoja, hyvin kasvatettuja lapsia ja toinen toistaan herkullisempia sörsseleitä.

Niitä selaillessani koen päiväunien sijaan useimmiten riittämättömyyttä.  Toki iloitsen, kun hyvin palvellut, rippikouluiän ohittanut, Rouskuni menee ensimmäisellä läpi katsastuksesta, mutta silti jokin kaihertaa.  Lehtien luoma todellisuus kun ei oikein kohtaa oman maailmani kanssa. Tarvitsisin sopeutumisvalmennusta.

Tänä vuonna kirkoissa on reformaation juhlavuosi teemalla: Armoa 2017! Haluaisin vertaistukea, lukea jostakusta muustakin, joka tunnustaa elämän realiteetit ja kokee riittävänsä sittenkin niiden keskellä.  Tahtoisin tämän tiimoilta muutaman uuden aviisin, joka auttaisi minua kestämään ruostuvaa autoani, kolhuista kotiani ja rapistuvaa kroppaani. Minuun vetoaisi Kotihiisi, Ansa, Meidän Erhe ja Riittävä Terveys. Puhelinmyyjä, odotan soittoasi!

Minna Snellman, kehitysvammaistyön pastori

Bouillabaisse
Mihin ihmeeseen tieteellistä tutkimusta enää nykyä...
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä