Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Pääsiäinen, juhlien juhla

Pääsiäinen, juhlien juhla Petri Rask, kirkkoherra

Olemme eläneet nyt kuukauden poikkeusoloissa. Sopeutuminen vallitsevaan tilanteeseen on ottanut koville. Kukaan ei tiedä, miten kauan poikkeustila jatkuu. Aivan kuin maatamme ja koko maailmaa muokattaisiin tällä hetkellä uuteen järjestykseen.

 

Vietämme parhaillaan kristillisen perinteen mukaan pääsiäisviikkoa eli riemuviikkoa. Usein kutsumme pääsiäistä edeltävää viikkoa jo pääsiäisviikoksi, vaikka sitä suomalaisessa perinteessä on ainakin ennen totuttu kutsumaan hiljaiseksi viikoksi. Pääsiäistä edeltävää viikkoa on myös kutsuttu suureksi viikoksi, piinaviikoksi, kärsimysviikoksi tai pyhäksi viikoksi.

 

Tämä kevät on töiden puolesta ollut itselleni aivan ennen kokematon. Olemme eläneet varsinaisia piinaviikkoja jo maaliskuun puolesta välistä asti. Valmiuslain käyttöönotto on ollut äärimmäinen toimi koronavirusepidemian hillitsemiseksi. Seurakunnat ovat joutuneet huomioimaan valtioneuvoston maaliskuussa antamat suositukset. Niinpä Joensuussakin on viikoittaisia toimintoja laitettu ”telakalle”, on peruttu kerhoja, leirejä, retkiä, konsertteja ja jumalanpalveluksia. Ristintie -kärsimysnäytelmäkin jäi tänä vuonna väliin. Kaiken muutoksen keskellä on paljon hyvääkin näköpiirissä. Aivan uudenlaiset toiminnot ovat tulleet entisten sijaan. Työkaverini ovat kekseliästä ja aikaansaavaa porukkaa. Erilaisia ja eri-ikäisten seurakuntalaisten kohtaamisia, annettuja rajoituksia noudattaen, on ollut siellä ja täällä. Kiitos siitä koko työporukalleni.

 

Onko kaiken pyörityksen keskellä pääsiäisellä meille enää mitään merkitystä? Olenko vain sivustakatsoja ja ulkopuolinen? Onko pääsiäinen vain pyhä muiden joukossa? Kristillisessä perinteessä ja omassa mielessäni pääsiäinen on kirkkovuoden keskus, niin tänäkin vuonna pandemiasta huolimatta. Jeesuksen elämän viimeiset ja käsittämättömät vaiheet hiljaisella viikolla vaihtuvat pääsiäisen iloon ja ylösnousemusriemuun. Kristuksen ylösnousemus antaa meille kaikille tulevaisuuden ja toivon. Koronaviruksella, ilmastoahdistuksella, kuoleman pelolla tai muilla mielen halvaannuttavilla asioilla ei ole maailmassa viimeistä sanaa. Hämmennyksen ja epävarmuuden keskellä on hyvä muistaa, että kaikki on pohjimmiltaan Jumalan käsissä. Jo Vanhan testamentin kärsivä Job huokaisee: ”Minä tiedän, että lunastajani elää. Hän sanoo viimeisen sanan maan päällä.” (Job. 19:25)

 

Mittavien peruutusten keskellä pääsiäistä ei kuitenkaan peruttu vuonna 2020. Pääsiäisen sanoma pysyy muuttumattomana: Kristus nousi kuolleista! Hän on kuolemallaan voittanut kuoleman, synnin ja kadotuksen vallan. Jeesus lupaa ja lohduttaa lähetyskäskyssään: ”Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.”

Musiikki on sisällämme - meidän jokaisen sisällä
Jos saaren minä saisin...
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
30 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Taivastelua
183 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä