Tutkailua

Olen eläköitynyt psykologian tohtori ja kirjoittelen Tutkailua-blogissani uusimmista tieteellisistä tutkimustuloksista ihmistieteiden alalta. Kerron myös omista henkilökohtaisista kokemuksistani samoista aihepiireistä, jotka vaihtelevat ihmisten välisten suhteiden pohdinnoista aina hyvinvointitutkimusten tuloksiin ja huumoritutkimuksen uusimpiin teoriohin asti.

Toistuvuus tuo turvaa, mutta on välillä tylsää

Paavo-Tutkailee Paavo Kerkkänen


Tänä syksynä ensilumi tuli lokakuun puolen välin jälkeen. Tiesin odottaa tätä sillä olen nähnyt jo 67 syksyä ja olen oppinut että ensilumi tulee joka vuosi lokakuun loppupuolella. Myös jäitten lähtö järvistä joka kevät on samanlainen toistuva ilmiö. Elämämme on täynnä luonnosta johtuvia toistuvuuksia. Jokainen päivämme on myös täynnä toistuvuuksia. Heräämme, käymme vessassa, syömme, luemme lehtiä, kuuntelemme uutisia, käymme töissä, juomme kahvia tai teetä, käymme harrastuksissa ja puuhaamme monenlaista muuta. Tutut toistuvat asiat luovat elämäämme rutiinia, ennustettavuutta, turvallisuutta ja tuttuutta, ja sehän on mukavaa. Toisaalta haluamme aina myös lähteä lomalle, pitää taukoa ja tehdä jotain sellaista mitä emme aikaisemmin ole kokeneet. Haluamme vaihtelua ja virkistystä ja sekin on mukavaa. Olen ajellut tänä syksynä pitkiä lenkkejä polkupyörällä pitkin tuttuja ja tuntemattomia teitä ja polkuja. Olen kulkenut sellaisiakin polkuja, jotka ovat jo menneet osittain umpeen tai kadonneet. Polkujen varsilta olen löytänyt useita autioituneita taloja ja talojen raunioita. Monet polut ovat olleet niitä, joita olen kulkenut viimeksi lapsena, lähes 60 vuotta sitten. En ole siis kulkenut elämäni aikana noita teitä toistuvasti, mutta toistuvuus on kuitenkin tullut usein mieleeni noilla reissuilla.


Monet elämässämme toistuvat asiat ovat meille odotettuja ja mukavia asioita. Kesän tulo, ystävien tapaamiset, joulu ja muut juhlat ja monet muut asiat toistuvat vuodesta toiseen ja ilahduttavat. Jotkut toistuvat tapahtumat kuten esimerkiksi James Bondin, Uuno Turhapuron tai Reinikaisen näkeminen uusintoina televisiossa saattaa kyllä ruveta lopulta kyllästyttämään. Samalla tavalla iän karttuessa ja elämänkokemuksen väistämättä lisääntyessä eivät kaikki muutkaan tutut asiat jaksa enää kovin paljoa kiinnostaa. Esimerkkinä tästä voisin mainita osittain omaan työuraani viitteellisesti liittyneen niin sanotun itseapukirjallisuuden eli self help -kirjallisuuden sisältämien elämänohjeiden uuudelleen kierrätyksen. Kirjahyllyni uumenissa on luultavasti edelleen tämän alan klassikko Dale Carnegien kirja ”Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa” . Kirja ilmestyi vuonna 1936 ja on edelleenkin varsin hyvä. Ammattiurani aikana ovat tällä alalla Suomessa nousseet esiin Pertti Pakarinen, Pekka Salmimies, Ben Furman, Esa Saarinen, Tommy Hellsten, Tony Dunderfelt, Maaret Kallio ja monet muut. Jokainen edellä mainituista voi tuntua aluksi ihanan tuoreelta ja innostavalta, mutta aika tekee tehtävänsä, ja tekstit ja neuvot menettävät uutuudenviehätyksensä ja ajankohtaisuutensa. Uusia ihmisiä jotka kierrättävät näitä tuttuja, vanhoja ja osin uusiakin viisauksia nousee jatkossakin esiin. Uudet sukupolvet tarvitsevat heitä ja itse joudun lähinnä toteamaan, että elämänkokemus on kuin kampa, joka saadaan vasta sitten, kun tukka on jo lähtenyt. Minulta ei tukka tosin ole vielä lähtenyt ja siksi kai kirjoitankin vielä näitä blogeja.


Edellä kerroin pari asiaa siitä, miten toistuvuus voi sekä ilahduttaa että kyllästyttää. Näitä asioita on vaikka kuinka paljon, mutta mainitsenpa vielä muutaman esimerkin. Kun kuljemme jossain kallioisessa maastossa, saatamme huomata, että siellä on mahdollista saada oma ääni toistumaan kaiun avulla. Voimme vaikka huudella metsään omaa itsetuntoamme kohottavia lausuntoja ja saada näin tosi myönteistä palautetta. Sen sijaan tilanne, jossa joku omaisemme tai ystävämme on alkanut vähitellen dementoitua eikä enää muista kunnolla, mitä on juuri kertonut, ei ole ollenkaan mukava pitemmän päälle. Kun kuulemme uudelleen ja uudelleen samat jutut, niin ainakin minä alan vaivaantua, enkä ole kovin innostunut tästä ”toistuvuus” -ilmiöstä. Vähän epämiellyttäviä tai pikemminkin kyllästyttäviä ovat ne toistot, joita vaaditaan kuntosalilla tai vieraan kielen sanojen opettelussa. Ilman muuta sekä urheilijat että taiteilijat tarvitsevat lukemattomia toistoja ja harjoituskertoja edistyäkseen ja menestyäkseen. Itse en ole urheilija enkä taiteilija, mutta kyllä noita toistoja tarvitaan ihan tavallisenkin kunnon ja kielitaidon ylläpitämiseen.


” Tahdon sulle olla hyvin hellä, Oisit mulle kukka kämmenellä, Tuskaa sulle en vois ikinä mä tuottaa...” oli aikoinaan Armi Aavikon ja Dannyn hyvin suosittu kappale. Jouduin kuuntelemaan sitä Polvijärvellä ravintola Mutakatissa ruokatunnillani varmaan ainakin seitsemän kertaa peräkkäin, kun paikalliset kaljaveikot soittivat samaa levyä solkenaan. Toistuvuus toimi heille, mutta ei minulle. Toistaminen ja kertosäkeet ovat sekä rukouksissa että musiikkikappaleissa varmaankin välttämättömiä. Ihminen kaipaa niitä päästäkseen tiettyyn tunnelmaan ja ehkä joskus myös meditatiiviseen sisäisen kuuntelemisen tilaan.


Tieteellisen tutkimustoiminnan puolella on toistettavuus varsin tärkeä asia. Joskus saatetaan ihmetellä, miten ihmeessä jonkin lääkkeen tai vaikkapa pandemiarokotteen kestäminen kestää niin älyttömän kauan. Eräs tärkeimmistä syistä on, että pätevän tutkimustuloksen, lääkkeen tai pandemiarokotteen aikaasaanti vaatii toistettavuutta. Toistettavuutta pidetään tieteessä ehtona totuudelle. Mikäli koetulokset vaihtelevat liian paljon, ei ole perusteltuja syitä uskoa asian tai menetelmän luotettavuuteen. Toistettavuus onkin tieteellisiä tuloksia koskeva vaatimus, jonka mukaan sama tulos täytyy voida saada uudelleen samoissa olosuhteissa ja samoilla menetelmillä. Toistettavuus liittyy siis sekä tutkimusmenetelmään, tutkimusvälineisiin että myös mittaamiseen. Tulos on luotettava, mikäli tutkija saa identtisissä olosuhteissa samoja mittaustuloksia samalla tutkimusmenetelmällä tai mitalla. Voi kuulostaa tylsältä ja pilkun viilaamiselta mutta, näin on näppylät tässä asiassa, toistuvasti.


Paavo Kerkkänen, ex työterveyspsykologi, ex perheneuvoja

Onko syntipukki oikeasti olemassa ?
Pilkku on paikallaan !
 

Hae Heilistä

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
38 artikkelia
Taivastelua
183 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä