Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Tietä käyden tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki.

Pienestä pitäen saamme kuulla vanhemmiltamme, opettajilta ja tietysti kavereiltamme monenlaisia elämänohjeita. Koulutytön muistovihkoon saattoi 1950-luvulla olla kirjoitettu elämänohje: ”Kun annat pojan suudella, niin älä anna nuolla, näin tautisena aikana voi suudelmaankin kuolla.” Tosi hyvä ohje näin flunssaisena aikana. Ihmissuhteisiin ja terveyteen liittyvien elämänohjeiden lisäksi saamme kuulla myös yleisemmän tason ohjeita kuten ”Make love, not war ” ja myös taloudenhoitoon liittyviä ohjeita kuten ” Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa ”. 2017 Nobel-palkittu taloustieteilijä Richard Thaler on todennut että ihmisten taloudenpitoon liittyvien päätösten takana ei vaikuta vain järjen ääni, vaan myös tunteet, itsekurin puute ja satunnaiset, hajanaiset tiedot. Siinä sitä sitten ollaan kun pitäisi toimia hyvien ja järkevien elämänohjeitten mukaisesti.

Oman elämäni varrelta on jäänyt mieltäni hykerryttämään pari, kumma kyllä samassa paikassa, Jyväskylän Kauppakadulla, kuulemaani elämänohjetta. Toisen kuulin 70-luvun alussa opiskelija Kupariselta kun hän totesi, että ei tästä maailman-menosta tule mitään jos ei tehokkuutta lasketa puoleen. Tuolloin ei ollut vielä aavistustakaan siitä mitä seuraavina vuosikymmeninä oli tulossa. Olen kyllä varsin vakuuttunut opiskelija Kuparisen profeetallisesta toteamuksesta. Se jos mikä pitää paikkansa edelleenkin. Ei kyllä vaikuta kovin muodikkaalta ainakaan nykyisten poliitikkojen ja yrittäjien puheissa. Toisaalta kyllä noita oravanpyörästä hypänneitä ja muita downshiftaajiakin löytyy varmaan jokaisen tuttavapiiristä.


Toinen mieleeni jäänyt elämänviisaus tarttui korvaani ohikulkevien nuorten miesten keskustelusta kun toinen totesi vakuuttavasti toisen huolia kuunneltuaan, että se ajatteleminen se kyllä on kaikkein pahinta. Ja toden totta: jos joskus voisimme lopettaa tai edes vähentää turhaa ajattelemistamme niin elämä olisi omalla ja läheistemme kohdalla paljon mukavampaa. Kokeilepa huviksesi. Tämän tien onneen ovat tienneet itämaisten ajattelusuuntausten edustajat jo iät ajat ja keskittäneet ajatuksensa esim. yhteen tavuun. Muistaakseni se tavu oli ”OM”. En tosin nyt muista mitä tuo tavu tarkoittaa, mutta ei kai sillä ole niin väliä. En ole hippi enkä hindu, mutta olen sitä mieltä, että varsin suuri osa ajatuksistamme on ihan jonnin joutavaa harmittelua ja jahkailua. Toisaalta voidaan sanoa että paljon on niitäkin ihmisiä, jotka ajattelevat silloin tällöin liian vähän tekemisiään ja muita edesottamuksiaan ja saattavat itsensä ja läheisensä monenlaisiin hankaluuksiin.


Nobelisti Thalerin mukaan ihmisyyteen kuuluvat myös heikkoudet, järjenvastaisuudet sekä oikut ja mieliteot. Näin se taitaa olla. Ja niinpä hyvien elämänohjeitten noudattaminen taloudenhoidossa, ihmissuhteissa ja monessa muussakaan asiassa voi välillä olla jännittävän haasteellista. Mutta ei kun eteenpäin, sanoi mummo lumessa. Niin ja hankeen ei saa jäädä makaamaan. Välillä voi kyllä tehdä lumienkeleitä. Näin on ainakin minun mielestäni.

 

Paavo Kerkkänen, ex-perheneuvoja, eläkeläinen

Minulla oli avain
Mutta kun en sovi annettuihin normeihin
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä