Mietteitä maailman menosta ja ihmiselosta

Kirjoittaja on yhden kirjan julki saanut kaupunkilehden toimittaja, joka yrittää ymmärtää, mitä ihmettä tässä maailmassa ja oman pään sisällä oikein tapahtuu.

Rankka on tarina, mutta live is life

Perjantaina 15. huhtikuuta julkistetaan Tampereella Antti-Pekka Sonnisen esikoisromaani Oikeus omassa kädessä. Aihe on rankka: koulukiusaaminen kahdessa sukupolvessa. Aihe on polttavan ajankohtainen – myös muuten kuin koulukiusaamisen osalta.

 


Sonninen itse toteaa kirjansa prologissa, että kiusatuksi joutuminen vaikuttaa väistämättä itsetuntoon aikuisiällä. Se voi näkyä esimerkiksi henkisen romahtamisen kynnyksen alenemisena työelämässä, omien kykyjen turhana piilotteluna tai pakkomielteisenä hyväksytyksi tulemisen tavoitteluna.

Elämme maailmassa, jossa on monenlaisia myllerryksiä. Moni alansa arvostettu ammattilainen on huomannut, että ne tiedot ja taidot, joista hän on korjannut kiitoksia, tuntuvatkin yllättäen olevan tarpeettomia. Työpaikka kun menee alta ja muutenkin oma maailmankuva tuntuu hajoavan, tarvitaan vahvaa persoonallisuutta, että muutosten yli voi siirtyä johonkin uuteen. Lapsena jos itsetuntoa on murennettu, romahdus voi olla dramaattinen, kun elämän palaset alkavat hajota.

Siksi tämä aihe on ajankohtainen. Sonnisen kirjan lisäksi ilmiöön ovat reagoineet ainakin ohjaaja Arto Halonen elokuvallaan Valkoinen raivo ja kansanedustaja Tiina Elovaara lakialoitteellaan, jonka mukaan koulua pitäisi vaihtaa kiusaajan – ei kiusatun.

Hyssyttelyn kulttuuri on vahvempi kuin koulut haluavat myöntää. Vakuutellaan, kuinka meillä noudatetaan Kiva-koulun periaatteita, mutta tosiasiassa ollaan laiskoja selvittämään taustoja, kun käytävällä heilahtaa nyrkki. Niin se vain on, että meidän koulussa ei kerta kaikkiaan suvaita väkivaltaa. Lause on kovin ylevä ja hurskas, ja sillä on hyvä perustella rangaistus sille, joka löi ensin – vaivautumatta ottamaan selvää, mitä tapahtui ja kuinka kauan ennen ensimmäistä lyöntiä.

Henkistä väkivaltaa on kodeissa, kouluissa, työpaikoilla – kaikkialla. Itsestään selvää on, että fyysistä väkivaltaa ei saa käyttää, mutta sen kitkeminen edellyttää nollatoleranssia myös henkiselle väkivallalle. Tuokin kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta sitähän se ei ole. Silmien ummistaminen ja vastuun pakoilu on niin paljon helpompaa kuin ikävä ja aikaa vievä asioiden penkominen.

Sonnisen kirjan aihe on siis rankka, mutta on siinä myös pilkahdus valoa. Elämästä voi löytää voimaakin antavia asioita: perhe, ystävät, musiikki, oma jääkiekko- tai jalkapallojoukkue, jonka mukana voi eläytyä iloihin ja suruihin. Vaikka muut kuinka pettäisivät, oma joukkue ei – eikä se laulu, jonka voi laittaa soimaan silloin, kun ahdistaa.

Maailma järisee nyt niin, että turhautuneisuus meinaa iskeä ja usko maailmanparannukseen mennä. Näissä tuntemuksissa on hyvä palauttaa mieliin, että tästä läheltähän se asioiden korjaaminen lähtee. Jätetään sanomatta se ilkeä sana. Kuunnellaan lähimmäistä, kun lähimmäisellä tuntuu olevan asiaa. Jaetaan surujen lisäksi myös ilot.

Mikään suuri juonipaljastus ei ole, kun kerron, että kirjailija Sonninen itse on Tapparan miehiä, ja niin on yllättäen hänen kirjansa päähenkilökin. Kirjan päähenkilö joutuu toteamaan, että niin se vain myös kiekkokevät 2015 päättyi pettymykseen. Fiktio ja faktat sekoittuvat hienosti tiedossa, että kirja julkistetaan Tampereella nimenomaan semmoisena perjantaina, jolloin SM-liigan loppuottelut alkavat.

Heti kirjan julkistamispäivää seuraavana lauantaina pelataan toinen loppuottelu. Kärppien ja Tapparan välinen välieräsarja muuten on tätä kirjoitettaessa 3–2 Tapparalle. Live is life. Käännetään tuon Tapparan maalilaulun nimi nyt vaikka että eläväistä tai vaihtelevaista on elämä. Käypä niin tai näin, ystävän kanssa kannattaa jakaa se, mitä on ollut, mitä on nyt ja mitä on tulossa.

Suomalainen nainen- uhka vai mahdollisuus?
Suuren symboliikan pääsiäinen
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
12 artikkelia
Aimo Salonen
134 artikkelia
Taivastelua
146 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä