Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Uutta uljasta vai ihanan ikiaikaista?

 

Taas luvataan kymmenen hyvää ja yhdeksän kaunista netin mainosvirrassa. Uusi uljas ihminen, siksi minäkin haluaisin tulla. Olipa kyse ravinnosta, liikunnasta tai henkisen avartumisen verkkokurssista, lupaus on samansisältöinen. En nyt siitä uudesta tiedä, kun ei tästä rapistuvasta kropasta, rypistyvästä nahasta ja harvenevista aivosoluista kovin helpolla mitään tuoretta saa. - Uljaaksi sitten edes!

Jokainen meistä muuttuu. On hätkähdyttävää tavata joku vuosien jälkeen ja huomata että ulkokuori on taas ottanut osumaa sitten viime näkemän. Jokainen meistä vanhenee hitaasti ja varmasti. Helpompi on luutua ja jäykistyä, kuin vetreytyä ja tulla liikkuvammaksi. Tämä ensimmäinen malli kun on luontaisempi, jos ei tee mitään, niin kohta ei pysty tekemään sitäkään vähää. Tämä pätee niin henkisellä kuin fyysisellä puollella. Mutta yhtä lailla on hämmentävää huomata, että tuo ikääntynyt ikätoveri on henkisestikin muuttunut. Vielä pelottavampaa, jos ei yhtään ole. Muutos on siis myös toivottavaa.

Näiden hitaiden muutosten keskellä meihin on kuitenkin iskostunut sellainen ajatus, että ne asiat joita kohtaamme tässä ja nyt, ovat paljon kompleksisempia kuin ne, mitä tässä maailmankaikkeudessa on aiemmin kohdattu. Luulenpa, että jokainen sukupolvi kokee näin, sillä toki, jokainen historiallinen konteksti on erilainen. Silti hämmästyin hiljattain, kun löysin yli 1600-vuotta vanhan rukouksen kirkkoisä Augustinukselta. Tuolloin hän ei tosin vielä ollut Lutherin lainaama ja monien keskiajan skolastikkojen auktoriteetti. Minusta Augustinuksen lauseet tuntuivat tuoreilta.

Augustinus huokaa kirkon puolesta, jonka jäsenmäärä laskee ja joka on heikko ja epäileväinen. Mistä ihmeestä hän mahtoi tietää, että vuosikausia tämä on ollut jatkuva murhe kirkossamme? Augustinus rukoilee rakkaudessa pettyneiden sekä pelon ja tuskan ahdistamien puolesta ja samaan aikaan täällä kirjoitetaan mielialalääkeitä juuri näille kohderyhmille. Augustinus taisi tuntea sotesotkut ja vanhustenhuollon ongelmat, sillä hän muistaa erikseen ikääntyvien heikkeneviä voimia sekä kivun ja epätoivon runtelemia. Augustinus taisi katsoa myös ajankohtaisuutisia, sillä hän listaa esirukouksessaan myös sodan ja väkivallan musertamat ja viittaa pakolaisongelmaan rukoilemalla muukalaisten puolesta.

Augustinusta vanhempi, tutkijan koulukunnasta riippuen 600 yli tuhanteen vuotta vanhempi, on Saarnaajan kirja. Sen lehdillä todetaan, että mitä on ollut, sitä on tulevinakin aikoina, mitä on tapahtunut, sitä tapahtuu edelleen: ei ole mitään uutta auringon alla. Mika Waltari käyttää tätä samaa fraasia Sinuhen alkuluvussa. Näihin samoihin ajatuksiin palaan, kun ajattelen ilmiöitä sinänsä. Lienee siis perspektiivin puutetta pitää niitä uusina. Selvyyden vuoksi on sanottava, että toki, käytän mielelläni mikrouunia, rakastan sykemittariani ja toivon energiatehokkaampia ratkaisuja arkeeni enkä ihannoi orjuutta enkä muitakaan yhteiskunnan sortavia rakenteita. Asiat vain näyttävät kertautuvan syklisesti tässä maailmassamme. Siksi ei kannata uljauden lisäksi ylpistyä kehitysoptimismissaan. Historiasta voisi oppia, jos siihen vain suostuu tutustumaan.

Meillä oli ruokana leivinuunissa haudutettua häränhäntää. Lapsi söi sitä hyvällä ruokahalulla ja päädyimme pyörittelemään naudan nikamia sormissamme. Hän sai hyvän idean. Tästäpä palasesta saisi hyvän repun leikkiin muovihahmolle. Toinen nikama näytti itsessään eläinhahmolta. Niinpä ladatessani astianpesukonetta eco-ohjelmalle lisäsin yläkoriin myös nuo luut. Siinäpähän lapsi luilla leikkiessään tulee liittyneeksi muinaisten esivanhempiensa ketjuun. Eipä heillä pattereita ollut, joiden väliin lelut olisivat mahtuneet, muita ankeuksia tosin siitäkin edestä. Tuo oivallus kalutusta luusta leluna oli lapselleni uusi, mutta sielultaan ikiaikainen. Uljas kuitenkin.

 

Minna Snellman, kehitysvammaistyön pastori.

 

Nuorten elämää vai saippuasarjaa?
Kuumat satsit, kuumat satsit ....
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä