Tutkailua

Olen eläköitynyt psykologian tohtori ja kirjoittelen Tutkailua-blogissani uusimmista tieteellisistä tutkimustuloksista ihmistieteiden alalta. Kerron myös omista henkilökohtaisista kokemuksistani samoista aihepiireistä, jotka vaihtelevat ihmisten välisten suhteiden pohdinnoista aina hyvinvointitutkimusten tuloksiin ja huumoritutkimuksen uusimpiin teoriohin asti.

Öpöttääkö ?

Paavo-Kerkknen Paavo Kerkkänen

 

Nuorena ylioppilaana olin kavareitteni kanssa pyrkimässä lääkikseen Helsingissä. Kokeet olivat monipäiväiset ja yövyimme tuttavaperheen luona Roihuvuoressa. Eräänä iltana Roihuvuoren kirkon rappusilla kohtasin sattumalta paikallisia nuoria ja heistä yksi kysyi minulta : ” Stikkaaks kundi stidei et saadaan rööki roihuun ? ”. En ymmärtänyt mitään. En todella. Luulin että kyse on jostain Roihuvuoreen liittyvästä asiasta ja mutisin jotain epäselvää. Hävetti hieman maalaisuuteni. En ollut kuullut seudun slangia ja sanojen ymmärtäminen jäi epäselväksi. Öpötti.

Olen varma että suurin osa blogin lukijoista ei tiedä mitä sana ”öpöttää” tarkoittaa. Asiayhteydestä voi päätellä, että kyse on harmituksesta, keljutuksesta tai jostain vielä vahvemmasta. Toinen sana, jonka muistan olleen päivittäisessä käytössä 50 vuotta sitten oli ”jäpöstellä”. Kerron sen merkityksen blogin lopussa. Nykyisessä nuorten kielessä on pajon sanoja kuten ” bränkki ” tai ”meemi”, joiden merkityksen joudun kysymään muilta tai tarkistamaan netin urbaanisanakirjasta.

50 vuotta sitten kaikkialla Suomessa olivat tienvarret täynnä nyt jo kaatuneita maitolavoja. Joitain niistä on entisöity ja muutettu jonkinlaisiksi paikallisiksi turistinähtävyyksiksi kukkineen ja koristeineen. Aidoissa vanhan ajan maitolavoissa oli nähtävissä sisällä seinässä sen ajan tekstiviestipalsta ja Instagram. Pilua ja kulia saattoi olla luvassa ja vieressä oli kuvat ”kirkkoveneestä” ja sinne pyrkijöistä. Tekstit olivat pelkistettyjä ja kuvat puhuttelevia. Nykyään sanomalehtien tekstiviestipalstoilta löytyy aivan asiallisten ja informatiivisten viestien ohella myös edelleen tekstejä, joista ei selviä muuta kuin se, että kirjoittajaa suututtaa ja vihastuttaa suunnattomasti ja että muut ovat väärässä. Nämä voisi minun mielestäni aivan hyvin korvata graafisilla lyhyemmillä merkeillä. Malllia voisi käydä katsomassa noiden vanhojen maitolavojen seinistä. Kyllä tämä helpottaisi öpötystä.

Ai niin se ” jäpöstely ”. Tämä sana liittyy olennaisesti mopoilla ja moottoripyörillä tapahtuvaan vauhdikkaaseen liikkumiseen tai oikeastaan sen aloittamiseen. Kun nuori mies tai neito halusi ilmaista kavereilleen, että kyllä menopelistä voimaa löytyy niin liikkeelle lähdettäessä saatettiin etupyörällä hieman jarruttaa ja takapyörän annettiin pyöriä soralla tyhjää niin, että paikalle jäi jäpöstelyjälki. Nykynuoriso tekee samaa voimakkaamilla koneilla asfaltilla jättäen jälkeensä mustia viiruja.

Osaa tämän blogin lukijoista varmasti öpöttää kun tässä ei kerrota itse asiaa eli sitä että pääsimmekö me sinne lääkikseen. Emme päässeet. Meitä oli neljä eikä meistä kukaan päässyt. Ei me tyhmiä oltu vaan kun meidän lukiossamme kemian opiskelu oli minimaalista niin emme osanneeet ratkaista pääsykokeen kemian tehtäviä. Kaikki olemme jo eläkkeellä eikä öpötä yhtään. Jäpöstelykin on jäänyt vähemmälle.

Paavo Kerkkänen

Mitä sinulle sanoisin?
Valokuva arkusta: elämän vai kuoleman kuva?
 

Hae Heilistä

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
183 artikkelia
Tutkailua
40 artikkelia
Aimo Salonen
137 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä