Tutkailua

Olen eläköitynyt psykologian tohtori ja kirjoittelen Tutkailua-blogissani uusimmista tieteellisistä tutkimustuloksista ihmistieteiden alalta. Kerron myös omista henkilökohtaisista kokemuksistani samoista aihepiireistä, jotka vaihtelevat ihmisten välisten suhteiden pohdinnoista aina hyvinvointitutkimusten tuloksiin ja huumoritutkimuksen uusimpiin teoriohin asti.

Pilkku on paikallaan !

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Eräänä päivänä joskus 90-luvun alussa istuin tapani mukaan eräänä päivänä päiväkahvilla Joensuussa kahvila Helennassa. Sinne asteli kaksi keski-ikäistä miestä selvästi arkisissa ulkotyövaatteissa. Istuuduttuaan kahvilasalin keskellä olleeseen vapaaseen pöytään toinen mies sanoi melko kovalla äänellä: ” Täähän taitaa olla pilikunnussijoiden paikka ”. Toinen tähän : ”Lähetään” . Ja niin lähtivät. Ehkä he olivat etsimässä olutbaaria ja sattuivat tulemaan siistiin kahvilaan.

Kahvila Helennaa ei enää ole ollut olemassa pitkään aikaan. Aikojen kuluessa sen ovat korvanneet monet uudemmat kahvilat. Eräs uudemmista on kahvila Pilkku. Se on todella oikeassa paikassa, Joensuun kaupunginkirjaston yhteydessä, lähellä yliopistoa ja myös ilmaisen ( 3t kerrallaan) parkkipaikan luona. Pilkku on selvästikin suosittu, eikä aiheetta. Asiakkaita on lapsista vanhuksiin ja mukaan mahtuu varmasti myös joitain opiskelijoita ja tutkijoita, joita voi halutessaan kutsua hyväntahtoisesti pilkunviilaajiksi.

Pilkut, vaikka pieniä ovatkin, ovat elämässämme varsin tärkeitä. Ne selventävät lauseiden, lauseenosien ja luetteloiden osien suhteita. Vanha esimerkki kertoo, miten jostain vakavasta rikoksesta tuomitun omaiset odottivat oikeuden päätöstä. Pitkän odotuksen jälkeen tuli sähkösanoma jossa luki : ARMOA EI SIPERIAAN. Viestistä puuttui pilkku tai paremminkin ehkä piste. Viestin tulkinta oli kauhistuttavan erilainen riippuen siitä kummalle puolelle EI -sanaa pikun tai pisteen laittoi. Samantapaisia karmeita esimerkkejä pilkkujen tärkeydestä löytyy myös vaikkapa lääkelaskujen yhteydessä. Väärin mitoitettu lääke voi jäädä tehottomaksi tai toisessa tilanteessa se voi olla epäterveellinen, jopa kuolettava. Myös monella muulla alalla kilpaurheilusta kaupankäyntiin asti pilkkujen asettuminen oikeille paikoilleen on mitä moninaisimpiin asioihin vaikuttava asia.

Omassa elämässäni pilkkujen viilaaminen on tullut tutuksi siten, että blogeja kirjoittaessani huomaan olevani huolimaton ja pilkut tuppaavat unohtumaan. Olenkin saanut arvokasta apua pilkkusäännöt paremmin osaavalta vaimoltani, joka on suostunut tarkistamaan blogikirjoitusteni pilkutuksen. Siitä hänelle suuret kiitokset!

Pilkunviilaamisella on myös kielteinen, usein myös halventava, merkitys. Tällöin pikunviilaamisella tarkoitetaan sääntöjen yli-innokasta seuraamista, eräänlaista hiuksenhalkomista. Mutta on myös niin, että myös siistiä pukeutumista, hillittyä puhetapaa ja rauhallista käyttäytymistä saatetaan pitää pilkunviilaajien ominaisuutena. Luulenpa että jostain tämän kaltaisesta varmaan oli kyse alussa kertomassani tapauksessa.

Paavo Kerkkänen, ex työterveyspsykologi, ex-perheneuvoja

Toistuvuus tuo turvaa, mutta on välillä tylsää
Valehtelua oppimaan !
 

Hae Heilistä

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
40 artikkelia
Taivastelua
183 artikkelia
Aimo Salonen
137 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä