Mietteitä maailman menosta ja ihmiselosta

Kirjoittaja on yhden kirjan julki saanut kaupunkilehden toimittaja, joka yrittää ymmärtää, mitä ihmettä tässä maailmassa ja oman pään sisällä oikein tapahtuu.

Omasta vapaasta tahdostaan

Valokuvaaja Petter Martiskainen lupasi eilen Sointulassa, että saan käyttää jutussani hänen kertomaansa tarinaa. Petter on eri kulttuureista laajasti kiinnostunut, Valamossa töissä käyvä ortodoksinen herrasmies. Kertomus vie karjalaiskylään, joka eli viimeisiä neuvostoajan vuosiaan.

 

Petter meni tutustumaan karjalaisiin kyliin heti, kun rajat alkoivat avautua, oliko se nyt 80-luvun loppuvuosina vai 90-luvun alussa. Karjalasta hän löysi kauniin luonnon ja ystävälliset ihmiset, jotka esittelivät vieraalle paikkoja.

– Tässäkin oli kerran kylä, ja tuolla kauniilla paikalla kyläläiset viettivät juhliaan, paikalliset kertoivat.

Petter ihaili rehevän luonnon valtaamaa paikkaa, jossa ei juuri näkynyt merkkejä ihmisasutuksesta.

– Minne ne ihmiset hävisivät, Petter kysyi. – Ajettiinko heidät täältä pois väkisin?

Isännät vastasivat leppoisasti, että eihän täällä nyt mitään pakkoa käytetty:

– Omasta vapaasta halustaan he täältä lähtivät. Täältä kun katkaistiin sähköt, eikä tänne tuovaa tietä enää aurattu talvisin.

Ja mikä on tarinan opetus?

– Mehän eletään täällä Joensuussa nyt samaa vaihetta. Eihän meitäkään kukaan ole täältä pois ajamassa. Täällä asuminen vain tehdään vaikeaksi, Petter nauroi.

Sointulan keskiviikkopianisti Kemal oli siinä vaiheessa tauollaan ja pöytäseurueen puhe oli kääntynyt tuoreeseen uutiseen: VR lakkauttaa lipunmyyntinsä Joensuun asemalta. Länteen vievän junayhteyden lakkauttamisesta oli uutisoitu jo aiemmin syksyllä. Postikin lopettaa Joensuun konttorinsa.

Unto, vanha töpseliläinen ja vanhan ajan sivistyneen työväenluokan edustaja, jatkoi Petterin ajatusta muistuttamalla Kaj Chydeniuksen jo yli 40 vuotta sitten säveltämästä laulusta, jonka vuonna 1973 esitti Turun ruotsalaisen teatterin kabareessa Kalle Holmberg, nykyinen ortodoksinen herrasmies hänkin: Euroopan syrjäkylät ovat jo tyhjentyneet ja kirkkojen alttareilla hylätyt Jeesukset näkee seurakuntien menneen näkee maailmansa kadonneen ja kauas ohitsensa Euroopan edistyneen.

Marraskuun lopun uutisiinhan kuului Joensuussa myös se, että Mutalan kirkko on myynnissä (Karjalan Heili 29.11.2015).

Unton kanssa me muuten tanssimme tuossa jokunen viikko sitten Sointulan jukeboxin tahdittamana poikaparina Saarenmaan valssin, mutta se on jo oma tarinansa.

Joulukalenterin luukku kolme: meidän perheen tontt...
Joulukalenterin toinen luukku hehkuu Jouluvaloa
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
156 artikkelia
Tutkailua
16 artikkelia
Aimo Salonen
137 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä