Taivastelua

Tunteilla tulehduksia torjumaan !

 

Jokainen meistä on huomannut tunteittensa ja hyvinvointinsa olevan riippuvaisia toisistaan. Jos jokin asia saa meidät oikein kovasti innostumaan tai suuttumaan, niin eipä siinä sitten helposti esimerkiksi uni tule. Tunteille on tyypillistä, että ne tulevat, ovat ja sitten menevät, ja välillä on tasaisempaa jollotusta, jolloin unikin tulee helpommin. Joku asia saattaa yököttää tai joku asia tai henkilö saa verenpaineemme nousemaan. Jotkut kertovat saavansa ärsyttävästä asiasta näppylöitä ja joillakin menee jännittämisen tunteesta maha kuralle. Vastaavia esimerkkejä on vaikka kuinka paljon. Tunteet voivat mennä niin sanotusti nahan alle ja aiheuttaa erilaisia terveys- ja sairaustuntemuksia. Syvästi ihastunut ja onnellisesti rakastunut ihminen tuntee itsensä hyvinvoivaksi jopa niin, että monet vaivat haihtuvat. Joskus taas kuulee puhuttavan, että joidenkin ihmisten väliset suhteet ovat tulehtuneet. Niin siis ihan tulehtuneet. Mietitäänpä tätä vähän tarkemmin.

Kun ihmisellä on kuumetta ja yskää tai jotain muuta vaivaa riittävän kauan, hän yleensä hakeutuu lääkärin vastaanotolle. Tällöin miltei poikkeuksetta häneltä otetaan tulehdusarvoja mittaava verikoe nimeltään CRP . CRP on maksan syntetisoima akuutin infektion eli tulehduksen proteiini. Äskettäin julkaistiin ällistyttävä tutkimustulos ihmisen kokemien tunteiden moninaisuuden eli emodiversiteetin ja tulehdusarvojen välisestä suhteesta. Tutkimuksen olivat tehneet Anthony D. Ong Cornellin yliopistosta, Lizbeth Benson ja Nilan Ram Pennsylvanian valtionyliopistosta sekä Alex J. Zautra Arizonan valtionyliopistosta. Tutkimus julkaistiin Emotion-lehdessä tämän vuoden helmikuussa. Päätulos oli, että mitä laajemman kirjon positiivisia tunteita henkilöt kokivat päivittäin, sitä matalammat tulehdusarvot heillä oli verrattuna niihin henkilöihin, joiden kokemien tunteiden skaala oli suppeampi. Mitä nämä koetut positiiviset tunteet sitten olivat ? Ne olivat aivan tavallisia tunteita kuten innostuneisuus, huvittuneisuus, ylpeys, kiinnostus, tyyneys, onnellisuus, iloisuus, rentoutuneisuus jne. Olennaista tässä tutkimuksessa oli siis se että tunteita koettiin laajasti. Niillä ihmisillä, jotka kokivat päivittäin vain paria, kolmea tunnetta, eli joiden kokemien erilaisten positiivisten tunteiden määrä oli pieni, ei löytynyt mitään yhteyttä tunteiden ja tulehdusarvojen välillä. Tulos oli kaiken kakkiaan, että rikas ja monipuolinen positiivinen tunne-elämä oli yhteydessä tulehdusarvojen mataluuteen. Toki negatiivistenkin tunteiden monipuolisuuden yhteyttä tulehdusarvoihin tutkittiin, mutta sieltä ei löytynyt mitään yhteyttä.

Joskus kuulee ihmisten sanovan, että he päästävät välillä höyryjä ja antavat toisten kuulla kunniansa ja tämä on heidän mielestään terveellistä. Tämä ei taida kuitenkaan pitää paikkaansa. Jos päivittäin koettujen tunteiden kirjo siis koostuu pääasiassa negatiivisistä tunteista kuten esim. vihasta, suuttumuksesta, häpeästä, kyllästyneisyydestä, syyllisyydestä, surusta jne., ei tällaisten tunteiden monipuolisuudella ole mitään yhteyttä tulehdusarvoihin; ei niiden nousuun eikä niiden laskuun. Eikä muutamalla myönteisen tunteen häivähdykselläkään ole myönteistä vaikutusta, vaan tarvitaan päivittäin tusinan verran erilaisia myönteisiä tunteita monivitamiinitujauksen tapaan. Sama resepti toimii varmasti myös silloin, kun on kyse ihmissuhteiden tulehtumisen torjunnasta.


Paavo Kerkkänen, ex perheneuvoja, eläkeläinen

Oletko "occupatus" vai " otiosus" ?
Iloisin mielin eläkkeellä !
 

Bloggarit

Taivastelua
102 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Aimo Salonen
100 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia
Jussi Viljala
1 artikkeli

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä