Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Omilla säännöillään pelaava raha taklaa ihmisarvon ja luonnonsuojelun pois pelistä

Saila-FB Saila Musikka, diakoni


Puhe ihmisarvosta ja luonnonsuojelusta kuulostaa hyvältä ja kannatettavalta, mutta miksi todellisuus näyttää jääkiekkokaukaloon kesken pelin mukaan viskatulta balettitanssijalta? Pillin vihellyksen jälkeen markkinavoimien taklaajat runttaavat hennon tanssijan laidan kautta katsomoon ja peli jatkuu ilman keskeytyksiä. Ainoastaan voitto ratkaisee.


Talouden todellisuudessa on aiemmin ajateltu, että pienituloisten lisäansiot joko palkankorotuksina tai poikkeustilanteissa sosiaalietuuksina koituvat yhteiseen hyvään peruskulutuksen kasvuna ja valinnanvapauden lisääntymisenä.  Jo Henry Ford huomasi, että maksettuaan työntekijöille parempaa palkkaa he satsasivat omaan elintasoonsa: ostivat fordin. Niinpä autoja tarvittiin yhä enemmän ja tuotanto laajeni. Hyvinvointi lisää hyvinvointia.


Nykyään lähes jokaisella on mahdollisuus ostaa perustarvikkeet, joten yli menevät varat olisi mahdollisuus käyttää hieman parempaan. Tietoisuuden lisääntyessä oma ”parempi” tarkoittaa yhteistä hyvää. Väitän, että yhä enenevässä määrin ympäristötietoinen kuluttaja ymmärtää satsata kestävän kehityksen mallin mukaiseen kulutukseen. Siihen meitä tulee yhä voimakkaammin ohjata, kerskakulutuksen aika on toivottavasti ohi. Ja jos se ei mene ohi vapaaehtoisesti, luonto pakottaa meidät siihen.


Nyt näyttää kuitenkin muotoutuvan omalakinen rahan maailma, joka ei ole kiinnostunut pienituloisen kuluttajan ostokäyttäytymisestä. Tälle rahan maailmalle on se ja sama, saako perhe ostettua lähellä tuotettua luomuruokaa vai nostetaanko ostoskärriin taas se sama jossakin tuotettu tarjoussikanauta. Suuren rahan ei tarvitse piitata tavallisen kuluttajan ostokäyttäytymisestä, voitto saadaan muualta. Pääoma tuottaa pääomaa ja se kohdennetaan suurimman mahdollisen voiton perään. Lähes mantrana näyttää toimivan lause ”osakeyhtiön tärkein tavoite on tuottaa osakkeenomistajille voittoa”.


Okei, okei, mutta millä hinnalla? Raha tuottaa rahaa, mutta missä vaiheessa sen tuottama hyvä muuttuu pahoinvoinniksi? ”Minulle yhä enemmän, yhä nuorempana ja yhä helpommin”– ajattelu ei ole oikea määritelmä hyvälle elämälle. Vielä huonommin se istuu globaalin vastuun ajatukseen.


Elämää ylläpitävät arvot pitävät sisällään kohtuullisuuden itseymmärryksen. Peliin päästäkseen moraali ja etiikka tarvitsevat katsojien tukea. Meidän uskoamme, toivoamme ja rakkauttamme tekoina.


Balettitanssija raahautuu katsomon rivien välistä kohti kentän laitaa, nostaa ruhjoutuneen kehonsa laidan yli ja takaisin pelikentälle. Hämmästyneet pelaajat keskeyttävät luistelunsa ja ihmettelevät outoa otusta.
 ”Ei ole voitto tärkein”, kuiskaa tanssija, ”vaan reilu peli. Millä hinnalla voitto saadaan?”

 

Kesäteatterilaisen kehitys II, osa 6: Aitoja kyyne...
Joidenkin seurassa sitä vaan...
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Aimo Salonen
118 artikkelia
Taivastelua
119 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia
Jussi Viljala
1 artikkeli

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä