Mietteitä maailman menosta ja ihmiselosta

Kirjoittaja on yhden kirjan julki saanut kaupunkilehden toimittaja, joka yrittää ymmärtää, mitä ihmettä tässä maailmassa ja oman pään sisällä oikein tapahtuu.

Penttilässä palaa eli kiimaa kesäpäivässä

Poikahan tuon tiedon sunnuntaina ensimmäisen kerran välitti. Laittoi vielä kaverinsa kaverin ottaman kuvankin, missä liekit löivät näyttävästi kerrostalon ylimmästä kerroksesta. Poika lähtee syksyllä opiskelemaan journalistiikkaa Turkuun. Siispä kokenut journalisti-isä, jolle journalistipoika oli juuri soittanut tulikuuman uutisvinkin, näytti vastauksellaan oivaa esimerkkiä:

– Palakoon! Hoitaa sen kuitenkin joku muu media.

 

Uppoaahan niitä laivoja, oli kuulemma sanonut sekin entinen toimitussihteeri, joka nakkasi roskakoriin Titanicin tuhosta kertoneen sähkeen.

Ja sitten vähän selitystä. Kaupunkilehti ei periaatteessa tee töitä viikonloppuisin. Oli vapaapäivä, aurinkoinen sunnuntai, ja olotila sen mukaisesti kesäisen raukea. Ja oli sosiaalinen media – tämä nykyajan ihme, joka ehtii kertoa uutiset nopeammin kuin perinteisen median edustaja ehtii edes työpaikkansa koneen salasanaa lausua.

Ajatuskin oman ruhonsa liikkeelle vyöryttämisestä turhautti. Palo tiedetään jo. Maakuntalehdessä toimittajat ovat jo valmiiksi töissä siinä vaiheessa, kun autoton ja pyörätönkin – varas perhana vei senkin – vapaapäiväläinen pohtii, kuinka kauan menee siihen, kun kävelen työpaikalle, otan kameran ja kävelen palopaikalle. Perhana, muut viralliset mediat ovat ehtineet jo kertoa palon syynkin siinä vaiheessa, kun itse ehdin tekemään jotain, mietin.

Sitten kilahti viesti kollegalta: Tämmöisen kuvan sain juuri puhelimeeni. Peltolankadulla palaa ja itse olen metsän keskellä. Ehditkö hoitaa?

Perhanan Laakkonen, pakko kai se on.

Aluksi mietin, että saahan tuolta sentään kuvagallerian nettiin. Palopaikalla sitten näin, että pahin oli ohi, ja että osa palomiehistä seurasi jo sivusta, kun kaverit hoitivat jälkisammutusta. Uskaltauduin utelemaan faktoja ja minut ohjattiin päivystävän palomestarin Jari Turusen luo. Ehdin aloittaa ensimmäisen kysymyksen, kun Turusen puhelin soi.

Päivystävä päällikkö alkoi vastailla puhelimesta kuuluviin kysymyksiin ja vilkaisi minuun sen oloisena, että kuuntelepa nyt sinäkin. Tajusin, että sehän keskustelee jonkun kollegani kanssa. Oivalsin, että perhana, tietenkään ne isojenkaan toimitusten ihmiset eivät vielä ole ehtineet saada sen enempää virallista tietoa kuin minäkään, koska pelastuslaitoksella on riittänyt tähän saakka töitä palon sammuttamisessa!

Uutiskiima iski. Nielin jokaisen sanan palomestarin suusta ja soitin välittömästi Laakkoselle, joka oli siihen mennessä ehtinyt pois metsästä. Arttu naputteli antamieni tietojen perusteella koneellaan uutisen Heilin verkkoversioon – kuulemma nopeammin kuin sama uutinen ehti maakuntalehden verkkosivuille.

Otin vielä kuvat sitä galleriaa varten, jonka ehti laittaa nettiin sitten, kun itse ehdin kävellä toimitukseen.

Nyt aamulla soitin Jari Turuselle – joka sattuu olemaan myös Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö – keskiviikon paperilehteen jalostettavaa jatkojuttua varten. Turunen pyysi ensin, että soittaisin puolen tunnin päästä uudestaan, koska hän on palaverissa. Kun soitin, hän pahoitteli, että palaveri jatkuu yhä, ja kysyi, voinko soittaa uudestaan kello 11.30.

Ja nyt, arvoisat mahdolliset lukijat ja varsinkin virkamiehet. Jari Turunen hoiti sunnuntaina ensin ne sammutus- ja pelastustehtävät Peltolankadulla, ja kun tilanne rauhoittui, hän vastaili asiallisesti toimittajien kysymyksiin. Ja maanantaina hän pahoitteli, että ei juuri nyt ehdi rupatella median kanssa kun pitää palaveerata tuosta tulipalosta.

Ammattimaista ja toista ammattilaista kunnioittavaa toimintaa, totesimme Heilissä.

Millaisten tyyppien kanssa oikein kesäni vietänkää...
Talossa ja taloudessa tapahtuu
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
12 artikkelia
Aimo Salonen
134 artikkelia
Taivastelua
146 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä