Taivastelua

Purren valitus

Markku-FB

Reippaat serkukset saapuivat purjehdusleiriltä. Skiglaussanasto on jo sitä luokkaa, että minä tipun jo lähtösatamassa - veneessä kun kaikki muuttuu hepreaksi. Muistelen, kuinka vuosia sitten lankomies koki kovia kun heille syntyi vauva. Purjehdus ei tulisi kysymykseen vähään aikaan ja paatista oli luovuttava. Valitteli tätä ympäri maakuntaa; toki se oli huumorin höystämää - ilon, kiitoksen ja pilkkeen silmäkulmassa sisältämää näennäisvalitusta kun hän itse nautti isyydestä ja kaikesta siitä mitä nuori perhe voi kohdata esikoisen synnyttyä maailmaan. Silloin yksi vene on pikkuseikka koko elämän suuressa aallokossa.

Akseli Gallen-Kallelan maalaus ”Purren valitus” 1900- luvun alusta kuvaa kesäistä hetkeä, jolloin ilo ei ole tunteista päällimmäisin. Iso puuvene on mennyt rikki. Mies, Väinämöisen oloinen, veneeseen nojaten, allapäin. Hän ei ole vielä vanhus, vaan ehkä viisikymppinen, niin kuin minäkin pian. Maalaus kuvaa mielentilaa, Suomen kansa sen kaikkine vaiheineen voisi olla tuossa kuvassa myös. Mielessä pelko siitä, että elämä purjehtii ohi, jättäen taakseen, karauttamaan kiville, huomaamaan, että oma pursi ei ole enää nuoruuden loistossaan ja entiselleen se ei tule enää koskaan.

Vanha tulee voidakin hävittää ja korjaamisen arvoinen voidaan saada kuntoon. Aika kuluu ja mies sen mukana. Silti on paljon sellaista, joka sallii uudistumisen. Saisikohan siihen ujutettua hiljaisen hyväksymisen sille, että elämä muuttaa muotoaan?

Purren valitus ei tarvitse olla valitusta hammasta purren, vaan se voi olla tervettä nitinää - kuin lepuuttajan narinaa laituria vasten ja sehän on elämän merkki. Jotain vanhaakin saadaan ajanmukaistettua ja käyttökelvoton joutaa kokkoon – valoa ja iloa antamaan. Vesille pääsyä joskus jatkossa ei oikeastaan voi estää mikään maallinen. Se kai sen pilkkeen toi silmään myös pienelle miehelle.

Markku Koistinen

Kesäteatterin noviisin kehitys, osa 22: Kohtalaine...
Kesäteatterin noviisin kehitys, osa 21: RYSKIS!
 

Bloggarit

Taivastelua
106 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Aimo Salonen
101 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia
Jussi Viljala
1 artikkeli

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä