Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Kirjaston vaihtohyllyssä on elämää

Paavo-Kerkknen-ex-perheneuvoja-elkelinen Paavo Kerkkänen, ex perheneuvoja, eläkeläinen

 

Kohta on taas se aika kun joulupukin tuomasta paketista paljastuu mieleinen kirja. Ja joskus käy niin että toisesta paketista paljastuu samanlainen. Arjen tullessa riennetään sitten kirjakauppaan kuitin kanssa vaihtamaan kirjaa toiseen. Muitakin vaihtoehtoja löytyy.

Viime aikoina olen väljentänyt kirjahyllyjäni viemällä runsaasti kirjoja kaupunginkirjaston vaihtohyllyyn. Sinne ovat solahtaneet jo vanhentuneet ammatilliset työpsykologian ja perheterapian kirjat sulassa sovussa Neuvostoliitto -kirjan kanssa. Neuvostoliito -kirjassa oli vastaukset suomalaisten esittämiin kysymyksiin Neuvostoliitosta. Nykyään ei taida olla kenelläkään enää mitään kysyttävää, kun ei ole Neuvostoliittoakaan, mutta vastaukset ovat tallella ja ovat omalla tavallaan hauskoja nyt luettuna. Kahvila Pilkussa istuessani huomasin että varsin nopeasti tuokin kirja sai uuden omistajan. Kirjastojen vaihtohyllyt ovat mielestäni mainio keksintö. Kyllä sinne joululahjakirjojakin varmasti mahtuu. Oletan että Tuntematon Kimi Räikkönenkin on kohta siellä. On se Kimi sen verran nopea.

Onpahan tullut mieleeni, että voisi se olla metkaa, jos olisi olemassa vaihtohyllyjä muillekin kuin kirjoille. Vuosien mittaan kertyy kaikenlaista, jolle ei enää itsellä ole käyttöä ja jota ei viitsi jättää seuraaville sukupolvillekaan. Voihan se olla että vanhat huopatossuni, kuluneet polkupyörän renkaat ja vanhat sälesukseni eivät löytäisi yhtä nopeasti uutta omistajaa kuin tuo viehättävä Neuvostoliitto -kirja.

Mutta miten olisi jotkut jo pitemmän aikaa käyttämättä olleet vanhat ajatukset. Jos ne voisi viedä vaihtohyllyyn niin tiedä häntä, vaikka joku olisi niistä vielä kiinnostunut. Esimerkiksi ajatukset matkustamisesta Kerquelin saarille Etelämantereen lähelle, ajatukset kateviljelyn rikkaruohoja torjuvasta merkityksestä kotipuutarhassa, ajatukset nollakasvusta, lentävistä lautasista ja vaikkapa Syvärin jokeen jääneestä isäni katiskasta saattaisivat kiinnostaa jotakuta kummasti. Niin ja jos sitten itse voisi ottaa myös joitain toisten luovuttamia ajatuksia vaikkapa kuutamosonaateista, bostonpullasta ja jive-tanssista. Olisi se aika jännää.

No entäs sitten, jos sinne vaihtohyllyyn voisi viedä joitain entisiä ja nykyisiä työkavereitaan, sukulaisiaan ja naapureitaan. Kylläpä olisi hauska nähdä että miten niille kävisi. Olisiko vientiä? Nyt vaihtohyllyn päädyssä on lappu: ”Älkää tuoko valittujen Palojen kirjalyhennelmiä tai tietosanakirjoja koska ne eivät hyllyssä vaihdu”. Mitähän lapussa sitten lukisi, kun vaihdossa olisi ihmisiä ? Kauheeta.

Entäpä jos voisi mennä itse sinne vaihtohyllyyn. Olenhan jo eläkkeellä ja siinä mielessä sinne joutaisin. Vieläköhän joku minut ottaisi ? Pelottavaa olisi jos paikalle sattuisi vaihtohyllytrokari joka kiertää vaihtohyllyjä keräten sieltä parhaat tyypit myytäväksi orjamarkkinoille. Voi kauhistus! Enpä taidakaan vaihtaa itseäni enää enkä kavereitani, naapureita tai sukulaisia mihinkään. Eiköhän näillä entisillä mennä ja katsotaan mihin se riittää.

Joulua ja joulun sanomaa en  halua viedä kirjaston vaihtohyllyyn ja vaihtaa mihinkään.  Toivotankin omalta osaltani kaikille Taivastelua -blogin lukijoille  RAUHALLISTA JOULUA JA ARMOLLISTA UUTTA VUOTTA !

Paavo Kerkkänen, ex perheneuvoja, eläkeläinen

 

 

ELÄMÄ ON sitä itseäänkö?
Millä minä elän?
 

Bloggarit

Tutkailua
2 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
124 artikkelia
Aimo Salonen
126 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä