Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Tottumus on toinen luonto

Somejakokuva-Marja-Liisa-Liimatta Marja Liisa Liimatta, sairaalappi, työnohjaaja, psykoterapeutti

Koronaepidemia sävyttää nyt tekemistämme, tapaamisiamme ja uutisten kuunteluakin (tai kuuntelemattomuutta). Reilun kuukauden ajan olen huomaamattani alkanut antaa arvoa tottumuksilleni.

Olen radion uskollinen kuuntelija. Ennen kuin aamukahvi on tippumassa, radiomme on jo aukaistu. Kanavista eniten kuuntelen Yle1:stä, mutta siihen on syynsä: jos vaihdan kanavaa, yleykkösen uudelleen löytäminen käy työstä. Hyvä musiikki ja mainiot asiaohjelmat soljuvat tajuntaani antaen keittiöaskareisiin tarvittavaa energiaa. "Entisten nuorten sävellahja" ja "Kadonneen levyn metsästys" tulevat kuunnelluksi siinä missä ehtookellojen jälkeinen lauantain toivotut levytkin. Ja Johanna Korhosta - Risto Nordellia unohtamatta - on mukava kuunnella jo uuden oppimisen takia.

Huomaan juurtuneeni tapoihin. Mutta näin epävarmuuden sävyttämään aikaan ennen opitulla on minulle suojaava merkitys. Itsensä maadoittaminen tottumuksiin tuntuu peruskalliolta, jolta on turvallista jatkaa elämää sen keskellä, että saattaa olla tartuttaja, tartunnan saanut tai vielä täysin terve kanssakulkija. Radion kuunteleminen on siis minun tapani sitouttaa itseni jatkumoon.

Toinen tapani on muistaa vuosittaisia juhlia. Vaikka emme taatusti tule juomaan kaikkea sitä simamäärää, jonka maanantaina enne töihin lähtöäni laitoin sipisemän, tein sitä kuitenkin. Perinteisiini ovat kuuluneet myös tippaleipien pursotus, vaikka niistä jääkin aina puuttumaan ammattilaisten osaama rapeus. Tomusokerilla yritän peittää tämän puutteen. Pääsiäisherkkuihimme kuuluvat lusikkaleivät olen paistanut jo muutamaan kertaan kristikunnan suuren juhlan jälkeen. Mutta ne ylimääräleipomukset liittynevät enemmän poikkeusolojen itsensä hemmotteluun kuin perinteeseen.

"Juurijaan" kannattaa aika ajoin tomuttaa. Silloin niistä löytyvät ne omat jutut, joista pitää kiinni ja siirtää jopa eteenpäin uudelle sukupolvelle. Mielenkiinnolla maistelisinkin omien poikien tekemää simaa ja tippaleipiä. Sitä joudun nyt odottelemaan ensi vuoteen asti. Kaiken olevaisen – varman ja epävarman - keskelle toivotan meille kaikille hauskaa vappua!

Vielä se joskus kajahtaa, Vanha holvikirkko
Kerran vain mä onnen sain
 

Bloggarit

Tutkailua
22 artikkelia
Taivastelua
169 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Aimo Salonen
140 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä