Tutkailua

Olen eläköitynyt psykologian tohtori ja kirjoittelen Tutkailua-blogissani uusimmista tieteellisistä tutkimustuloksista ihmistieteiden alalta. Kerron myös omista henkilökohtaisista kokemuksistani samoista aihepiireistä, jotka vaihtelevat ihmisten välisten suhteiden pohdinnoista aina hyvinvointitutkimusten tuloksiin ja huumoritutkimuksen uusimpiin teoriohin asti.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Ranskalainen keksijä Franky Zapata onnistui äskettäin lentämään keksimällään lentolaudalla Kanaalin yli. Homma näytti hurjalta ja sitä se varmaan myös on. Mies esiintyi ensimmäisen kerran suurelle yleisölle Pariisin sotilasparaatissa muutama viikko sitten. Silloin monelle katsojalle tuli väistämättä mieleen Paluu Tulevaisuuteen -elokuva, jossa moinen lauta oli käytössä. Monia vuosia sitten myös James Bond lensi samankaltaisella suihkumoottorikäyttöisellä laittella konnia karkuun. Tuo laite oli tosin paljon kömpelömpi kuin nyt tämä Zapatan lauta. On aivan selvää, että on paljon ihmisiä jotka mielellään haluaisivat kokea miltä tuntuisi lentää lentolaudalla. Miltei kaikki ihmiset haluavat kokeilla joskus jotain jännittävää ja pelottavaa. Näin kesäaikaan Suomen huvipuistoissa tarjoutuu mahdollisuuksia kokea jännitystä ja pelkoa turvallisessa ympäristössä mitä moninaisimmissa vauhtia ja vaaran tuntemuksia tarjoavissa laitteissa. Itse tyydyn perinteiseen Linnanmäen vuoristorataan. Saatan myös suostua sopivassa seurassa peloteltavaksi kummitusjunaan.

Miksi ihmiset suostuvat vapaaehtoisesti kokemaan pelon, jännityksen ja jopa kauhun tuntemuksia? Eikö olisi paljon mukavampaa vain lepäillä omassa rauhassa ja antaa toisten jännittää ja pelätä ja kiljua kauhusta? Tätäkin asiaa on maailmalla tutkittu ja vastaukseksi on saatu joukko meille tuttuja juttuja: halutaan saada vaihtelua harmaaseen arkeen ja halutaan unohtaa edes hetkeksi omat tuiki tavalliset arjen jännittävyydet ja huolet. Tutkijat ovat kuitenkin paneutuneet asiaan hieman tarkemmin ja analysoineet vapaaehtoisesti pelottaviin tilanteisiin asettuneiden ihmisten kyselylomakevastauksia, odotuksia ja reaktioita ja aivosähkökäyriä pelottavissa tilanteissa. Tällainen tutkimus julkaistiin äskettäin Emotion -lehden tämän vuoden kesäkuun numerossa. Laajoissa ja perusteellisissa tutkimuksissaan Margee Kerr, Greg J. Siegle ja Jahala Orsini Pittsburghin yliopistosta saivatkin selville, että ihmiset eivät loppujen lopuksi etsikkään itse pelon, jännityksen ja kauhun kokemuksia vaan tärkeää ovat niiden jälkeen tulevat tuntemukset. Tärkeitä ovat kaikenpuolinen rentoutuminen, jännityksen laukeaminen, selviytymisen tunne ja jopa voimaantumisen tunne kun on pystynyt kohtaamaan jotain sellaista mitä on aikaisemmin pelännyt. Näin varmasti käy esim. benji-hypyn jälkeen tai monen muun pulssia, verenpainetta ja adrenaliinin eritystä nostavan suorituksen jälkeen. Tutkijat toteavatkin että vapaaehtoisen pelon, jännittämisen ja kauhun kokemisen tuloksena saatavat tuntemukset ovat varsin hyvin verrattavissa erilaisten urheilusuoritusten tuottamiin mielihyvän tuntemuksiin.

Voisikos nyt ajatella, että oman kuntoilun korvaisi vaikka katselemalla James Bondin jännittävää lentämistä lentolaitteella tai katsomalla jotain kauhuleffaa tai lukemalla jotain jännittävää ja pelottavaa kirjaa. Niin ei taida kuitenkaan olla. Tosin kunhan virtuaalitodellisuuden kokeminen erilaisilla tietoteknisillä sovelluksilla yleistyy, saattaa hyvinkin olla, että saamme oman vatsanpohjamme kouristumaan, pulssimme ja verenpaineemme nousemaan ja ns. kylmän ringin takapuolemme ympärille kun lennämme virtuaalisesti lentolaudalla vaikkapa Kolin yllä.

Paavo Kerkkänen

 

 

Kesäteatterilaisen kehitys II, osa 34: Mutta mitä ...
Kerrassaan upeita ihmisiä
 

Hae Heilistä

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
183 artikkelia
Tutkailua
40 artikkelia
Aimo Salonen
137 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä