Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Nyt se tuli

Viluttaa. Kurkku on karhea, pää lyijyä. Flunssa kolkuttaa. Sohvannurkka vetää puoleensa. Kiskon villatakin tiukemmin ympärilleni ja nappaan sinkkitabletteja kuurina. Yritän sulkea oven ikävältä vieraalta. Jospa vielä vilttiin kääriytyisin. Kähisen:
- Ei, minuun et saa koskea.
Koskee se silti. Flunssa. Se tuttu ystävä vanhastaan, on tänne poikennut matkoillaan ja viipyy hetkisen meillä.

Flunssa on samaistuttava. Että se nyt vaan tuli ja oli ja joskus teki pesänkin. Flunssa on siitä kummallinen tauti, että siitä puhuminen on sosiaalisesti hyväksyttävää. Myös muut sairausryhmät ovat yrittäneet murtaa myyttistä hiljaisuutta. Syöpien rintamalla on tehty julkisuustyötä, ALS ja diabetes ovat tuttuja. Kun vikaa on yläpäässä tai alapäässä, suut pysyvät supussa.  Psykiatrisista sairauksista masennus on luokiteltu kansantaudiksi. Viime aikoina olen ilokseni huomannut, että masennuksesta ei enää kuiskailla vaan puhutaan ääneen. Murheellisten laulujen maassa kauneimmat laulut soivat mollissa, mutta ne soivat. Siinä on toivo.


Tunnistattehan ne, jotka vannovat terveyttään: Armeijan jälkeen ei ole mikään vaivannut, Tsernobylin laskeuduttua ei ole nokka vuotanut ja imetyksen loputtua kulkutauditkin ovat kiertäneet kaukaa. Onneksi näitä terveyden superyksilöitä on joka kahvihuoneporukassa. Työt kaatuvat heidän niskaansa, jos sairastunut uskaltaa upota sängynpohjaan. Siksi defenssiiviset voimantunnossa kerrotut totuudet kannattaa kirjata kahvihuoneen mustaan kirjaan ja siitä voi lausua totuuden poikineen siinä vaiheessa, kun superyksilö on muka vetänyt sumpit väärään kurkkuun ja yskii keuhkojaan pellolle.

Hengityselinsairauksilla on erilaisia kutsumanimiä niin kuin rakkailla lapsilla yleensäkin: Nuhakuume, lentsu, röhä, räkätauti, hivutus, limalötjä ja kylkiluidenkatkomisyskä. Ymmärtäjiäkin riittää, toki myös neuvojia: Syö C-vitamiinia, käytä nenäkannua, laita hunajaa teehen, valkosipulia villasukkaan ja eiliset sukat tyynyn alle. Siinä vaiheessa, kun haistat ne, on aika nousta sängystä.


Niinpä:
- Tervetuloa flunssa, jos nyt kuitenkin tulet. Sairastan sinut. Opeta minua huomaamaan ne, jotka kantavat  mukanaan sairauksia päivästä toiseen. Mutta yksi toivomuskin olisi. Että jos tällä kertaa jättäisit pesän tekemättä. Voitaisiin erota suht sovussa, jos ei nyt ystävinä kuitenkaan.

 


Minna Snellman, kehitysvammaistyön pastori

Onko joulupukki oikeasti olemassa ?
Suomalainen sisu
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä