Mietteitä maailman menosta ja ihmiselosta

Kirjoittaja on yhden kirjan julki saanut kaupunkilehden toimittaja, joka yrittää ymmärtää, mitä ihmettä tässä maailmassa ja oman pään sisällä oikein tapahtuu.

Saaneen naisen katse

- Mitä sinulle Aimo tulee mieleen siitä Virginien katseesta, kysyi viehättävä nainen Sointulassa. Totesin, että tuleehan siitä mieleen ajatus, että mallin ja taiteilijan välillä on varmaan jotain.

- Se on saaneen naisen katse, Sointulan nainen totesi. - Virginie on juuri rakastellut. Siinä on sen kuvan teho.

 

Keskustelukumppanin vieressä runokirjailija piirteli kynällään tekstiä muistikirjaansa - siihen samanlaiseen, jonka poikani oli antanut minulle joululahjaksi evästämällä, että siinä on kirjailijan selviytymispakkaus: konjakkipullo, josta voi ottaa siivun, kun matinea- tai julkkariyleisön eteen meneminen jännittää, ja muistikirja, johon voi raapustaa oikean elämän eteen tuomia havaintoja, joita mahdollisesti voi hyödyntää uudessa käsikirjoituksessa.

Tuo on hyvä: saaneen naisen katse. Virginiella on säännöllisesti rakastelevan naisen raukean onnellinen katse. Motellin kahvilaan astuvan Geena Davisin aamuinen katse Thelmassa ja Louisessa puolestaan paljastaa, että vasta nyt on tympeän miehen kanssa aviossa oleva rouva tajunnut, mitä oikein hyvä pano tarkoittaa.

Tuokio Sointulassa sai taas pohtimaan, että voisikohan se toisen romaanini käsikirjoitus joskus ihan oikeasti lähteä syntymään. Pitäisi vain keksiä se suuri tarina. Tästä ajastahan sen pitäisi kertoa, sillä nyt rytisevät maailman rakenteet. Sodat ja vainot ajavat ihmisiä yli rajojen, jotka vuotavat, ja pienessä pohjoisessa maassa puhutaan katupartioista. Ihmiset somettavat ja kiihkoilevat ja viestittävät toistensa ohi pyrkimättäkään kuuntelemaan, mitä toisella on sanottavanaan.

Kyllikin siskojen Niina Ruuska sen niin viisaasti sanoi Karjalan Heilissä keskiviikkona 20.1.2016: internetin ihmeellisestä maailmasta ei näe niitä eleitä, jotka elävän elämän kasvokkaisissa kohtaamisissa auttavat ymmärtämään, mitä toinen oikeasti tarkoittaa. Sitten on olemassa semmoisi hienovaraisia eleitä, ilmeitä, äänensävyjä ja muita vivahteita, joita pystyy tulkitsemaan vain erityisen herkkä ja elämää itsekin kokenut ihminen, joka tietää myös tapaamansa ihmisen taustat.

Saaneen naisen katse. Se on hyvä. Vieläkään en kyllä tiedä, mistä mahdollinen toinen romaanini voisi kertoa, mutta voisihan tuossa sen alku olla.

 

Thelmalla oli saaneen naisen katse - kuin Virginien. Thelma itsehän sen oli todennut Albert Edelfeltin maalauksen edessä.

- Katso nyt: tuo on saaneen naisen katse. Virginie on juuri rakastellut. Siinä on tuon kuvan teho.

Thelma itse astui nyt kahvilaan silmissään hehku, joka...

 

Somezombiet barrikadeilla
Tanssi on viisaasti antauduttava huume
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä