Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Tervetuloa Koto-Karjalaan!

Tällä viikolla saimme vieraita Ruuhka-Suomesta. Luoja oli alkuviikosta luonut lunta entisten kinosten kuorrutteeksi ja mikäpäs näihin maisemiin oli vieraita ottaessa.  Oli ilo emännöidä. Suuntasimme kahville keskustaan, jossa voi nykyään valita useasta viihtyisästä kahvilasta.   En hetkeäkään harkinnut koko maan kattavia ketjuja. Niiden pullia ja paakkelsseja voi maistella missä tahansa ostoshelvettissä Hki-Tku-Tre -kolmion sisäpuolellakin. Kahvikupin ääressä vierähti tunti jos toinenkin.  Lomalaisten kotiinviemisiksi päätyi paikallisia käsitöitä, leivottuja herkkuja ja joensuulaista ipaa. Neuvoin heille myös parhaat mäenlaskupaikat. Perheen teini-ikäisetkin olivat haltioituneita kinoksista. 

Yhtä asiaa lomalaiset kuitenkin ihmettelivät. Vaikka ihmiset tuntuvat tosi mukavilta, liikennekulttuuri on karmea. Olen siitä samaa mieltä. Jalankulkija väistää täällä aina autoa.  Olen meinannut monta kertaa tulla töytäistyksi suojatiellä ja ajellessani saada kaverin kylkeen valtatien luiskilla.  

Ruuhkasuomalaisten tapaaminen sai minut naurahtelemaan huvittuneesti seuraavana aamuna, kun Rantakadulla Joensuun kahdeksan ruuhkassa odottelin tovin omaa vuoroani päästäkseni pyörähtämään Konservatorion liikenneympyrässä. Muistelin samalla opiskeluaikojeni ruuhkia Helsingin Mannerheimintiellä. Siellä bussi nytkähti pahimmillaan yhden pysäkinvälin viidessä minuutissa. 

Olen asunut kohta 12 vuotta Joensuussa. Junantuomana tänne juurtuminen oli pitkään hankalaa. Juromisvuodet haaveilin paluusta ruuhkiin. Silloin saatoin kirjoittaa postikorttiin: "Terveisiä Pohjois-Kurjalasta!" tai jotain vieläkin mustempaa. Otti aikansa asettua, vaikka itä resonoi minussa, olenhan varttunut itäisessä korvessa ja Karjalaakin on geeneissäni. Näiden vuosien aikana asuinpaikkani on pikku hiljaa muuttunut Kurjalasta Koto-Karjalaksi. Suurin muutos on tapahtunut minussa.  Olen rauhoittunut. Olen tyytyväinen täällä.  

 

Minna Snellman, Kehitysvammaistyön pastori

Unelma vapaudesta
Keksijä Yskäsen digiloikka
 

Bloggarit

Tutkailua
30 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Aimo Salonen
141 artikkelia
Taivastelua
183 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä