Tutkailua

Olen eläköitynyt psykologian tohtori ja kirjoittelen Tutkailua-blogissani uusimmista tieteellisistä tutkimustuloksista ihmistieteiden alalta. Kerron myös omista henkilökohtaisista kokemuksistani samoista aihepiireistä, jotka vaihtelevat ihmisten välisten suhteiden pohdinnoista aina hyvinvointitutkimusten tuloksiin ja huumoritutkimuksen uusimpiin teoriohin asti.

Valehtelua oppimaan !

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

On kyllä epäilyttävää ja suorastaan vastenmielistä kirjoittaa valehtelemisesta. Mielestäni valehteleminen on varsin usein epämiellyttävää. Jokainen meistä valehtelee joskus. Useimmiten valheemme ovat joko jonkinlaisia kohteliaisuuksia, kuten että olet nuoren näköinen tai hätävalheita, kuten että oli ruuhkaa niin en ehtinyt tänne ajoissa. Isompiakin valheita saattaa sattua kohdalle elämän varrella, milloin mistäkin syystä. Joskus valehtelemme myös tietämättämme, kun levitämme oikeaksi luultua väärää tietoa. Se on harmillista. Erityisen vastenmieliseltä valehteleminen tuntuu silloin, kun huomaamme itse olleemme sinisilmäisiä ja olemme uskoneet joidenkin ihmisten harhaanjohtavia puheita ja toimineet niiden mukaan. Toisaalta valehtelu mahdollistaa meille jokaiselle hauskoja hetkiä läpi elämän. Kukapa ei olisi nauranut hyville jutuille ja kaskuille, joiden tiedämme ilman muta olevan liiottelua ja sisältävän tarkkaan ottaen selviä valheita. Mutta tärkeintähän silloin ei ole niinkään se, ovatko jutut totta, vaan se että jutut ovat hyviä! Eivätkä tällaiset jutut meitä harmita siitäkään syystä, että ne eivät koske meitä itseämme. Yksi näkökulma tähän asiaan on myös se, että varmasti meistä jokaisesta kerrotaan paikkansa pitämättömiä juttuja eli valheita, mutta onneksi emme saa useinkaan niitä tietää, koska ihmiset pitävät ne omina tietoinaan. Onneksi.

Valehtelemisen taidon merkitys on ollut ihmisten tiedossa luultavasti aina. Jo runsaat tuhat vuotta sitten persialainen muslimiteologi ja -filosofi Al-Ghazali opetti valehtelemisesta seuraavaa : ” Puhumisen tarkoitus on saada aikaan tuloksia. Jos kiitettävä tulos saadaan aikaan joko valehtelemalla tai puhumalla totta, on laitonta valehdella, koska siihen ei ole tarvetta. Jos tavoite voidaan saada ainoastaan valehtelemalla, mutta ei puhumalla totta, on luvallista valehdella, jos tavoite on luvallinen. Valehtelu on taas vastaavasti pakollista, jos tavoite on pakollinen ” .

Viime päivinä on minua ottanut pattiin tämä jatkuva valheiden kanssa vellominen. Vähän väliä saamme median kautta tietää, että joku merkittävä henkilö on valehdellut tai jotakuta epäillään valehtelemisesta. Tästäpä syystä mielestäni valehtelu pitäisikin ripeästi saada kouluihin ihan omaksi oppinaineekseen. Miksi näin? Uskoisin, että näin osaisimme paremmin pitää puoliamme eikä meitä enää niin helposti ja usein vedettäisi höplästä, kun olisimme paremmin perehtyneet ja harjaantuneet valehtelun saloihin. Valehtelu onkin niin keskeinen osa yhteiskunnan toimintaa, että täytyy vain ihmetellä, miten vähän tähän taitoon perehtymiseen on kiinnitetty huomiota. Lapsetkin ovat tässä aivan epätasa-arvoisessa asemassa. Toiset oppivat kunnon valehtelemistaidon jo kotonaan vanhemmiltaan ja toiset joutuvat tyytymään vaatimattomiin valehteluvinkkeihin esim. koulun välitunneilla. Voi tätä epätasa-arvon määrää! Monet kansainvälisissä tehtävissä olleet kansalaisemme ovat varmasti huomanneet, että suomalaiset eivät ole menestyneet valehtelun rintamalla ollenkaan niin hyvin kuin monet muut kansat. Minun ei edes tarvitse mainita niitä maita ja kansoja, joiden valehtelutaidot ovat vaikkapa EU -euroissa mitattuna aivan omaa luokkaansa.


Valehtelun opetussuunnitelmaan tulisi sisällyttää ainakin seuraavat aihepiirit:
1. Mitä valehtelu on ja valehtelun lajit. Näistä tulisi käsitellä ainakin hätävalheet, valkoiset valheet, kalavalheet ja emävalheet. Tässä voisi kertoa jonkin verran myös valehtelun historiasta ja valehtelusta eri kulttuureissa.
2. Valehtelemisen taito ja tekniikat. Valehtelemisen tekniikkakoulutuksesssa olisi tuotava esiin ainakin savolainen ”kakkii eri paikkaan kuin kyykistyy” -tekniikka kuten myös yleismaailmallisempi ”ability of bullshit talking” eli suomalaisittain sanottuna hevonpaskan puhumistaito. Oppimateriaalia tähänkin löytyy vaikkapa maineikkaan Valehtelijoiden Klubin jaksoista 80-luvulta. Valehtelijoiden klubi oli suomalainen Mainostelevision tuottama viihdeohjelma, jota esitettiin vuosina 1981-1983.
3. Valehtelemisen harmittavat sovellusalueet. Tämä on laaja aihepiiri, mutta valehtelemisen sovellusalueista olisi käsiteltävä ainakin eri ammatit, poliittinen elämä, liike-elämä ja media-ala. Kaikkihan olemme kuulleet ja osa on varmaan tavannutkin valelääkäreitä, valehoitajia, valepoliiseja ja valemitälieterapeutteja. Viime pävinä olemme politiikan puolella saaneet roppakaupalla seurata valehtelua niin USA:n presidentin vaaleihin liittyen kuin myös oman maamme poliitikkojen nokittelua ja syyttelyä valehtelusta hallitus-oppositio -asetelmassa. Liike-elämästä meille kaikille ovat tuttuja erilaiset mainokset, kampanjat ja tarjoukset, joiden valheellisuus on meille jo niin jokapäiväistä, ettemme edes kunnolla huomaa miten meitä jujutetaan. Mediapuolella sitten taas ollaan viime aikoina valehtelun saralla edetty aivan huikeisiin mittasuhteisiin. Vaihtoehtoiset totuudet, valeuutiset, trollit, faktantarkistukset ja medialukutaidon opettelemisen välttämättömyys ovat tulleet kaikille tutuiksi.
4. Valehtelu viihteenä ja virkistyksenä . Tässä voitaisiin perehtyä vaikkapa eri pelien hämäystekniikoihin. Voitaisiin tutustua siihen miten pesäpallossa syöttäjä syöttää tahallaan väärän ja miten jalkapallossa voidaan potkaista pallo eri suuntaan kun miltä näyttää. Myös pokerin ja muiden korttipelien hämäys- ja valehtelumenetelmiin olisi tässä syytä perehtyä. Taikurien temppujen salaisuuksiiin olisi myös hyvä perehtyä edes vähän. Taikurithan vetävät meitä höplästä tullen mennen ja me eikun vaan nautitaan siitä.Tässä yhteydessä valehtelun opiskelijat voisivat tehdä myös kesäretken jokavuotisiin Valehtelun SM-kisoihin Kauhavalle Kortesjärven Ylikylän nuorisoseuran talolle. Tänä vuonna nuo kisat jäivät valitettavasti väliin koronan takia.

Tässä oli vain lyhyt katsaus joihinkin niihin asiohin, joita kunnon rehellisen valehtelijan koulutusohjelma voisi sisältää. Jätin tahallani oheisen listan ulkopuolelle valehtelun käytön rikollisuudessa, mutta ilman muuta tästäkin aihepiiristä jouduttaisiin varmaan keskustelemaan. Jo pelkästään erilaisia rikossarjoja katselemalla ja dekkareita lukemalla voi jokainen päätellä, miten puutteellisia ovat kiinni joutuvien rikollisten valahtelutaidot ja miten paljon kunnon konnilla olisi petrattavaa tässä asiassa.

Lukijaa varmaan kiinnostaa että onko blogin kirjoittaja itse kova valehtelemaan. Mene ja tiedä mutta uskoisin, että myös minulta onnistuvat ohimennen ainakin hätävalheet ja valkoiset valheet mutta kalavalheet ei onnistu, koska en kalasta. Kaskuja kertoessa tulee ilman muuta valehdeltua, eiväthän vitsit ole useinkaan totta. Joulupukkina esiintyessäni varmasti myös valehtelen vaikka toisaalta joulupukki on aivan totta. Emävaleet ei minulta varmaan onnistu, koska ne vaatisivat enemmän pääomia ja vero- yms. suunnittelua. Jos yrittäisin vaikkapa sellaista emävaletta, että ostin eilen Eifeltornin ja myin sen naapurin miehelle 50 euron voitolla, niin ei sitä valetta kukaan uskoisi. Kaikkihan arvaisivat että kyllä se nyt taas valehtelee, koska voitto olisi oikeasti varmaankin jäänyt 20 euron tienoille.

Paavo Kerkkänen, ex- työterveyspsykologi, ex perheneuvoja

Pilkku on paikallaan !
Ageismi lyhentää elinikää
 

Hae Heilistä

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
40 artikkelia
Taivastelua
183 artikkelia
Aimo Salonen
137 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä