Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

PolitikointiaViimeisimmistä politiikan huipulla toimivista työpareista on politiikan tutkijoiden mukaan parhaiten toiminut työpari Niinistö (presidentti) – Tuomioja (ulkoministeri). Työpari ei todellakaan edusta sisarpuolueita eikä varmasti ole ollut samaa mieltä asioista, mutta he ovat toimineet hyvin yhdessä. Nykyiseen harmittavasti hyvin erityyppiseen politikointiin lähes jo tottuneena on terveellistä pysähtyä miettimään, miksi juuri tämän parivaljakon toimintaa arvioidaan jälkikäteen niin toimivaksi?


Uusia tuulia ja uusia ajatusmalleja on tähän maailmanaikaan tultava, vanhat mallit eivät enää toimi. Uusia malleja saadaan, kun vanhat myllyt pakotetaan haistelemaan uusia tuulahduksia. Mutta yhtä kaikki politiikka on edelleen taitoa tehdä kompromisseja yhteisen edun nimissä eikä härkäpäistä toimintaa oman näkemyksen junttaamiseksi ja omien kannattajien suosion tavoittamiseksi.


Me äänestäjät harvoin vaivaudumme ottamaan asioista selvää, tietomme perustuu otsikoihin ja loppulauselmiin. Vaarallisinta on, jos ne otsikot joita luemme, ovat lööppien tyyppisiä tarkoitushakuisia älähdyksiä. Tai sitten pikaistuksissa lennätettyjä tviittejä, joiden asia-arvo on melko olematon. Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista ja yhteisistä linjoista päättämistä. Siksi kuulostaa kovin kummalliselta meidän tavallisten päättäjien eli äänestäjien puhe siitä, miten ”minä haluan äänestää henkilöä, joka ei ole poliitikko” eli ei ole saanut mainetta yhteisten asioiden hoitamisesta eikä ehkä omaa siitä kokemustakaan.


Siispä; miten ihmeessä jälkikäteen tutkittuna viime vuosien parhaiten toiminut presidentti-ulkoministeripari on poliittisesti eri näkemyksiä edustava ja monessa asiassa vastakkaisten puolten intressejä ajava? Vastauskin tutkijoilla oli: he keskustelivat ja keskustellessaan kunnioittivat toisen eriävää mielipidettä. Tätä kautta he löysivät linjan, joka oli yhteisölle eli suomalaisille sillä hetkellä paras mahdollinen. Kumpikaan ei saanut irtopisteitä omilta porukoiltaan, tulivatpa joskus lytätyksikin. Mutta kokeneina politikkoina heidän tavoitteensa ei ollutkaan omien kannattajien miellyttäminen vaan yhteisen edun löytäminen. Se ei anna aihetta suuriin lööppeihin eikä tuo nostetta iltapäivälehtien otsikoihin mutta vie asioita eteenpäin.


Olisikohan meillä jotain opittavaa?


Saila Musikka, diakoni

 

Vaivoista valittaminen
Some ja muut ystävät
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
128 artikkelia
Aimo Salonen
129 artikkelia
Tutkailua
3 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä