Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Osaomistustyö

Saila-FB Saila Musikka, Pielisensuun seurakunnan diakoni

 

Asuntotuotannossa tuotiin markkinoille vuosia sitten erilaisia vaihtoehtoja perinteisten omistusasuntojen ja vuokra-asuntojen rinnalle. Asuntoesitteissä ryhdyttiin ilmoittamaan asumisoikeus- ja osaomistusasuntoja. Vaihtoehtoja markkinoitiin (ja markkinoidaan vieläkin) siten, että niissä on mukana omistusasumisen ja vuokralla asumisen hyvät puolet. Ehkä onkin. Mutta yhtä lailla niissä on mukana molempien hankalat piirteet. Sijoitat rahojasi saman verran kuin asuntolainaa hakiessasi ja sen lisäksi maksat vuokrantapaista maksua, joka ainakin joissakin tapauksissa nousi alkuvuosien edullisesta tasosta varsin korkeaksi. Mutta pysyviä ne asunnot ovat ja asuntoon laitettu pääoma säilyy.

Osaaminen ja tietotaito ovat henkistä pääomaa, jonka myymme työnantajalle. Työnantaja maksaa siitä palkkaa ja odottaa saavansa osaamistamme käyttöönsä. Osaamiseen kuuluu myös vastuu siitä, että työ tulee tehdyksi ja vieläpä mahdollisimman laadukkaasti. Tämän päivän työelämässä on yhä vähemmän niitä tehtäviä, joita voi tehdä malliin ”teen mitä käsketään, muuten en evääni liikuta”. Kokonaisuuden hallinta ja vastuu tuovat työhön myös sisältöä ja mielekkyyttä. Ideaalitilanteessa työntekijä myymä tietotaito ja siitä maksettava korvaus ovat tasapainossa, palkka vastaa oikeasti työn vaativuustasoa eikä vain titteliä ja nimellistä vastuuta.

Suurin osa meistä tavallisista ihmisistä toivoo, että elämässä on jonkinlaista ennustettavuutta. Tämän päivän työelämä näyttää muuttuvan kuitenkin siihen suuntaan, että ennustettavuus on yhä vaikeampaa. Valtion leipä ei ole enää pitkä ja kapea, ehkä ainoastaan kapea. Iankaikkisen ohut kirkon leipä horjuu myös hiukan. Yritysmaailmassa tuntuu, että jokaisen työntekijän on seurattava Kauppalehteä ja pörssimarkkinoita; milloin lähdetään ja minne? Ainoa pysyvä elementti on jatkuva muutos.

Organisaatiomuutoksissa ja pienemmissäkin aallokoissa on vaarana, että työn asiantuntijuus ja kuva kokonaisuudesta lähtee seilaamaan omia reittejään. Asiantuntijuutta ei ehkä tulevaisuudessa olekaan kokonaisuuden hallinta, vaan kyky nopeasti muuntautua kulloisenkin tavoitteen mukaan. Avainsanoina ovat joustavuus, muuntautumiskyky, nopea uudelleenoppiminen, jopa nopea muuttaminen työn perässä toiselle paikkakunnalle, toiseen maahan. Työstä muodostuu osaomistajuutta, jossa kokonaisuus hahmottuu pätkittäin.

Muistan nuoruudestani ajan, jolloin valitsin seuraavan asuin- ja työpaikkakuntani silmät kiinni, Suomen kartta edessäni. Pertunmaa jäi sormeni alle ja siellä asuin jonkin aikaa. Seikkailin. Nyt kaipaan kuitenkin pysyvyyttä, olen kaivannut jo pitkään - ensin asuntovelallisena ja nyt muuten vain. Minulla on onni saada työskennellä kohtuullisen vakaassa työpaikassa. En omista työtäni enkä työpaikkaani, mutta pysyvyys tuo turvaa ja rauhaa. Olen saanut seikkailla osani ja kasvaa kohti suurempaa vastuuta ja pysyvyyttä. Toivottavasti se on mahdollista myös tulevaisuuden työntekijöille.

 

Aika menee kuin iltamissa
Läsnäolosta
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
12 artikkelia
Aimo Salonen
134 artikkelia
Taivastelua
146 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä