Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Vaivoista valittaminen

 

Nuorena miehenä opiskeluaikanani Jyväskylässä muistan erään opiskelijapapin todenneen jossain tilaisuudessa, että jos aamulla herätessä ei mihinkään kolota, niin herää epäilys että ollaanko enää elossa. Silloin tuo toteamus ei tuntunut kovinkaan fiksulta, kun itsellä ei ollut mitään kolotuksia ja olin selvästikin elossa. Nyttemmin kun on itse eläkeiässä on tuo ajatus muuttunutkin fiksuksi. Melkein kaikilla ikäisilläni ystävillä ja tuttavilla on jos jonkinlaista vaivaa ja kunkin sairaskertomukset alkavat olla tapaamisten vakiokamaa.

”Ei elämä ole tarkoitettu helpoksi ” on todennut jo aikoinaan tuntematon liperiläinen ajattelija, ja suositussa virressa 622 on kaun laulettu ” Minä vaivainen vain mato matkamies maan ”.  Monenlaiset vaivat ovat meillä seuranamme joka tapauksessa, päätettiinpä Sote:sta, lääkekorvauksista, valinnan vapaudesta, saattohoidosta tai eutanasiasta mitä tahansa. Melkein kaikkiin sairauksiin ja vaivoihin löytyy nykyään etsittäessä paljonkin apua ja helpotusta ja se on mielestäni tosi hieno asia. Ystävä- ja tuttavapiirissäni on paljon niitä joilla on ollut tai on syöpä, selkä- tai polvivaivaa, sydänvaivoja, masennusta tai muistisairautta, puhumattakaan diabeteksesta ja monesta muusta vaivasta. Eteenpäin he vain ovat menneet eivätkä kaikki ole suinkaan onnettomia tai surkeita vaan päinvastoin elämänmyönteisiä ja iloisia. Terveitäkin olen vielä tavannut ja kas kummaa, heistäkin monet ovat iloisia ja tyytyväisiä. On terveiden joukossa toki myös tyytymättömiä ja onnettomia mutta ei niistä nyt enempää.

Nyt lopeta jo teoretisointi ja höpöttäminen ja sano suoraan, miten tätä minun vaivaani ja kipuani voidaan helpottaa! Olenko kuullut tällaista ? En ole. Moni sairauksista ja vaivoista kärsivä ottaa vastaan mielellään erilaisten lääkkeiden ja hoitojen lisäksi myös kuuntelu- ja keskusteluapua. Ystävien kesken tapahtuva sairauskertomusten läpikäynti ei siis ole suinkaan turhaa höpinää, vaan siitä on paljonkin apua. Usein näissä keskusteluissa löytyykin myös toivoa ja uusia vinkkejä siitä, miten edetä arjessa omien vaivojen kanssa. Eikä kyse ole suinkaan vaivojensa valittamisesta vaan selvästikin kokemusasiantuntijoiden konsultoinnista ja vertaistukikeskustelusta. Sananparren ”ken vaivojansa vaikertaa, on vaivojensa vanki ” voi mielestäni nykyään jo tyystin unohtaa.

Terveisin Paavo Kerkkänen, ex perheneuvoja, eläkeläinen

 

Rollaattoriraivoa ja -rakkautta
Politikointia
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
128 artikkelia
Aimo Salonen
129 artikkelia
Tutkailua
3 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä