Mietteitä maailman menosta ja ihmiselosta

Kirjoittaja on yhden kirjan julki saanut kaupunkilehden toimittaja, joka yrittää ymmärtää, mitä ihmettä tässä maailmassa ja oman pään sisällä oikein tapahtuu.

Pelastakaa pakina!

Tämä blogikirjoitus alkaa mainoksella: lukekaa ihmiset ensi keskiviikkona jaettavan paperi-Heilin Viis siitä -pakina, joka kyllä päivittyy myös tänne verkkolehteen. Se on nimittäin erinomainen näyte vanhanaikaisesta sivistyneestä kirjoitustyypistä, joka uhkaa kuihtua sukupuuttoon.

 

Karjalan Heilin edellinen päätoimittaja Arttu Käyhkö julkaisi viime töikseen kirjan nimeltä Ihan harunista, johon hän kokosi kaikki Heiliin ja maakuntalehti Karjalaiseen kirjoittamansa pakinat. Heilissä julkaistussa haastattelussa http://www.heili.fi/uutiset/item/1278-kirjailija-kayhko-puhuu-pakinan-puolesta Käyhkö puhui voimakkaasti pakinan puolesta. Lehdet ovat muuttuneet nykyisin niin kovin vakaviksi. totesi Käyhkö, ja Käyhkön entinen alainen Salonen vahvistaa asian. Me kolumnien kirjoittajat olemme niin yksitotisia ja sorrumme joskus saarnoihin, jotka kyllä saavat samanmieliset nyökyttelemään ja Facebookissa peukuttamaan, mutta joista ei sen pysyvämpää jälkeä jää.

Käyhkön kirja lähti myymään hyvin, mikä todistaa ihmisten kaipuusta pakinaan. Ennustan riemukasta vastaanottoa myös ensi keskiviikkona debytoivalle Heilin uudelle Viis siitä -kirjoittajalle, joka painottaa kirjoittavansa nimenomaan pakinoita. Jotkut ovat jo päässeet esilukemaankin avauskolumn... ei kun siis pakinan, eikä yksikään esilukija ole voinut olla nauramatta.

Hyvä pakina on hauska, mutta on se älykäskin. Oikein hyvä pakina toimii monella eri tasolla: me yksinkertaisetkin ihmiset löydämme siitä hauskuutta, mutta erityisiä herkkuja saavat sivistyneet ihmiset, jotka ovat lukeneet muutakin kuin sosiaalista mediaa. Ensi keskiviikon pakinasta löytyy viittauksia historiaan ja kirjallisuuteen, ja vaikka kirjoittaja onkin usein painottanut kantakapakassaan, että mitään minää ei ole, koska kaikki nykyisten ihmisten sanomat asiat on sanottu jo monta kertaa aikaisemminkin, löytyy pakinasta myös persoonallisuutta. Määrittelen sen kirjoitukseksi, joka on samaan aikaan lämpimän ilkeä, hauska, älykäs ja kantaa ottava tavalla, joka avautuu juuri siksi, että se saa nauramaan. Kunnon nauru - kuten kunnon rakastelukin - taas asettaa asioita mittasuhteisiinsa. Niitä molempia vain monet meistä saavat nykyisin niin kovin vähän.

Kas, nyt tämä kirjoitus meinaa karata syrjäpoluille, mutta sekin itse asiassa on hyvän pakinan piirre: oivaltavassa kirjoituksessa on mielleyhtymiä, jossa näennäisesti kaukana toisistaan olevat asiat liittyvät yhteen. Hyvä pakinoitsija ei väännä rautalankaa vaan uskaltaa luottaa lukijan älykkyyteen.

Sitähän meiltä juuri nyt puuttuu: uskallusta luottaa toistemme älyyn. Sivistystäkin meiltä puuttuu. Karjalaisessa oli tässä taannoin, oliko se menneellä viikolla, erinomainen artikkeli, jossa pohdittiin, että nykyisin saatavilla oleva valtava tiedon määrä ei takaa sivistystä. Omassa pähkäilyssäni olen päätynyt semmoiseen ajatukseen, että ihminen on sivistynyt vasta sitten, kun hän osaa käyttää viisaasti kaikkea elämänsä varrella saamaansa tietoa.

Ja kyllä, pakinoitsija Eino Maironiemi, on tämän saman ajatuksen ajatellut monta kertaa aikaisemmin moni muukin. Slti se on minun ajatukseni, koska minä  - kuten olen sinulle usein siinä yhteisessä kantapaikassamme sanonut - olen päätynyt siihen ajatukseen ihan oman pähkäilyni tuloksena.

Kuinka käy Kekkoselta kansankomedia?
Mestari areenalla
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä