Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Olen mahtava mies ?

 

Kesken kuuman kesän kyllästyin kännykkääni tulviviin mainoksiin ja kissavideoihin niin pahasti, että lopetin Facebook -tilini. Seuraukset olivat mahtavat. Kännykkäelämäni muuttui todella paljon rauhallisemmaksi, ja Mark Zuckenbergin varallisuus hupeni välittömästi kahden seuraavan päivän aikana 16 miljardia dollaria. Facebookin arvo romahti nimittäin juuri silloin. Oliko minun henkilökohtaisen ratkaisuni vaikutus noin mahtava? Tätäpä sietää pohtia. No ainakin tuo oman kännykkäni rauhoittuminen oli aivan varmasti oman ratkaisuni välitöntä seurausta. Lehdistä olen saanut lukea että noin 300 000 suomalaista olisi tehnyt Facebookin suhteen kevään ja kesän aikana saman ratkaisun kuin minä. Ja kun muissa maissa on tapahtunut ilmeisesti samaa, niin siitä on seurannut että Facebookin arvon on laskenut. Tosin vastaavasti Whats Upin ja Instagramin käyttäjämäärä on noussut.

Kautta aikain meitä on valistettu, että kunnon kansalainen voi vaikuttaa äänestämällä. Yhden ihmisen ääni jollekin poliitikolle ei paljoa paina, mutta kuinka ollakaan, kun äänestäjiä on tarpeeksi paljon, niin vaikutukset näkyvät. Ilmiö on tuttu kaikille vaikkapa muumimukin hinnan nousussa. Maailman menoa seuratessa tulee kyllä väistämättä huomanneeksi muunkinlaisia vaikuttamisen keinoja kuin vain äänestäminen tai kuluttajan valinnat. Jo lastenhoidosta kaikille tuttuja vaikuttamisen keinoja ovat lahjonta, uhkailu ja kiristys ja tehokkaitahan ne ovat joissakin tilanteissa ja johonkin rajaan asti. Joulupukille kirjoittaminen on ollut myös melko hyvä vaikuttamisen keino ainakin tulosten eli joulumyynnin arvolla mitattuna. Mutta onko olemassa vielä joitain muitakin vaikuttamisen keinoja?

Ole huoleti! Vaikuttamisen keinoja on vaikka kuinka paljon. Toinen juttu onkin, mitkä niistä todella vaikuttavat ja minkä verran. Hieman arvoituksellisia ja toisten mielestä jopa hämäriä vaikuttamisen keinoja ovat esim. juoruilu, sotiminen, diplomatia, rukoilu, lottoaminen ja onhan niitä vaikka mitä. Tuo rukoilu on mielenkiintoinen asia ja aiheuttaa varmasti heti erilaisia tunnevaltaisia ajatuksia puolesta ja vastaan. Toisten mielestä rukoilemisella vaikutetaan todella paljon ja toisten mielestä se ei toimi. Toiset ovat saaneet rukousvastauksia ja toiset eivät ole saaneet. Ja monen mielestä koko kysymyksenasettelu on väärin siinä mielessä, että ei rukoilua ole tarkoitettu pelkästään korkeampiin voimiin vaikuttamiskeinoksi vaan muuhunkin. Rukoilemisen vaikutuksia on toki tutkittukin. Lukija voi vilkaista vaikkapa P. Huovisen ja R. Välimäen artikkellia rukouksen parantavasta voimasta Duodecim -lehden vuoden 2011 numerosta 127. Tutkimusten mukaan rukoilu toimiikin erityisesti vähemmän itsekeskeisten ihmisten kohdalla oman stressin vähentämisessä ja rentoutumisessa vallan hyvin. Itsekeskeisempien henkilöiden kohdalla rukoilu toimii heikommin. Rukoilun vaikutuksia rukoilijan ulkopuolisiin asioihin kuten esim. jonkin sotatoimen tai kilpailun voittamiseen ei ole voitu tieteellisesti tutkia joten näistä asioista ei voi olla olemassa myöskään tieteellisiä tutkimustuloksia. Kokemusasiantuntijoiden ja muiden vahvasti omiin kokemuksiin uskovien todistuslausuntoja kyllä löytyy runsaasti. Uskonasiat uskonasioina ja tiede tieteenä.  Juoruilun, väkivallan ja diplomatian käytön vaikutukset ovat myös yhtä ristiriitaisia riippuen tilanteesta, tulosten tarkastelun aikavälistä ja arvioijasta itsestään. Tahdoitpa tai et, olet kuitenkin ainakin silloin tällöin melkoinen vaikuttaja. Kun viime kesänä pystyin omalta osaltani aivan vahingossa vaikuttamaan Facebookin arvon alenemiseen 19 % niin ei voinut muuta tehdä kuin hyräillä Sepe Kumpulaisen laulun sanoin ”Mä oon mahtava mies ”.

Paavo Kerkkänen, ex perheneuvoja, eläkeläinen

Auttaminen
Pilvipatsas ilmestyy aamupalapöytään
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
128 artikkelia
Aimo Salonen
129 artikkelia
Tutkailua
3 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä