Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Täyden lastin hain

Kävinpä eilen taas kerran apteekissa. Tällä kertaa hain ison muovikassillisen lääkkeitä, tilaa vei toki myös lääkkeenottamisen apuneuvo. Muutenkin lääkkeet pakataan nykyään niin isosti, että jätettä kertyy mielestäni ihan turhan paljon.


Lääkkeet eivät ole halpoja. Siksi on hyvä että sairausvakuutus korvaa niistä aika hyvin ja seuraavan lastin kun kolmen kuukauden päästä haen, niin sen kuin halpenee alentuneen lääkekorvauskaton tullessa vastaan. Ihmeen paljon sitä lääkkeitä kertyykin, vaikka olen ihan työkykyinen ja työssäkäyvä. Mitenkähän paljon lie heillä, joilta työkyky on mennyt.


Lääkärin määräämät lääkkeet on syytä ottaa ohjeen mukaisesti, mutta niitäkin voi omalla toiminnallaan saada vähennetyksi. Jo perinnöllisesti korkea kolesterolini ei kaipaa enää lääkitystä, vaan pysyy alhaalla paremmalla ruokavaliolla ja enemmällä liikunnalla. Verenpainelääkkeen käyttö puolittui liikunnan lisäämisen ja painon vähentämisen myötä. Myös sukuvika kakkostyypin diabetes on toistaiseksi pysynyt loitolla ja liikunta on vähentänyt kipulääkkeiden käyttöä huomattavasti. Ja unikin maittaa nyt luonnostaan.


Kaiken kaikkiaan olen voinut vaikuttaa itse perussairauksista huolimatta terveyden tilaani ja niin ruumiilliseen kuin henkiseen kuntooni. Vaivanpalkkana on parempi olo. Tiedän, että kaikille tämä ei ole mahdollista eri syistä johtuen.  Useimmille olisi mahdollista, mutta kun kehtuuttaa niin kovin ja kyllä se on lääkäreitten homma pitää minut kunnossa. Autolla pääsee ja tuolit on tehty istuttaviksi, sohvat löhöttäviksi. Minuutin pienikin liikuminen merkitsee kunnolle jotain parempaa kuin liikkumaton minuutti.


Entäs jos ihan piruuttaan kokeilisi ja antaisi hyvälle pikkusormensa: nousisi portaat kävellen, kävelisi mahdollisimman monet asiointi- tai työmatkansa, huvittelusta puhumattakaan. Tai menisi pyörällä polkien. Kuntosaleissa ei muuten ole vain bodareita, vaan kyllä säätöjä laitteista löytyy tällaiselle hintelälle ja kadonneitten lihasten etsijällekin. Kesäinen luonto suorastaan kutsuu luokseen ja voip jäädä tavaksi talveksikin. Kalastusluvalla saa kalastaa myös soutuveneestä. Ja tanssi se vasta onkin monipuolista ja mukavaa liikuntaa.


Ahkeruus on ilomme, laiskuus intohimomme. Entäs jos intohimon kohde vaihtuisi liikuntaan? Minusta on tässäkin kyllä hyvä olla kohtuuden ystävä.


Ilkka Raittila, sairaalapastori

Mihin ihmeeseen tieteellistä tutkimusta enää nykyä...
Hyvinvointia
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä