Somesuhaaja

Blogin takaa löytyy pohjoiskarjalainen yliopistossa opiskeleva tekstityöläinen. Koulun ohella työskentelen toimittajana kaupunkilehti Karjalan Heilissä.
Motto: Mielenvikaisia ihmisiä on olemassa siksi, että me muut hullut tuntisimme itsemme viisaiksi.

Aristoteleestä Audi-mieheen

  

Tiesittekö, että väsynyt nainen on miehelleen riesa? Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja, psykoterapeutti Heli Vaaranen nosti blogissaan esille väsyneiden naisten alistamat miehet, jotka kärsivät parisuhteissaan naisten tyranniasta. Artikkeli aiheesta tuli tarpeeseen, sillä on hyvä herätellä ihmisiä katsomaan asioita kaikkien osapuolten kannalta.  Kuitenkin jos toinen osapuoli on kroonisesti väsynyt, poistuuko väsymys kun sen kerrotaan johtavan alistuneisiin miehiin? Väsynyt nainen on uhka myös itselleen ja lapsilleen. Nämä bussinpysäyttäjät saattavat olla niitä naisia, joiden väsymykseen ei ole osattu puuttua ajoissa ja he ovat ajautuneet kierteeseen missä nalkutuksen taakse ei enää haluta katsoa. 

Vaarasen mukaan miehet enimmäkseen kehuvat ja kiittelevät puolisonsa sinnikkyyttä, jos suhteessa on vaikeaa. Kutsuisin sitä kulissien ylläpitämiseksi. Se on merkki siitä, että nämä miehet joko esittävät terapeutille muuta kuin he todellisuudessa tuntevat, tai sitten he eivät yksinkertaisesti halua ottaa vastuuta suhteen ongelmista. Jos terapeutin aikana kovasti kehutaan kumppania joka puolestaan kertoo olevansa totaalisen loppu, pitäisi hälytyskellojen soida. Miksi toinen kehuu ja toinen kärsii?

Vaarasen lausunnot on helpompi ymmärtää kun tietää, että hän on erikoistunut ratkaisukeskeiseen psykoterapiaan jonka tarkoituksenakaan ei ole pohtia ongelmien alkulähteitä, vaan vähän ikävästi sanottuna: mennä sieltä mistä aita on matalin. Jos pariskunnilla on takanaan 12 vuotta avioelämää missä mies pakenee autotalliin naisen nalkutusta, ei ratkaisukeskeinen pariterapia liene tehokkain vaihtoehto. Ongelmat ovat autotallia syvemmällä.

 

Kriisissä olevia pariskuntia työssään tavanneena Vaaranen on varmasti pätevä henkilö arvioimaan mistä ihmisten haitalliset käytöstavat toisiaan kohtaan kumpuavat. Olisin kuitenkin odottanut, että hän ottaisi jatkokommenteissaan kantaa väsyneisiin naisiin, että miehet ymmärtäisivät mistä se ainainen nalkutus ja nujertamisten tahto kumpuavat. Vaaranen jatkoi kuitenkin samalla linjalla. Uusimpien kommenttien mukaan naisen tulee olla myös “hyvä jätkä”. Kommentti sanasta sanaan: Voisiko kotiasioista asiallisesti ja arvostelevasti neuvotteleva nainen olla "hyvä jätkä", siis reilu, oikeudenmukainen ja lojaali.

Vaikka tätä lausetta yrittää pohtia kuinka ymmärtäväisesti tahansa se pitää sisällään vaarallisen ajatuksen. Naisen tulisi siis olla kuin mies, eli miehenä oleminen tarkoittaa reiluutta, oikeudenmukaisuutta ja lojaaliutta? Nainen on parhaimmillaankin siis vain miehen heijaste. Aika moni naispuolinenkin muuten kailottaa kuuluvasti tulevansa toimeen miesten, mutta ei naisten kanssa. Jos oikeasti on sitä mieltä, että maailman yli 3 miljardia naista on massa jonka kanssa ei tule toimeen, niin vika ei pelkästään voi olla näissä naisissa.

 

thedog

Jos joku on kuullut sellaisesta veijarista kuin Aristoteles, niin lienevät myös hänen mielipiteensä naisista suhteessa miehiin tuttuja. Aristotelen muinaisen perseilyn takiahan naiset olivat parituhatta vuotta miesten vallan alla ja yhteiskunnallinen taso oli luokkaa orja. Aristoteleen mielipiteet naisista ovat vaikuttaneet lakeihin, yhteiskunnan kollektiiviseen mielipiteeseen naisen asemasta ja niitä vuotoja on systemaattisesti pyritty nyky-yhteiskunnassamme tilkitsemään. Ihan jees on onnistuttu lain suhteen, mutta asenneilmapiirissä on vielä paljon toivomisen varaa. Sen vuoksi tämän hetkinen keskustelu miehistä naisten alistamina on lievästi sanottuna kummallista. Mikä hätä miehillä nyt yhtäkkiä on?

 

 

Naisten tilannetta voitaisiin verrata tummaihoisten kohtaamaan rasismiin tämän päivän Yhdysvalloissa. Julkisesti julistetaan, että mustaihoisilla on samat oikeudet mitä valkoihoisillakin, mutta käytännössä he kohtaavat arjen rasismia jatkuvasti ja heitä kohdellaan oikeusjärjestelmässä eritavalla, tämä näkyy esimerkiksi vankilatuomioita annettaessa. Tummaihoinen joutuu kuusi kertaa todennäköisemmin vankilaan samasta rikoksesta minkä valkoihoinen on tehnyt. Siinä ei ole kuitenkaan teknisesti mitään laitonta, ja juuri se on ongelma. Arjen syrjintää ei voida osoittaa sormella ja siihen soveltuukin kultainen kasvatussääntö 1980-luvulta: Ei voi sattua, koska ei tule verta.

Jos sitten väitetään, että maassa on rasismia, lyödään pöytään Obama-kortti. Maassa jossa on tummaihoinen presidentti ei voi olla rasismia, eikä Suomessa jossa on naispresidentti ole sovinismia eikä epätasa-arvoa. Eiks niin?

myy

Suomessa naiset ovat vapautuneet aviomiehinsä hoteista kunnolla vasta 1980-luvulla ja 1990-luvun alku olikin jo voimakkaiden naisten esiinmarssia myös mediassa. Tästä johtuen seurasi ylilyöntejä mitkä saivat monet naiset monottamaan tasapuolisesti kaikkia miehiä munille ja demonisoimaan koko miessukupuolen. Tämä purkaus on historiallisessa valossa katsottuna aivan ymmärrettävää, vaikka oikein se ei olekaan. Samalla tavalla miesten tämän ajan riittämättömyyden kokemus on ymmärrettävissä. Miten tähän on yhtäkkiä tultu, kun vielä omassa lapsuudessa pojat oli poikia ja tytöt tyhmiä? Muutos on tapahtunut verrattain nopeasti, eikä naisten oman tahdon voimakkaaseen ilmaisuun olla varauduttu. 

Meidän omassa lähihistoriassamme on naisia, jotka eivät ole koskaan saaneet elää tasa-arvoista ja itsenäistä elämää. Vapaus on koittanut vasta kun mies on siirtynyt tuonpuoleiseen, usein hyvissä ajoin ennen naista. Eräs teräväsanainen sukulaismummelini tokaisikin naisten asemasta 1900-luvun alun Suomessa seuraavaa: V***u se oli, millä vaikutettiin. Tällä hän tarkoitti sitä, että naisen keinot vaikuttaa miehensä mielipiteisiin ja siten omaan asemaansa olivat riippuvaisia toiminnoista peräkammarin puolella. Ei uskallettu pihdata, se olisi ollut itsemurha.

pihtari

Kuvalähde: Iltasanomat

Tätä lausumaa kun ajattelee niin ymmärtää, miksi monet naiset nykyisin kieltäytyvät seksistä ja miehet kärsivät puutteesta. Pihdataanko nykyisin tiedostamatta solidaarisuudesta menneitä naissukupolvia kohtaan? Ehkä syy on enemmänkin siinä, että monet naiset eivät enää halua miellyttää miestään, sillä heidän ei tarvitse sitä enää tehdä. "Mikäs lirputin se tämä on"-miehet joutuvat ponnistelemaan enemmän miellyttääkseen naista myös sängyssä.

Tämän karjalaisfilosofin mietelause päihittää Aristotelen aivopierut mennen tullen. Siinä missä Aristotelen mielestä naisen piti alistua miehelle, The Mummeli koki että naisen ensisijainen tehtävä oli pyrkiä yhteiskunnalliseen vaikutusvaltaan niillä työkaluilla joita hänellä oli käytettävinään, eli aktiivisuus makuuhuoneessa tai kaulin. Nykyisin on luojan kiitos muitakin.

Toisaalta elämähän on aaltoliikettä. Ensin syntyy aate jota vastustetaan, sitten se hyväksytään ja sen jälkeen voidaan aloittaa vuoropuhelu ja tasausvaihe. Olemmeko muka tulleet tasa-arvossa siihen pisteeseen, että voidaan siirtyä post-feminismin jälkeiseen aikaan, missä tasa-arvoa voidaan tutkia ylhäältä päin ja todeta, että se on nyt saavutettu? Mielestäni emme. Sen vuoksi  ääneen ei pitäisi päästää yhtään tahoa mikä pyrkii näpäyttämään tasa-arvon ovenkahvassa roikkuvia ihmisiä sormille. Siksi kismittääkin, että media nostaa tasaisin väliajoin esille näitä korkeassa yhteiskunnallisessa asemassa olevia tieteilijöitä, jotka pyrkivät horjuttamaan tasa-arvon tikkaita. Esimerkkinä nämä tohtorit ja psykologit jotka muistuttavat naisia siitä mitä seuraa, jos ei teekään miehelle mieliksi. Mies saattaa karata toisen naisen matkaan. Sekö muka on naisen elämän pahin tragedia, menettää mies?

Miksi näille tuleen pierijöille sitten annetaan mediassa palstatilaa? Koska me haluamme lukea juttuja, jotka tukevat omaa ajattelukantaamme. Klikkihuoraaminen johtaa siihen, että ihmiset erehtyvät kuvittelemaan, että meillä on yhtäkkiä kokonainen miessukupolvi naisten alistamana.

 

Jos joku lehti julkaisee “tieteellisen” artikkelin suklaan laihduttavista ominaisuuksista, niin suklaanhimoiset ylipainoiset käyttävät artikkelia lupana syödä suklaata lisää. Jos julkaistaan juttu, missä naiset esitetään miesten alistajina siihen tarttuvat ensimmäisinä sellaiset miehet, jotka laiminlyövät omaa vastuutaan parisuhteessa ja väsyttävät naisensa jättämällä nämä arjessa sekä emotionaalisesti, että käytännössä totaalisen yksin. Kun väsyneitä naisia syyllistää Väestöliiton parikeskuksen johtajakin, ei sen suurempaa auktoriteettia voi aatteensa taakse saada. Sen vuoksi meillä on voimakasta naisvihaa ja se kohdistetaan niihin naisiin, jotka eivät alistu.

Vastaavan mediapropagannan vuoksi meillä on nyt nämä katupartiot suojelemassa naisia kaduilla ulkomaalaisilta puskaraiskaajilta. Suomalaisella naisella on aina ollut ja on edelleen suurin todennäköisyys joutua pahoinpidellyksi omassa kodissaan oman miehensä toimesta. Jos minä olisin Odinin soturi ja haluaisin suojella naisia, menisin myös lähiökerrostalojen ovien taakse ovikelloa soittamaan ja kysymään: Onko täällä hakattuja naisia pelastettavaksi? Yhtä lailla voivat mennä keski-ikäisen virastotyöläisnaisen omakotitalon ovelle kysymään, että pääseekö mies autotallista ulos leikkimään? Jos ei pääse, niin ohjatkaa mies turvakotiin niin pääsee nainen kontrolloimaan vaihteeksi omia tunteitaan.

Vaarasen lausunnot muistuttavat vähän erään toisen uuden ajan filosofin eli Audi-miehen teesejä, paitsi että Audi-mieshän on oikeastaan nero. Esko Kiesi eli Audi-mies totesi, että naisten välinen peruskateus kumpuaa siitä, että naiset eivät verkostoidu keskenään.  Vaaranenhan esimerkiksi kritisoi naisten keskinäistä verkostoitumista esittäen sen olevan pois parisuhteelta ja siten miehiltä. Miesten ikiaikainen verkostoituminen ja veljeytyminen on avittanut heidät yhteiskunnallisesti naisia parempaan asemaan ja nyt yhtäkkiä verkostoituvat naiset ovatkin uhka perheille?

 

 

Vaaranen ottaa blogissaan kantaa myös naisten alkoholinkäyttöön raskautta edeltävänä aikana. Neuvo alkoholin jättämisestä samaan aikaan kun ehkäisy jätetään pois on passeli, mutta mites sen lapsen siittäjän, eli isän alkoholin käyttö? Pätevämpi neuvo kuuluisi, että jättäkää molemmat se alkoholi pois ennen pariutumista, niin ei tule otettua kaappitissuttelijaa lainkaan riesoiksi. Vastuu ei ole pelkästään naisen, vaan myös miehen tulisi lopettaa alkoholin käyttö lasta suunniteltaessa, sillä alkoholi on osasyy siihen, että miesten siittiöiden laatu on romahtanut.

Alkoholismi kulkee myös geeniperimässä ja geenithän tulevat myös isältä. Varpajaisperinne on oiva esimerkki siitä, miten kulttuurissamme miesten alkoholinkäyttö on glorifoitu. Millainen olisi äiti, joka lähtee ryyppämään päivä synnytyksen jälkeen ja jättäisi vauvan osastolle? Lastensuojeluilmoitus seuraisi välittömästi.

Itse kokisin sen suurinpiirtein niin, että jos asioihin halutaan muutosta, niin se tapahtuu nostamalla sekä mirrit, että kollit pöydälle. Naisten tulisi ymmärtää se, että mikäli jatkuva väsymys purkautuu nalkutuksena miehelle eikä miestä kiinnosta muuttaa asioita arjessa, kannattaa suhde lopettaa.  Samoin miehet. Hajoittakaa se hallitus ja lähtekää suhteesta, jos teitä ei kiinnosta kumppaninne väsymyksen perimmäiset syyt. On henkistä väkivaltaa jäädä, jos kumppaniaan ei halua auttaa.

house

Miehet ja naiset eivät tarvitse enää toisiaan vaan rakastumisen tunne on kemiallinen reaktio joka hälvenee parin vuoden kuluessa.  Sen jälkeen suhdetta pitää yllä tahto ja sellaiset traditiot kuten asuntovelkainen omakotitalo, yhteiset jälkeläiset ja vastavuoroisuus. Ihmiset yhdistyvät teknisesti. Ei ole sattumaa, että nopea yhteenmuutto ja pikahäät olivat pariutumisen traditioita 1900-luvun alussa, kun miehet tarvitsivat naisia kotiin ja naiset miestä rahoittamaan se koti. Yhteiseloa siedettiin, koska se oli molempien etu. Tämä tarve on nyt poistunut, on vain ikuinen kaipaus niistä parisuhteen kahdesta ensimmäisestä vuodesta, kun rakastumisen tunne on voimakkaimmillaan.

Sukupuolten välinen tasa-arvo on sitä, että sekä miehet että naiset ottavat yhteiseksi päämäräkseen yhdessä kellumisen kun nyt se näyttää vähän siltä, että hukkuva nainen on löytänyt pelastuslautan, jota hukkuva mies yrittää varastaa itselleen ja ihmiset huutavat ympärillä, että "irti siitä lautasta lutka" tai "naiset ensin, miehet sitten!". Nehän testasivat sitäpaitsi tätä Myytinmurtajissa, että puuovi kannattelisi molempia avomerellä, eikä kummankaan osapuolen tarvitse hukkua. 

 

titanic

 

 

Linkkejä:

http://hikipedia.info/wiki/Nainen

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288338937852.html

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aristoteles

https://fi.wikipedia.org/wiki/Heli_Vaaranen

http://www.iltalehti.fi/rakkausjaseksi/2016012621020001_lz.shtml

http://www.hs.fi/mielipide/a1452576623366

https://www.thl.fi/tutkimus-ja-asiantuntijatyo/hankkeet-ja-ohjelmat/perhevapaatutkimus/tilastotietoa-perhevapaiden-kaytosta

http://socialistworker.org/2015/08/06/the-racist-prosecutors-who-run-us-courts

http://www.femalefirst.co.uk/health/sperm-quality-affected-by-alcohol-544063.html

http://tamapaiva.blogspot.fi/2014/10/laakari-valistaa-naisia-olemaan.html

https://www.thl.fi/ajankohtaista/kampanjat/kesaterveys/seksi-ja-rakkaus/rakastumisen-kemiaa

 

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomista 
Jyväskylän yliopiston tutkijat Annukka Lahti, Heidi Elmgren ja Tiina Sihto ottivat kantaa Vaaralan väittämiin seuraavalla tavalla:

Naisvalitus ei ratkaise ongelmia, mutta ongelmat eivät myöskään ratkea vain vaatimalla naisia lopettamaan valitus. Ei riitä, että miehet ottavat osaa kotitöihin. Miesten tulisi ottaa vastuuta myös niiden organisoinnista. Muuten tilanne synnyttää työnjohtaja–työntekijä-mallisen parisuhteen ja ajaa miehet Vaarasen mainitsemaan tilaan: apureiksi ja pahimmillaan sivullisiksi parisuhteissa ja perheissä. Tällainen parisuhde ei ole tasa-arvoinen eikä voi olla kummallekaan osapuolelle tyydyttävä. Vaaranen tunnistaa tämän dynamiikan, mutta hänen näkemyksensä siitä on yksipuolinen.

Lähde: http://www.hs.fi/mielipide/a1453349940141

 

 

Vielä riittää tallattavaa
Porukkaa pihalle
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä