Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Tuo ihana, kamala puhelin…

Taas se tuijottaa sitä, mikäköhän sitä vaivaa? Ja nuoret ihmettelevät, miksei se kato puhelintaan?!

Olen itse elänyt lapsuuden, jossa pääsääntöisesti minut sai kiinni ainoastaan kotoa lankapuhelimen välityksellä tai ovikelloa kilauttamalla. Se toi tiettyjä haasteita niille päiville, kun olinkin yllättäen eksynyt kotimatkalla leikkipuistoon leikkimään tai sovitusta huolimatta äiti ei ollutkaan kotona siihen aikaan kuin oli sovittu. Se toi myös tiettyjä vapauksia, koska ei tarvinnut olla kenenkään tavoitettavissa ulkona leikkiessä, ei edes äidin.

Nykyään tilanne on aivan toinen. Useimmat olettavat, että puhelimen äärellä pitää olla mieluiten ja lähinnä jatkuvasti. Jos toinen ei vastaa minuutissa tai vähintään viidessä, niin jossain pitää olla vika. Itsekin syyllistyn tähän melkoisen sujuvasti ja välillä saan itseni kiinni ihmettelemästä, jos ei tuntiin ole viesteihini vastattu. Kyse ei ole pelkästään kärsimättömyydestä, vaan siitä, että puhelin on sosiaalisen kanssakäymisen jatke. Ei se nyt ihan normaalia ole, että kaveri, jonka vieressä istut, ei vastaa kysymykseesi vielä tunninkaan päästä! Puhelimen avulla jatketaan siitä, mihin jäätiin hetki sitten koulussa tai harrastuksessa. Puhelin mahdollistaa joillekin myös mukana olemisen, kun se ei mitenkään muuten ole mahdollista.

Mutta kun eihän se nyt ole normaalia! Ai se, että nuori haluaa luoda omia ympyröitään ja kuvioitaan, jossa vanhemmilla ja aikuisilla ei ole sijaa? Kyllä se kuuluu ihan jokaisen nuoruuteen, nimittäin tarve irtautua, olla omissa porukoissaan omien juttujensa kanssa. Se on osa itsenäistymistä ja kasvamista.

Tarkoittaako se sitä, että sillä puhelimella pitää olla koko ajan, niin ettei ehdi vanhempiaan silmiin katsomaan? No ei tietenkään. Tässäkin on tärkeää, että asetetaan rajoja, käydään keskustelua niistä yhteisistä säännöistä ja opetellaan, mikä olisi hyvä minulle ja meille. Ja ehkä tärkeintä on, ettei mikään laite hallitsisi elämää. Otetaan ilo irti näistä nykyajan laitteista ja muistetaan lomaillakin niistä välillä ja mahdollistaa se loma muillekin.

-Jenna Johansson, nuorisotyönohjaaja-

 

Jospa surutyö päättyisi tähän
Loma, ah loma!
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä