Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

RESILIENSSITESTI

Somejakokuva-Marja-Liisa-Liimatta Marja Liisa Liimatta, sairaalapappi, työnohjaaja, psykoterapeutti

Seisoin pienen Kyritz-nimisen kylän autiolla rautatieasemalla 15-vuotiaan poikamme kanssa rinkat selässä.
Paikallisjuna - sellainen, joka kulkee nykyisin vieläkin Joensuun ja Pieksämäen välillä - oli juuri jatkanut illan viimeistä matkaansa seuraavaan saksalaiseen pikkukylään. Läpimärät sadevarusteet päällä odotimme epätoivoisina, että tapahtuisi ihme: vähäisellä saksantaidollani tilaama taksi tulisi ja veisi paikkaan, josta tiesimme vain nimen. "Mitähän tästä tulee?", sanoi poika. "Mukava kahden viikon työleiriloma", vastasi äiti, vaikka mietti mielessään tuplasti epävarmempana samaa kysymystä kuin poikansa. Päästyämme viimein perille pimeään ja vuosisatoja vanhalta vaikuttaneeseen majapaikkaamme poika purki pettymystään vaatimalla: "Lähdetään heti kotiin, minä maksan!"

Reilu kymmenen vuotta myöhemmin ajattelen tuon tapahtuman olleen pojan elämän ensimmäinen resilienssitesti. Resilienssillä tarkoitetaan joustavuutta ja selviytymiskykyä, mutta myös palautumiskykyä kuormittavista, yllättävistä ja vaikeista tilanteista niin, että elämä jatkuu *.
Tuon kokemuksen jälkeen hän on selvinnyt varkaudesta Argentiinassa, pankkikortin menettämisestä Brasiliassa ja työnhausta Austraaliassa. Resilienssi ei siis ole vähäpätöinen asia. Vaikkapa koronakokemuksemme antavat meille itse kullekin vastauksia kysymykseen, minkä ja kenen avulla sekä millä mielin itse pyrimme selviämään yllättävästä ja elämää kuormittavasta tilanteesta? Millaisia malleja olemme rakentaneet elämässämme tiukoista tilanteista selviämiseen?

Ensimmäinen yömme hetekkasängyissä vakuutti poikani, että olimme valinneet väärän lomanviettotavan.
Kahden viikon yhdessäolo virolaisten, venäläisten ja taiwanilaisten kanssa saksalaisen emännän ohjeistuksessa saa meidät vieläkin muistelemaan matkaa "parhaana ikinä".
Äidin kannatti sittenkin sietää oma epätoivonsa, epävarmuutensa ja poikansa kyseenalaistavat kommentit. Matka oli monella tavalla resilienssitesti äidillekin.
Saapuivathan viikon kuluttua paikalle myös perheen isä ja kuopus 😉.

Marja Liisa Liimatta

* https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/koulutus-kasvatus-ja-oppiminen/mita-resilienssi-on
www.soilipoijula.fi
https://mieli.fi/fi/mielenterveys/vaikeat-el%C3%A4m%C3%A4ntilanteet/sairastuminen-voi-olla-kriisi/mit%C3%A4-resilienssi

Uuden elämän aloittaminen on helppoa
Sotilaat ja papit marssivat samassa tahdissa - suo...
 

Bloggarit

Tutkailua
25 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä