Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Pilvipatsas ilmestyy aamupalapöytään

Kauhon aamulla uutispuuron sijaan somepuuroa. Yksi kavereistani pohtii, että jos määritelmästä, valkoinen-hetero-mies, vaihdetaan yksikin sana,  muuttunut määritelmä on uhkaksi jollekulle. Toinen iloitsee siitä, että yskänlääke auttoi ja kolmas autistilapsestaan, joka nukkui poikkeuksellisesti vielä aamulla kello 6.00.


Näillä eväillä istahdan keittiöön ja kohtaan lapseni. Hän lusikoi muroja maidolla. Aamupalapöytä on kännykkävapaa vyöhyke ja niinpä me havainnoimme ympäristöämme. Vedenkeitin huurustaa ikkunaan ellipsin muotoisen kuvion. Se on pilvipatsas ilmestysmajan yllä. Ilmestysmajaksi kelpaa tänään aamupalapöytä. Sen turvista katselemme arkielämän ihmettä ja yritän herättää keskustelua. Keskustellemme lapseni kanssa siitä, mikä tuo kuvio on ja miten se on muodostunut. Opetuskeskustelu sinkoilee vedenkeittimestä kylmään lasipintaan.


Lapsi kysyy, miksi kuvio on tuon muotoinen ja tiedän, että ymmärrykseni raja tuli vastaan tässä. Kerron, että jollakulla fyysikolla voisi olla laskukaava siihen, miten tällainen ilmiö selittyy. Kerron, että sen pohjana on sitä samaa matematiikkaa, jota sinä opiskelet nyt koulussa. Sama pilvipatsas paljastaa oman ymmärrykseni rajat. Vaikka osasin kertoa, että lämmin vesihöyry nousee ylöspäin ja pisarat tiivistyvät ikkunalasin pintaan, en kuitenkaan ymmärrä ilmiöitä kuin osin.


Tämä aamuhetki kännykkävapaalla vyöhykkeellä muistutti, että en voi ottaa elämää käsiini ja tietämisen kautta hallita sitä. Pilvipatsas jää haihtumaan lasista, kun kaadan kuumaa kuppiin.
Yhdyn kavereitteni aamuihmetyksiin.
- Siihen, että autistilapsi nukkui poikkeuksellisen pitkään ja yskänlääke toimi. Ja että muuttamalla kaikki sanat kolmisanaisesta määritelmästä päästään marginaalin marginaaliin.


- Jumalan kiitos pilvipatsaista!

Kehitysvammaistyön pastori, Minna Snellman

Olen mahtava mies ?
Hyvä mies vielä kymmenen mutan jälkeenkin
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
128 artikkelia
Aimo Salonen
129 artikkelia
Tutkailua
3 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä