Mietteitä maailman menosta ja ihmiselosta

Kirjoittaja on yhden kirjan julki saanut kaupunkilehden toimittaja, joka yrittää ymmärtää, mitä ihmettä tässä maailmassa ja oman pään sisällä oikein tapahtuu.

Ojennapa kätesi, ystävä

Fly me to the moon
Let me play among the stars
Let me see what spring is like on
A-Jupiter and Mars
In other words, hold my hand
In other words, baby, kiss me

 

Fill my heart with song and let me sing for ever more
You are all I long for
All I worship and adore
In other words, please be true
In other words, I love you

Fill my heart with song
Let me sing for ever more
You are all I long for, all I worship and adore
In other words, please be true
In other words, in other words
In other words
I love you

Sanat ovat Bart Howardin.
Wikipedian mukaan kappaletta ovat laulaneet muiden muassa Frank Sinatra, Tony Bennett, Ella Fitzgerald, Nancy Wilson, Della Reese, Bobby Womack, Diana Krall, June Christy, Brenda Lee ja Astrud Gilberto.
Tänään sen lauloi Jussi Laakkonen Joensuun Suomalaisessa kirjakaupassa.
Saimme kuulla, että Jussi omakustannekirjaa My Only One – Epätavallisen tavallinen elämäni ensimmäinen sadan kappaleen painos myytiin loppuun jo ennen julkistamispäivää. Toista painosta revittiin kirjailijan ja häntä haastatelleen Kari Tahvanaisen vieressä olleelta pöydältä samalla, kun Jussi jutusteli ja musisoi välillä.
Jussin kirja on lukemisen arvoinen. Hyvin kirjoitetun tarinan viesti on, että periksi ei anneta.
Se on hyvä viesti juuri tänään.

Kotiuduin yöllä kapakasta ja kuulin kuopukseltani, mitä Pariisissa oli tapahtunut.
Tänään olen vilkuillut sosiaalista mediaa valikoivasti loikkien. En ole jaksanut lukea niitä päivityksiä, joista pursuaa umpimielisyys, ja jotka saavat tuntemaan, että pahan voimat ovat saavuttaneet tavoitteensa: viha leviää.
Haluan sulkea silmäni ja korvani tympeyksiltä, vaikka tosiasioita ei voikaan paeta. Voimattomaksi kokee pieni ihminen itsensä maailmalla jylläävän suuren pahan edessä, mutta periksi ei silti pidä antaa.
Lähipiiriimme voimme vaikuttaa. Hyvää voi levittää vaikkapa kuuntelemalla Jussi Laakkosen tarinaa ja hänen jazzahtavaa lauluaan ja jakamalla tietoa siitä muillekin.
Yksi ihminen ei voi poistaa koko maailman pahuutta, mutta jo yhden ihmisen synkkyyden vähentäminen on iso asia.

Uskonnon varjollahan näitä pahuuksia tehdään, ja juuri siksi uskontojen opetusta ei pidä kouluissa lopettaa. Päinvastoin, opetusta pitää laajentaa, sillä uskonnot ovat tässä maailmassa valtava vaikuttaja – myös hyvässä.
Nyt otsikoissa ovat väärät profeetat. Maallistuneessa, pyhistä kirjoituksista vieraantuneessa yhteiskunnassa räjähdykset ja laukaukset peittävät alleen niin Raamatun kuin Koraaninkin sisältämän viestin lähimmäisen rakastamisesta.
Tai mistäpä minä tiedän, mitä Koraani asiasta sanoo, enhän minä sitä ole lukenut – enkä kyllä juuri Raamattuakaan, maallistunut löpsäke kun olen.
Juuri siksi niitä pitäisikin nyt lukea: väärien profeettojen sumutukselta pitää vetää pohja pois.
Uskalsin heittää tuon oletuksen muslimeille kuuluvasta lähimmäisen rakastamisesta, koska niin muistelen sen islamista puhuneen nuoren miehen sanoneen, joka muiden uskontojen edustajien kanssa esiintyi viime keväänä Joensuun kaupunginkirjaston Muikku-salissa.

Isis onnistuu värväämään länsimaista riveihinsä nuoria, jotka kokevat kulttuurinsa uhatuksi.
Sitä tunnetta ei saada koskaan kokonaan pois, mutta minimoidahan sitä voi, jos islaminuskoa tehdään tunnetuksi ja epäluuloja poistetaan puolin ja toisin. Oma ammattikuntani esimerkiksi voisi aloittaa tekemällä vuosittain ramadan-juttuja samaan tapaan kuin nyt kerrotaan joulusta ja muista juhlista, joilla on uskonnollinen tausta.
Omaa sivistymättömyyttäni kuvaa, että tähän hetkeen en ilman googlaamista osaa ottaa esimerkkiä juutalaisten ja muiden uskontojen vastaavista juhlista.
Pitäisi osata, sillä tässä maailmantilanteessa ne ovat tärkeä osa yleissivistystä.

Martin Luther King saattaisi sanoa tänäänkin, että I have a dream.
Minulla on unelma, että maailman kaikki kristityt, muslimit, juutalaiset, hindut ja mitä kaikkia meitä nyt onkaan kokoontuisimme käsi kädessä yhteisille marsseille osoittamaan, että pahuuden voimat häviävät: vihan sijasta maailmalla alkaakin levitä yhteisymmärrys.
In other words: hold my hand, in other words: friend, kiss me.

Kuka tätä pulkkaa oikein vetää?
Hyvää peppuperjantaita!
 

Bloggarit

Taivastelua
133 artikkelia
Toimitus
1 artikkeli
Tutkailua
4 artikkelia
Aimo Salonen
132 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä