Tutkailua

Olen eläköitynyt psykologian tohtori ja kirjoittelen Tutkailua-blogissani uusimmista tieteellisistä tutkimustuloksista ihmistieteiden alalta. Kerron myös omista henkilökohtaisista kokemuksistani samoista aihepiireistä, jotka vaihtelevat ihmisten välisten suhteiden pohdinnoista aina hyvinvointitutkimusten tuloksiin ja huumoritutkimuksen uusimpiin teoriohin asti.

Uuden elämän aloittaminen on helppoa

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Näinä viikkoina on maailman medioissa levinnyt juttuja ja meemejä siitä, miten ihmiset suhtautuivat karanteenissa olemiseen ja mitä he karanteenissa ollessaan tekivät. Osa ihmisistä, kuinka ollakaan, saattoi jopa nauttia karanteenissa olosta. Juuri tähän liittyen on kautta maailman medioissa tuotu esiin ajatus, että erityisesti sisäänpäin suuntautuneet, omissa oloissaan muutenkin viihtyvät ihmiset olivat nyt ikäänkuin nautinnollisessa, hyvässä tilanteessa.

Maaliskuun puolivälistä lähtien Suomi tosiaankin meni coronaviruksen tuoman uhan takia vähitellen karanteeniin. Alkusäikähdyksen jälkeen monen naamalla häivähti ovelan tyytyväinen ilme. Ihanko totta? Kyllä vaan! Nyt ei tarvitse mennä käymään niiden ihmisten luona, joiden luona käyminen oli tylsää tai pakkopullaa. Ei tarvitse miettiä, mitä ihmettä tarjoaisi niille nirsoille vieraille, jotka olisi pitänyt kutsua käymään jokavuotiseen tapaan. Ei tarvitse osallistua hyväntekeväisyys- tai hartaustilaisuuksiin. Politkoinnninkin voi hoitaa virtuaalisesti. Ei tarvitse tavata entiseen tapaan vanhoja ystäviä tai vanhoja työtovereita ja kuunnella heidän jo moneen kertaan kuultuja juttujaan sairauksistaan tai lapsistaan. Ei tarvitse käydä pitkästymässä urheilu-, kulttuuri- tai taidetapahtumissa. Ei tarvitse lähteä ulkomaille turistimatkalle. Ei tarvitse lähteä tylsiin koulutustilaisuuksiin eikä työmatkoille. Eikä tarvitse raahautua työpaikalle tapaamaan niitä samoja naamoja, joihin oli alkanut kyllästyä. Eli kaiken kaikkiaan olohan on kuin vihdoinkin olisi vapaalla. Ihanaa, nyt on helppoa ottaa ihan Suomen hallituksen määräyksesta vähän etäisyyttä myös naapureihin ja sukulaisiin. Kyllä monet ihmiset näin kokivat ja ajattelivat ihan tosissaan karanteeniajan alkupuolella. Mutta mitä ihmettä sitten tapahtui? Jo parin, kolmen karanteeniviikon jälkeen alkoikin mieli niihin moniin arkisiin ja ehkä vähän tylsiinkin askareisiin kuten kaupassa käyntiin, lasten harrastuksiin vientiin ja kuntosalilla treenaamiseen.Mistä ihmeestä tämä muutos johtui?

Selitys lienee yksinkertaistakin yksinkertaisempi. Karanteenihommat eivät olleet kellekään vapaaehtoisia, eikä ihminen pysty nauttimaan pitemmän päälle siitä, mikä ei ole jollain tavoin vapaaehtoista tai johon ei voi itse vaikuttaa. Niin se vain on. On olemassa myös niitä ihmisiä, jotka aivan vapaaehtoisesti viihtyvät enemmän omissa oloissaan ilman toisten seuraa tai tapahtumia. Heille karanteenin aiheuttamat rajoitukset eivät ole rajoituksia, vaan aivan tavallista normaalia elämää. Heidän naamallaan on näkynyt myös hieman yllättynyt ja joskus kyllä ovela ja säälinsekainenkin hymynhäivähdys, kun he ovat seuranneet karanteenissa olevien ihmisten tuskailua siitä, kun ei pääse keilaamaan, Lontooseen tai yökerhoon.

Kuinkahan moni ihminen karanteeniajan jälkeenkin haluaa jatkaa elämäänsä vapaaehtoisesti karanteeninomaisissa olosuhteissa? Elikkä kuinka moni haluaakin siirtyä enempi tuolle introverttiosastolle. Olisin mielelläni laittanut tähän jo joitakin tutkimustuloksia asiasta, mutta kun tämä korona-asia ja siihen liittyvät rajoitukset eivät vieläkään ole täysin ohi, niin luotettavia tutkimuksia ei vielä ole. Jo nyt on kuitenkin  näkynyt merkkejä ja jopa julkilausuttuja mielipiteitä, että esimerkiksi ruuan saaminen kotiin on ihan mukavaa ja valtava määrä töitä voidaan tehdä digitaalisesti etänä, ja hurja määrä erilaisia elämyksiä voidaankin kokea halvalla ja aivan hyvin virtuaalisesti. Ei todellakaan tarvitse matkustaa kauas kokemaan jotain sellaista, jonka voi kokea riittävän hyvin myös kotona. Ei kannata aina lähteä paikan päälle. Tylsiksi koettuja tehtäviä ja turhauttavia ihmissuhteita voidaan todellakin karsia nyt pois. Voidaan elää laadukkaampaa ja ilmastoystävällisempääkin elämää!

Paavo Kerkkänen, ex työterveyspsykologi, ex perheneuvoja

 

 

Muutamia pointseja poronkäristyksen ja kalastuksen...
RESILIENSSITESTI
 

Bloggarit

Tutkailua
25 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä