Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Onko joulupukki oikeasti olemassa ?

Onko joulupukki oikeasti olemassa ?

Onko joulupukki oikeasti olemassa ?

Onko joulupukki olemassa? Minusta on tosi mukavaa, että joulupukki voidaan todistaa yhtä aikaa sekä olevaiseksi että olemattomaksi aivan helposti. Kun kurkistat joulupukin nutun alle niin sieltähän löytyy yleensä joku tuttu eikä joulupukki. Toisaalta taas joulupukin olemassaolo on todistettu toistuvasti lukuisilla valokuvilla ja taitavatpa jotkut väittää itsekin olevansa joulupukkiyrittäjiä jopa siinä määrin, että verottajakin sen huomaa. Jos väität, että joulupukkia ei ole olemassa niin väittämäsi on ok. Jos väität, että Jumalaa ei ole olemassa saat todennäköisesti vastaasi jonkun, joka haluaa keskustella asiasta. Jos väität että joulupukki on olemassa, niin sekin on ihan ok ainakin jouluaikaan ja pikkulasten kuullen. Aikuisten kesken saatat luottamuksellisesti kuiskata olevasti itse se joulupukki. Jos taas väität, että jumala on olemassa, niin olet keskellä monenlaista filosofista ja teologista keskustelua johon ei ole loppua näkyvissä. Mutta jos kuiskaat kaverisi korvaan luottamukselliseti, että olet itse Jumala niin saatat joutua melko äkkiä tutustumaan lähemmin Sote-palveluihin. Ole siis tarkkana väitteittesi kanssa.

Ei ehkä nyt ollut poliittisesti korrektia verrata joulupukkia ja Jumalaa mutta niinpähän tässä vaan tuli tehtyä. Sori jos lukijan niska punottaa ja pipo puristaa. Joulupukki ja Jumala näyttävät ihmisten mielikuvissa kutakuinkin samanlaisilta. Molemmat ovat valkopartaisia ilmeisen ikääntyneitä miehiä. Kuvan tekeminen joulupukista ei liene missään kiellettyä mutta kuvan tekeminen Jumalasta kyllä on. Joulupukille esitettyjen toiveitten toteutuminen selviää yhtenä iltana mutta Jumalalle esitettyjen toiveitten toteutuminen ei ole niin yksinkertaista ja yhteen iltaan sidottua. Nyt kun elämme uskonpuhdistuksen riemuvuotta ja on ollut paljon puhetta Lutherista niin lienee paikallaan sanoa pari sanaa siitä miten Luther suhtautui joulupukkiin.

Nykyisen joulupukin taustalla on 300-luvulla elänyt Myran piispa Pyhä Nikolaus, jonka nimestä ( lat.Sanctus Nicolaus) johtuvat hahmon nimet monissa kielissä, esimerkiksi englanninkielinen nimitys Santa Claus. Pyhä Nikolaus oli tunnettu hyväntekijä, ja hänestä tuli merimiesten, kauppiaiden ja lasten suojeluspyhimys. Legendan mukaan Pyhä Nikolaus kohdisti paljon huomiota lapsiin, jonka vuoksi häntä pidettiin lasten suojelijana. Martti Luther halusi korvata mielestään liian paavillistuneen Nikolauksen juhlan ja alkoi opettaa vuonna 1535, että Jeesus -lapsi tuo lahjoja jouluaattona eikä Nikolaos. Siitä juontuu Saksassa tunnettu Christkind –juhla. Suomessa lahjoja jakava Nikolaus tuli tunnetuksi 1800-luvun alussa. Tavan levitessä maahan se yhdistyi suomalaisten joulunajan naamiohahmojen kanssa. Syntyi suomalainen joulupukki, joka perinteisesti pukeutui harmaaseen turkkiin, mutta toisen maailmansodan jälkeen vaihtoi asunsa punaiseen nuttuun yhdysvaltalaisen Santa Claus -joulupukin vaikutuksesta. Näyttää siis siltä että Lutherin opetuksia tältä osien ei ole otettu käyttöön Suomessa, kun Suomessa lahjat tuo edelleen joulupukki. Luulenpa että nykyinen käytäntö, jossa joulupukki tuo pikavoitot ja Jeesus ehkä pitemmän ajan lahjat, on monessa mielessä teologisestikin parempi ratkaisu.

Kun olin lapsi ja joulu lähestyi, en tietenkään ollut tietoinen näistä edellä mainituista erilaisista teologisista ynnä muista näkemyksistä, vaan nautin täysin siemauksin kaikesta siitä mukavasta mitä joulu ja joulupukki toivat tullessaan. Niin teen edelleenkin. Taitaa minulla olla vieläkin tallessa mieleisimmät joulupukin tuomat lahjat, joita olivat puinen linja-auto ja villin lännen nallipyssy. Siinä ohessa saadut sädetikut on jo poltettu ja nautittu pimeänä talviyönä niiden säkenöinnistä ja tuoksusta. Niin ja joulukirkossa jaksoin istua kun koko ajan odotin, missä vaiheessa kolehdinkerääjistä joku heläyttää Liperin kirkon kynttiläkruunun lasikoristeita vahingossa kolehtihaavin varrella. Ja aina se kuulosti yhtä mukavalta. Kotona odottivat sitten äidin valmistamat joulutortut, jotka olivat maailman parhaita. Nam. Ei siinä sitten ollut enää niin väliä oliko joulupukki oikeasti olemassa.

Paavo Kerkkänen, perheneuvoja

Uuden vuoden muutokset, onko pakko?
Nyt se tuli
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä