Tutkailua

Olen eläköitynyt psykologian tohtori ja kirjoittelen Tutkailua-blogissani uusimmista tieteellisistä tutkimustuloksista ihmistieteiden alalta. Kerron myös omista henkilökohtaisista kokemuksistani samoista aihepiireistä, jotka vaihtelevat ihmisten välisten suhteiden pohdinnoista aina hyvinvointitutkimusten tuloksiin ja huumoritutkimuksen uusimpiin teoriohin asti.

Rusinat pullasta

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Kun aikoinaan pidin Itä-Suomen yliopiston edeltäjän Joensuun Yliopiston psykologian laitoksella kurssia organisaatiopsykologiasta, eräs innokas opiskelija vaati, että minun pitäisi kertoa heti ne keinot, joilla työrganisaatioissa syntyvät konfliktit ratkaistaan. Sehän ei tietenkään ollut mahdollista, koska kurssin ohjelma sisälsi paljon ehkä tylsiltäkin kuulostavien organisaatiopsykologian perusasioiden opiskelua. Toki jossakin vaiheessa keskustelimme myös työyhteisökofliktien selvittelystä. ”Rusinoita pullasta” ei ollut mahdollista antaa heti ensimmäisillä luennoilla. Kaikki muukin ”taikina” oli käytävä ensin läpi.

Omalla työpaikallani oli tapana, että lääke-edustajat toivat koko henkilökunnalle lääkenäytteiden ja mainosrekvisiitan ohella aina myös pullaa tai muita herkkuja. Kerran lääke-edustaja toi sellaisia pullia, joiden päällä oli piparkakku. Minäpä teinkin niin että söin pullasta vain piparkakun ja jätin muun osan syömättä. Työtoverini paheksuivat tällaista menettelyäni, että poimin vain rusinat eli tässä tapauksessa piparkakun. Itse pullakin pitäisi syödä.

Huomaan joskus olevani yhtä valikoiva myös muissa kuin pullansyöntiasioissa. Jos jokin kirja, elokuva, lehtijuttu tai vaikkapa sitten blogikirjoitus alkaa vaikuttaa sellaiselta ettei sieltä tule minulle mitään uutta tai muuten elähdyttävää, niin saatan jättää katsomisen tai lukemisen kesken. Jos joku kysyy miksi tein näin, niin sanon että se kirja, elokuva tai juttu ei minua kiinnostanut, olin sen jo nähnyt tai että se oli muuten tylsä. Mitä vanhemmaksi tulee niin sitä enemmän tulee vastaan itsestä yhdentekeviltä tuntuvia asioita. Hohhoijaaa. Vain parhaat palat ja rusinat pullassa jaksavat kiinnostaa.

Asioiden itselle hyödyllisyyden ja miellyttävyyden lisäksi myös asian uutuusarvolla on merkitystä, kun valikoimme rusinoita elämän pullasta. Jos menet ensimmäistä kertaa johonkin etniseen ravintolaan tai Kolin huipulle tai vaikkapa Manhattanille niin olet uteliaan kiinnostunut ja valpas ja koet saaneesi itsellesi uusia elämyksiä tai uutta ajateltavaa. Samojenkin asioiden uudelleen kokeminenkin voi olla mukavaa ja turvallista. Seitsemän veljestä voi lukea monta kertaa ja Bond -elokuvan voi katsoa vaikka viidesti ja Kanarian Saarilla voi käydä vaikka kymmenen kertaa ja aina voi kokea viihtyvänsä ja saavansa jotain uuttakin. Mutta kyllä vanhemmiten alkaa tulla vastaan entistä enemmän asioita, jotka kerta kaikkiaan kyllästyttävät ja tympäisevät joka kerta yhä enemmän. Alkaa kaivata uutta elämän pullaan vaikka toisaalta entisilläkin pärjää ihan hyvin. Ei kaikista nykyajan uutuuksista ja elämyksistä jaksa olla kiinnostunut. Ja tässähän se on koko asian pihvi tai siis rusina pullassa.

On luonnollista että iän ja elämänkokemuksen myötä ihminen tulee valikoivammaksi sen suhteen mitä pitää itselleen kiinnostavana tai sopivana. Monia sinänsä maukkaita rusinoita voi jättää muille ja valita itselle parhaiten soveltuvat rusinat. Mauttomien pullien ja rusinoitten arvioinnin ja arvostelunkin voi huoletta jättää niille, joille se paremmin sopii. On varmaa että monet pitävät tätäkin blogikirjoitusta mauttomana ja tylsänä ja jättävät sen lukematta. Ja varmasti on niitäkin, jotka ovat sitä mieltä, että olipa maukas juttu, hyvin sanottu, ihan niinkuin minä itsekin olen näistä asioista ajatellut. Nam.

Paavo Kerkkänen, ex työterveyspsykologi, ex perheneuvoja

Kivi kengässä
Kaksosten tähdistöstä näkyy mielenkiintoisia asioi...
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
183 artikkelia
Tutkailua
34 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä