Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Vanhuuden kaihia se on, sano lääkäri viisikymppiselle

Markku-FB-6 Markku Koistinen, Enon kappalainen

Luulen sen ennenaikaisen kasvun kiihtyneen astmalääkkeestä, jonka käyttöä jouduin lisäämään työpaikan sisäilmaongelmien takia. Tätä ei kuitenkaan voida todentaa, joten se jää minun ja lääkärin arvailuksi. Kaihi kuitenkin pitää lääkettä ravintoaineenaan.

Silmissä alkoi sumentua ja lukeminen oli vaikeaa, lasitkaan eivät enää auttaneet. Viimein sain kutsun kaihileikkaukseen. Samassa kuoressa oli myös potilastietokysely, joka lähetetään kaikille ikään katsomatta.

”Asutteko palvelutalossa, vanhainkodissa tai muussa vanhusten asumisyksikössä? Käytättekö pyörätuolia, rollaattoria tai muita apuvälineitä? Kuka teitä tulee saattamaan ja mikä on hänen puhelinnumeronsa?”

Silmäsairaalan vastaanotossa Tikkamäellä minulta kysytään, olenko saanut postissa kyselylomakkeen? Kyllä olen. Saisinko sen? - kysyy hän. Ei ole mukana, koska täytin sen netissä - siinä oli sellainen vaihtoehto. Tosiaan, eipä ole yleensä sähköisesti niitä täytetty, sanoi hän.

Hoitaja pyytää, voisinko kallistaa päätäni taaksepäin, että laittaisi tipat. ”Oi miten hieno taivutus!” Lopulta tajuan, että kohtalotoverini ovat minua huomattavasti iäkkäämpiä. Leikkaussalissa jännitti, mutta kaikki meni hyvin eikä toimenpide ollut kivulias.

Päivän päätteeksi istun Kela-taksin kimppakyydissä. Omavastuu suuntaansa oli 25 euroa. Aamulla taksi tuli ajoissa hakemaan kun olin sen edellispäivänä tilannut. Normaalit sairaalamaksut tulevat postissa.

Työnantajalle mahdollisesta sairaslomasta en osannut varoittaa. Ohjeissa sanottiin, että lääkäri voi tarvittaessa sellaisen kirjoittaa. Kun kyselin toipumisajasta tuttaviltani, joille kyseinen leikkaus on tehty, sanoivat he, että ei mitään lomia. Seuraava päivä kirkastuu ihan toisenlaisena kuin ennen ja sen jälkeen vaan marjametsään!

Sain sairaslomaa pari viikkoa. Silmät ovat arat ja kuin eri paria, sekä lasit menevät uusiksi jahka sinne saakka edetään. Tajusin, että kukaan tuttavistani, joilta neuvoja kyselin, ei ole enää työelämässä.

Pidän työni puolesta kerran kuussa hartaushetkiä tehostetun palveluasumisen hoivayksikössä, paikassa jota ennen kutsuttiin vanhainkodiksi. Sitä elämää olen jo treenannut, koska vierailun ajaksi minulle on siellä aina yleensä varattu kiikkustuoli. Siinä on mukava keinutella ja laulaa virsiä, sekä samalla orientoitua tulevaan.

My baby left me
Mietteitäni kuolemasta
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä