Taivastelua

Oletko "occupatus" vai " otiosus" ?

 

Liperin Ylämyllylle avattiin juhannuksen jälkeen tänä kesänä uusi kauppakeskus, jonka avajaisten yhteydessä oli mahdollisuus saada ilmaisia ämpäreitä. Avajaisten jälkeen Karjalaisen tekstiviestipalstalla oli viesti: ” Miksi ämpäriä jonottavia arvostellaan ilkeästi ? Kivahan siellä on mukavien ihmisten kanssa turatella. Hankkikaa oma elämä, haukkujat! ” Kehotus oman elämän hankkimisesta oli mielestäni oikein hyvä.

Roomalaisen Senecan ( noin 4 e Kr – 65 jKr.) elämäntaidolliset tekstit puhuttelevat vahvasti nykyeläkeläistä kahden vuosituhannen takaa. Jeesuksen aikalainen pohtii ajankohtaisia aiheita kirjassaan ” Elämän lyhyydestä ”: Miten käyttää aika järkevästi ? Miksi kiire on vahingollista ? Miksi nautinnon tavoittelu ei johda onneen ? Jne.

Senecan teksteissä on kaksi mielestäni loistavaa avainkäsitettä ”kiireinen” (occupatus) ja ”joutilas” ( otiosus). Ihmisen olotilaa voidaan valaisevasti tarkastella näiden käsitteiden avulla. Occupatus on ihminen, jonka elämä ohjautuu ulkoapäin, ihminen joka ei kykene päättämään itse ajastaan, ja sen täyttävät kaikenlaiset turhat toimet. ”Joutilaisuus” ( otiosus -tilassa olo) ei ole toimetonta löhöilyä, vaan ennen muuta sitä, että ihminen on oman elämänsä herra; hän itse päättää, mitä hän ajallaan ja elämällään tekee.

Suomessa jäädään eläkkeelle noin 65 vuoden iässä. Terveellä ihmisellä on silloin useimmiten edessään n. 20 vuotta aikaa, jolloin monilla on mahdollisuus olla ”otiosus” ja vaikka seista halutessaan ämpärijonossa turatellen mukavien ihmisten kanssa. Eläketurvakeskus julkaisi kesäkuussa tutkimuksen, jonka mukaan joka toisella eläkeläisellä on jonkinasteisia vaikeuksia arkielämän menojen kattamisessa. Kolmasosa tutkimukseen vastanneista eläkeläisistä kertoi, ettei heille jää rahaa välttämättömien menojen jälkeen. Mutta noin 40 prosentilla jää rahaa säästöön, ja joka viides tukee läheisiään taloudellisesti. Mitä johtopäätöksiä tästä voi tehdä ? Ainakin sen, että kyllä siellä ämpärijonossa oli sekä köyhiä että varakkaita, ja monia siltä väliltä. Eivätkä kaikki olleet siellä ihan omasta vapaasta tahdostaan ja kiinnostuksestaan, vaan varmaankin joku oli myös sinne käsketty. Itse en ollut jonossa, kun olin menossa muille asioille kaupunkiin ja näin ohi ajaessani että jonossa oli myös lapsia. Kaikkihan saivat ämpärin ja niinpä perheelle saattoi kertyä melkoinen keko ämpäreitä esim. syksyn marjaretkiä varten.

Mitä sitten tulee toteamukseen ” hankkikaa oma elämä ” niin viimeistään eläkeiässä ihminen kyllä joutuu arvioimaan omaa elämäänsä. Toiset toteavat, että tässäkö tämä elämä oli; yhtä raatamista ja toisten passaamista. Joutaa tässä jo kuolemaan. Ei minua tarvita. Kuulostaa lähinnä masentuneen ”occupatuksen” puheelta, jolta on oma elämä jäänyt ainakin osittain hankkimatta. Toinen taas saattaa eläkkeellä ollessaan todeta, että päivääkään en antaisi pois. Elämä on ihanaa. Jos nyt kuolen niin tyytyväisenä ja kiitollisena kuolen. Kuulostaa ”joutilaan” ( otiosus) puheelta.


Kertaus on opintojen äiti ja niinpä kannatta vielä toistaa otiosuksen määritelmä : ” joutilaisuus ” ei ole toimetonta löhöilyä, vaan ennen muuta sitä, että ihminen on oman aikansa herra; hän itse päättää, mitä hän ajallaan ja elämällään tekee. Silloin voi halutessaan vaikka seista tarinoimassa sankkojonossa! Joku muuten arveli, että äänestysprosentti voisi nousta huomattavasti, jos äänestyspaikoillakin saisi ilmaisia ämpäreitä.


Paavo Kerkkänen, ex perheneuvoja, eläkeläinen

 

Kesäteatterin noviisin kehitys, osa 24: Vaarallist...
Tunteilla tulehduksia torjumaan !
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
101 artikkelia
Aimo Salonen
100 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia
Jussi Viljala
1 artikkeli

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä