Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Pappi se vasta on varsinainen kausityöläinen - aina sesongin huipulla

Blogin-jakokuva-Jukka-Erkkil Jukka Erkkilä, Vaara-Karjalan pappi

Maalaispapin viides kirjoitus, jossa esitellään vuoden varrella esiintyvien ajankohtaisuuksien vaihtelut. Maalaispappi havaitsee, että sesongit vaihtuvat kuin kalsongit ja koko sana taitaa lopulta menettää merkityksensä. Maalaispappi pahoittelee pitkähköä kirjoitusta, mutta puolustautuu vetoamalla runsaisiin sesonkeihin.

Joulusesonki
Adventin aika on kiireisintä joulusesonkia papin työssä. Arvaatte varmaan, että jouluruokia, puuroja ja tähtitorttuja päästään vertailemaan. Joululauluillat alkavat täyttää kalenteria ja jouluviikon arkipyhät ovat kaikkea muuta kuin rauhallista olostelua perheen parissa. Ainakaan ei pääse joulun sanoma unohtumaan. Tiesittekö muuten, että jouluaamun kirkko alkaa usein seitsemältä? Minä tiedän. Kotiväestä en ole varma, kun siellä vielä nukutaan, kun palaan töistä. Entä tiesittekö sen, että kirkkovuodessa joulujakso kestää vielä koko tammikuun?

Yhteisvastuusesonki
Helmikuun alussa starttaa perinteinen Yhteisvastuu-keräys. Se kestää miltei koko kevään ajan, ja sen puitteissa järjestetään messuja, tempauksia ja tapahtumia kulloisenkin keräyskohteen hyväksi. Tulevana keväänä rahaa kerätään vanhemmuuden tukemiseen oman seurakunnan alueella, koko Suomessa ja ulkomaiden katastrofialueilla. Yhteisvastuu kokoaa vuosittain runsaasti vapaaehtoisia.

Pääsiäissesonki
Kun joulusesonki loppuu, alkaa pääsiäiseen valmistautuminen. Laskiaisen kautta laskeudutaan paastonaikaan. Pääsiäistä edeltävällä "hiljaisella viikolla" seurataan Jeesuksen kärsimystietä. Viikko huipentuu pääsiäisjuhlaan. Suosittelen kokeilemaan pääsiäisen viettoa pitkän kaavan mukaan. Hiljaisen viikon alla voit käydä palmusunnuntain messussa. Sitten maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona voit käydä kuuntelemassa ahtisaarnan (ei liity presidenttiin tai silliin). Kiirastorstaina vietetään juhlallinen iltamessu, pitkänäperjantaina hiljennytään Jeesuksen kuolinhetken hartauteen ja myöhään lankalauantaina tunnelmallinen pääisäisyön messu palauttaa ilon kristikuntaan. Kahtena seuraavana pääsiäispäivänä riemujuhla jatkuu messuin ja aterioin. Pääsiäistä jälkivietetään aina toukokuun lopulle helluntaihin saakka.

Kevätsesonki
Toukokuussa on oma kirkkovuoden kierrosta riippumaton sesonkinsa. Maatiloilla vietetään kylvön siunaamisia, ja koulujen kanssa kevätkirkkoja. Äitejä juhlitaan ja sodissa taistelleille ja kaatuneille lasketaan seppeleet.

Rippikoulusesonki
Erityisen hauska vuodenaika on rippikoulu. Se alkaa alkutalvesta vanhempainillalla, kestää koko kevään ja huipentuu kesällä rippileiriin ja konfirmaatioon. Tälle ilmiölle on omistettu maalaispapin ensimmäinen kirjoitus. Käypä lukaisemassa, jos et ole vielä sitä silmiesi eteen saanut.

Kesäsesonki
Tähän sesonkiin liittyy tietenkin rippikoulun loppuhuipentuma, erilaiset kylä- ja luontokirkot, kotiseutupäivät ja kesämarkkinat. Ja tietenkin omat ja työkavereiden lomat. Viraston huoneet kumisevat tyhjyyttään.

Syyssesonki
Jahka kaikki ovat suoriutuneet lomistaan syyskuun alkuun mennessä, onkin kiireesti riennettävä seuraavan vuoden talousarvion ja toimintasuunnitelmien kimppuun. Kirkkovuoden kannalta ollaan rauhallisilla vesillä, mutta uusia ekaluokkalaisia on siunattava ja sadosta kiitettävä.

Joulusesonkiin valmistautumissesonki
Marraskuussa kirkkovuosi lähenee loppuaan. Pyhäinpäivänä sytytetään kynttilöitä kuolleiden läheisten muistoksi. Samalla tapellaan alati aikaistuvaa pikkujoulukautta vastaan. Ettekö malta odottaa tonttulakkienne ja markkinahumunne kanssa edes adventtiin asti? No, kyllähän sitä pitää meidänkin suunnitella joulunajan tapahtumat hyvissä ajoin. Ja tällä kertaa muuten aloitetaan ajoissa, kun viimeksi jäi niin viime tippaan, eikö?

Hautajaissesongit
Ihmiset kuolevat, kun sille päälle sattuvat. Joskus hautajaisia kasaantuu sumaksi asti, joskus oikein ihmetellään miten on ollut viime aikoina niin rauhallista sillä rintamalla. Kovista pakkasista tai helteistä etsitään usein yhteistä nimittäjää. Itse epäilen moista.

Suklaadosetti
Taas uusi ainutlaatuinen päivä
 

Hae Heilistä

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
183 artikkelia
Tutkailua
40 artikkelia
Aimo Salonen
137 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä