Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Pakko saada

Saila-FB Saila Musikka, diakoni

Ekonomisti Tim Hardford julkaisi vuonna 2009 kirjan, jossa hän tutki ihmisten addiktioita (Elämän logiikka, Keuruu 2009). Yksi hänen testeistään kuvasi tilannetta, jossa ihmiset joutuivat nälissään tekemään nopean päätöksen. Pitkän luennon jälkeen tarjolla oli hedelmiä ja suklaata. Nopeasti tehtävässä päätöksessä 70% ihmisistä nappasi mukaansa suklaapatukan. Seuraavassa vaiheessa ihmisille kerrottiin, että tauolla on tarjolla välipalaa ja heidän on etukäteen päätettävä, haluavatko he hedelmän vai suklaata. Tuloksena oli, että 75% valitsi hedelmän.

Päätelmä: ”Pikatyydytystä haluava dopamiinijärjestelmä häviää kirkkaasti taistelun pitkän tähtäimen fiksuja ratkaisuja pohtivalle kognitiiviselle järjestelmälle” (J.Viljamaa: Pakko saada, addiktoitunut yhteiskunta). Eli suomeksi: tiedämme kyllä, että hedelmä on viisaampi valinta, mutta nopean mielihyvän tarve saa meidät nappaamaan mukaan suklaapatukan.

Tätä pikaisen tyydytyksen tarvettamme käytetään taitavasti hyväksi ja yhtä taitavasti me menemme siihen halpaan. Meitä ruokitaan täyttämään hetkellisen mielihyvän tarpeita mainoksin, tuotesijoitteluin ja monin mielikuvituksellisin keinoin. Luulemme itse päättävämme, mitä haluamme ja milloin. Jos rehellisesti katsomme toimintaamme, huomaamme että sipsimainosten jälkeen seuraavalla kauppareissulla lähtee helposti mukaan juuri mainostettu uutuusmaku, kaksi pussia yhden hinnalla. Ihanat mekot netin vilahtavissa mainoksissa saavat näkemään vaatekaapin sisällön ryysyinä ja täysin kelpaamattomina. Vain uusi mekko voi tuoda helpotuksen. Muutama klikkaus ja mekko onkin jo tulossa kotiinpäin. Näkymä peilissä ei ihan vastaa mielikuvaa, mutta viis siitä. Viis myös siitä, missä ja miten mekko on tehty, kunhan se on halpa.

Meidät totutetaan toteuttamaan itseämme mielihyvän kautta. Ja mieli tyytyväisenä hyrräten menemme mielihyvämaailmaan mukaan: ”Olenhan sen arvoinen”.

Mielihyvän ja sen etsimisen kyllästämä elämä ei kannusta hiljaisiin hetkiin ja pohtimiseen. Helppous koukuttaa ja ponnistelu arjen sujumisen eteen tuntuu yhä turhemmalta. Tarvitaan lujasti tahdonvoimaa vastustaa elämän liiallista helppoutta. Kuitenkin meidät on luotu ponnistelemaan ja työskentelemään päämäärän saavuttamiseksi. Ymmärrys kertakäyttökulutuksen kermaisesta harhasta muuttaa parhaassa tapauksessa tottumuksiamme. Emme ehkä enää menekään niin helposti mainosten harhaan mukaan. Kertakäyttömuodin sijaan on mahdollista pysähtyä miettimään omia tarpeitaan ja onnellisuuden lähteitään muuten kuin mielihyvän kautta.

Uusi vuosi on perinteisesti lupausten aikaa. Olisiko nyt aika lupaukseen, joka alkaa sanoilla ”Minun ei ole pakko saada…”

 

Mitä tarjouksia Kaitsu ottanee vastaan
Paras hetki on nyt
 

Hae Heilistä

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
40 artikkelia
Taivastelua
183 artikkelia
Aimo Salonen
137 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä