Taivastelua

Kirjoituksia maan ja taivaan väliltä. Joensuun ev.-lut. seurakuntien blogi.

Nuorten elämää vai saippuasarjaa?

Useampi aikuinen nauttii erilaisten sarjojen katsomisesta. Listalta löytyy Emmerdale ja Salatut elämät sekä Uusi päivä ja Holby Cityn sairaala kaikkia muita unohtamatta. En taida tuntea juurikaan aikuisia, jotka eivät olisi seuranneet jonkin sortin sarjaa, useilta katselulistalta löytyy myös jonkin sortin saippuasarja.


Samaan aikaan, kun me aikuiset katselemme monen sortin sarjoja, tulee ihmeteltyä kovaan ääneen, että kun ei näitä nykynuoria ymmärrä. Erilaiset sarjat melodramaattisine käänteineen ovat meille ihanaa höpöhöpö-viihdettä, mutta tosielämän salkkarit onkin jo täysin käsittämätöntä, varsinkin jos Tunteet ja tuoksut ovat oman kattomme alla.

Käänteet nuorten elämässä ovat suoraan saippuasarjojen kuvastosta, toki todellisuuden rajoissa. Kaikki tunnemyrskyt ovat todellistakin todellisempia nuorille, jotka niiden kanssa kamppailevat viikoittain. Meidän aikuisten olisi hyvä yrittää pysähtyä säännöllisesti aidosti seuraamaan näitä saippuasarjoja. Silloinkin, kun käänteet ylittävät ymmärryksemme, on hyvä kuunnella, katsella ja olla aidosti läsnä draaman saavuttaessa huippunsa. Syy, miksi meidät usein jätetään näiden tapahtumien ulkopuolelle, on tuttu ”ei aikuiset ymmärrä”. Ja kuitenkin jokainen aikuinen on jossain muodossa elänyt oman elämänsä Kauniit ja rohkeat –jakson erilaisine juonikäänteineen.


Näissä saippuasarjoissa usein oma paikkani on juurikin olla tiiviisti seuraamassa jakson kulkua. Kun en ymmärrä, mistä on kyse, kysyn heiltä rohkeasti. Joskus jätän kysymättä, koska tiedän, etten ymmärtäisi kuitenkaan. Ja joskus niin on myös parempi. Minun työtäni on joskus kääntää näitä saippuasarjoja aikuisten kielelle ymmärrettävämmäksi ja hyvin usein työtäni on olla seuraamassa läheltä, joskus hieman ohjatakin jakson kulkua, hienovaraisesti, melkein kuin olisin itse sarjan näyttelijänä. Näitä saippuasarjoja ei tarvitse pelätä. Meidän tehtävä aikuisina on olla seuraamassa niitä läheltä, luottaa, että käänne parempaan on tulossa ja tarvittaessa myös selventää käsikirjoitusta, jonka juonikäänteet tuntuvat olevan nuorillekin liikaa. Ja joskus on hyvä vaihtaa saippuasarjat arjen dokumenteiksi ja nauttia niiden tunnelmasta.

 

-Jenna Johansson, nuorisotyönohjaaja-

Kuka saa kutsua itseään kirjailijaksi?
Uutta uljasta vai ihanan ikiaikaista?
 

Bloggarit

Toimitus
1 artikkeli
Taivastelua
175 artikkelia
Tutkailua
25 artikkelia
Aimo Salonen
141 artikkelia
Hilppa
11 artikkelia
Anna Tenhu
22 artikkelia
Tiltu Taimela
3 artikkelia

Uusimmat Blogit

Hae Heilistä

Hae Heilistä