Mietteitä maailman menosta ja ihmiselosta

Kirjoittaja on yhden kirjan julki saanut kaupunkilehden toimittaja, joka yrittää ymmärtää, mitä ihmettä tässä maailmassa ja oman pään sisällä oikein tapahtuu.

Suuren symboliikan pääsiäinen

Kirjailija Ulla siitä pitkänäperjantaina riemastui kulttuurikapakassa: ai sinä olet ollut tänne saakka kiinni siinä! Kirjailija puhui noin kahdeksan ja puoli vuotta sitten päättyneestä avioliitostani. Ullan oivalluksen sai aikaan tunnustukseni, että vasta nyt, tänä pääsiäisenä, uskaltaudun kokeilemaan lammaspaistin tekemistä jonkin muun kuin ex-vaimoni ohjeen mukaan.

 

Ei siinä nyt ihan kiinni juuttumisesta ollut kyse, mutta sisältyyhän noihin merkittävää symboliikkaa: pääsiäiseen ja pääsiäislampaan tekemiseen.

Runsaan neljännesvuosisadanhan se tietyllä tavalla tehty lammaspaisti ehti elämääni kuulua. Ensimmäistä yhteistä pääsiäistä silloisen tyttöystäväni kanssa vietimme keväällä 1989. Asuimme Tampereella Petsun kentän laidalla ja tyttöystäväni ja tuleva ex-vaimoni päätti kokeilla, että mitähän tuosta tulee, jos lihan sisään tunkee valkosipulinkynsiä ja viulun pistää paistopussiin, jonka sisään kaataa marinadiliemen: punaviiniä, mausteita, öljyä. Sitä sitten käännellään pari vuorokautta jääkaapissa ja ei kun pääsiäisenä valkosipuliperunoiden tekoon ja lampaan paistoon.

Hyvää tuli. Pääsiäisateriaan kuului varsinkin lasten vielä pieniä ollessa pimentynyt ilta, kynttilävalaistus, kahdenkeskinen ateria ja taustalla hiljaa laulava Billie Holiday.

Ero tuli aikanaan. Kaikesta koetusta kannattaa kuitenkin säilyttää hyvä, ja ex-vaimoni kun on hyvä kokki, hänen ohjeensa mukaista lammaspaistia kannatti ehdottomasti uusiopoikamiehenkin yrittää tehdä. Vuosi sitten oli sitten pakko tunnustaa, että karvaalta tämä maistuu.

Ei – ei siinä mistään vanhan perään haikailusta ja päättyneen asian pintaan nostattamasta happamuudesta ollut kyse. Minun oli vain pakko tunnustaa, että en minä sitä marinadia osaa oikein tehdä, ja että minun valmistamani lampaan äärellä pojillani on pinnistelemistä vakuutteluissaan, että on tämä isä oikein hyvää.

Vuosi sitten pääsiäisenä sitten satuin kuulemaan siinä kantakulttuurikapakassani, kuinka talon isäntä baaritiskin omalta puoleltaan ja tiskin asiakaspuolella vieressäni istunut vakioasiakas puhuivat Fasoulas-vainaan, legendaarisen joensuulais-kreikkalaisen arkkitehdin, ohjeen mukaisesta lammaspaistista: ei marinadia, vaan valkosipulia lihan sisään ja mausteita pintaan ja lammas uuniin ja samaan aikaan lampaan kanssa juureksia muhimaan ja kahvipohjaisella nesteellä voitelua.

Tuota sitten vuoden hauduttelin, ja nyt, pääsiäisenä 2016, on rohkean kokeilun aika. Uutta ei voi syntyä, ellei riskiä uskalla ottaa. Ihmisen on poistuttava mukavuusalueeltaan. Hypättävä vuorelta. Suljettava ovi, että uusi ovi voisi avautua. Huomenna se tapahtuu: vanhasta nousee uusi Aimo, joka rohkeasti luottaa omiin siipiins...

...paitsi että kun pojat ja kahden pojan tyttöystävät ovat tulossa syömään. Ehkä on kuitenkin hyvä varata laskuvarjo ja kokata tänä iltana suunnitelma B eli entisen työkaverin miehen ohjeen mukaan tehtyä lihamureketta ja valkosipuliperunoita. Jälkimmäiset nyt tulee tehtyä ex-vaimon ohjeen mukaan, mutta kuten jo aiemmin totesin: vanhasta kannattaa kuitenkin säilyttää hyvä ja toimiva.

Väärässä siis olit, Ulla. En ole juuttunut menneeseen, en. Tosin, kun nyt nostan katsettani tuonne keittiön ikkunan yläosaan, niin semmoinen keltainen ikkunaverhohan tuolla näkyy olevan. Ex-vaimoni sen jonain pääsiäisenä sinne ripusti, ja sen nyt voisi kyllä jossain vaiheessa vaihtaa. Vaan kun ei ole itsellä makua sellaiseen, eikä uutta verhojenvalitsijaa ole vastaan tullut.

Mutta nyt on hei edessä kristikunnan suurin juhla, ja Pyhän Nikolaoksenkin kirkossa kellot kilkattavat aamulla pääsiäisyön palveluksen päätteeksi riemullista ortodoksista viestiään: Kristus nousi kuollesta! Totisesti nousi!

Rankka on tarina, mutta live is life
IPK, Jokipojat ja minä
 

Bloggarit

Tutkailua
12 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Aimo Salonen
134 artikkelia
Taivastelua
146 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä